Ένα μπαχαρικό κι ένα χόρτο που πρέπει να προσθέσεις άμεσα στη διατροφή σου (γιατί κάνουν καλό)

146

Γιατί πρέπει να τρως όσο πιο συχνά μπορείς κουρκουμά και κρίταμο.

Το ένα μας έχει έρθει από μακρινά, εξωτικά μέρη. Το άλλο, είναι ένα εξίσου πανάρχαιο, πολύτιμο συστατικό που πρώτοι έριξαν στο πιάτο τους οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Κουρκουμάς και κρίταμο, αντίστοιχα. Μπαχαρικό και βότανο με ευεργετικά οφέλη για την υγεία, από τα ανερχόμενα στην κατηγορία της καλής διατροφής.

Κουρκουμάς

Λέγεται επίσης κιτρινόριζα ή ινδικό σαφράν, προέρχεται από τη Νότια Ασία και την Πολυνησία και διακρίνεται για το χαρακτηριστικό, κίτρινο χρώμα του. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό ενώ αποτελεί συστατικό φαρμάκων και καλλυντικών. Τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά για την υγεία. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες άρχισαν να εντοπίζονται από πολύ παλιά, συγκεκριμένα από το 6.000 π.Χ. όταν οι Ινδουιστές το χρησιμοποίησαν πρώτοι για να θεραπεύσουν τον ίκτερο.

Τη δεκαετία του 1920 οι Γερμανοί το έβαλαν και επίσημα στο μικροσκόπιο, ώστε να μελετήσουν τα οφέλη του γλυκόπικρου κουρκουμά, καταλήγοντας στο ότι μεταξύ άλλων τονώνει το συκώτι, συμβάλλει στο να βιώνουμε ανώδυνα την έμμηνο ρύση, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση, προλαμβάνει το κρυολόγημα και κυρίως κάνει εξαιρετικό καλό στο δέρμα και τα μαλλιά.

Συγκεκριμένα η έρευνα έχει δείξει πως ο κουρκουμάς αντιμετωπίζει τους αποχρωματισμούς του δέρματος, τα σημάδια της ακμής, μειώνει τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους, κάνει το δέρμα πιο λαμπερό, βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών “χτυπώντας” την πιτυρίδα και την ξηροδερμία. Ο κουρκουμάς μπαίνει παντού. Στο κοτόπουλο, στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι, στις σούπες, στο ρύζι και στις σαλάτες.

Παράλληλα, ο κουρκουμάς έχει μια ελαφριά λειαντική υφή που βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και των λεκέδων από τα δόντια. Επιπλέον, ως φυσικό αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες, ενισχύει τη συνολική στοματική υγεία. Για να λευκάνεις με κουρκουμά ρίχνεις μία κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά στο μπολ. Τα ανακατεύεις με την οδοντόβουρτσα, μέχρι να γίνουν κρέμα και βουρτσίζεις. Αντί όμως να ξεπλύνεις αμέσως το στόμα, αφήνεις το μείγμα στα δόντια για μερικά λεπτά, πριν ξεπλύνεις.

Κρίταμο

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Είναι από τα φυτά που επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες, με ιδιαίτερα πολύτιμα οφέλη για την υγεία και την απόλυτη εύνοια βοτανολόγων εκείνης της εποχής, όπως ο Διοσκουρίδης. Πλούσιο σε βιταμίνη C, λιπαρά ω-3 και ω-6 και φαινολικές ενώσεις.

Έχει ισχυρή τονωτική, δουρητική, αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και εντομοαπωθητική δράση, είναι αγγειοδιασταλτικό και περιέχει κινικό οξύ που χρησιμοποιείται στα φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν τη γρίπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ναυτικοί παλιότερα το έτρωγαν για να μην παθαίνουν σκορβούτο. Αν δε θες να το φας, υπάρχει κι εναλλακτική, αφού εξίσου ευεργετικά είναι και τα αιθέρια έλαια του κρίταμου, με μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Αλλά γιατι όχι, αφού είναι και νόστιμο;

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις