Τα ιδανικά αθλήματα για κάθε ηλικία σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας

107

Η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα, και για πρώτη φορά, κατευθυντήριες οδηγίες Παιδιατρικής. Ο λόγος για έναν τρίπτυχο οδηγό από το Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) με κατευθυντήριες οδηγίες για τεκμηριωμένα αποτελεσματικές πρακτικές σφαιρικής φροντίδας υγείας. Αυτός απευθύνεται κατά βάση σε επαγγελματίες υγείας (κυρίως παιδιάτρους), ωστόσο, δεδομένου ότι δημοσιοποιήθηκε, μπορούμε να τον διαβάσουμε όλοι οι γονείς.

Στον οδηγό αυτό υπάρχουν κατευθύνσεις πάσης φύσης, οι οποίες πρέπει να δίνονται στους γονείς, ήδη από την εγκυμοσύνη, έως και την ενηλικίωση του παιδιού –αναφέρονται σε ζητήματα υγεία, προληπτικών ελέγχων, σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης, ενώ δίνουν βαρύτητα και σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς, π.χ. κίνδυνοι του διαδικτύου, bullying, piercing και τατουάζ κ.α.

Καθώς πρόκειται για πολυσέλιδο οδηγό που δύσκολα μπορεί να διαβάσει κανείς «μονορούφι», θα επιλέξουμε εμείς αποσπασματικά κομμάτια του που ξέρουμε, ότι σας απασχολούν. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών και τις ηλικίες που πρέπει ιδανικά το παιδί να ξεκινά ένα άθλημα:

Ενδεικτικές ηλικίες έναρξης των συνηθέστερων αθλητικών δραστηριοτήτων

  • Μετά τα 6 έτη: ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ, κολύμβηση.
  • Μετά τα 8 έτη: μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις, γυμναστική (ρυθμική, ενόργανη), ιππασία, πατινάζ στον πάγο, σκι, πατίνια, τρέξιμο μικρών, αποστάσεων (στίβος).
  • Μετά τα 10 έτη: snowboard, τζούντο, κανό, ποδηλασία, τρέξιμο μεσαίων/μεγάλων αποστάσεων, άλματα, στίβος.
  • Μετά τα 12 έτη: ρήψεις, στίβος, kick-boxing περιορισμένης επαφής, taekwondo περιορισμένης επαφής, πάλη.
  • Μετά τα 14 έτη: ορειβασία, καράτε, θαλάσσιο σκι.
  • Μετά τα 15 έτη: ασκήσεις με βάρη.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις