Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
- Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
- Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
- Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.
Ο διαβήτης έχει γίνει, πλέον, επιδημία, με περισσότερους από 422.000.000 ανθρώπους να έχουν καταδικαστεί σε διά βίου φαρμακευτική αγωγή παγκοσμίως. Η επιστήμη προσπαθεί να βρει μια θεραπεία για αυτήν τη χρόνια ασθένεια. Αλήθεια, πόσο κοντά είμαστε σε αυτήν;
Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από όλους τους τύπους διαβητικών διαταραχών είναι, πια, πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από 40 χρόνια. Αυτή η μάστιγα οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θεωρήσει τον διαβήτη «επιδημία», προβλέποντας ότι σύντομα θα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Παρά τον τεράστιο αντίκτυπό του, δεν υπάρχει ακόμα πλήρης ίαση για τον διαβήτη. Οι περισσότερες θεραπείες βοηθούν τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα σε κάποιον βαθμό, αλλά οι διαβητικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές, μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία.
Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο τύπου 2 επηρεάζουν τη ρύθμιση της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που απαιτείται για την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με τον καιρό, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου επιδεινώνουν τις επιπλοκές της νόσου, ιδιαίτερα στα μάτια, στα νεφρά, στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία.
Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει τα ινσουλινοπαραγωγά βήτα παγκρεατικά κύτταρα, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αυτά τα κύτταρα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, ως συνέπεια μιας γενετικής προδιάθεσης, της παχυσαρκίας, της θερμιδικής πρόσληψης και της έλλειψης άσκησης.
Η βιοτεχνολογική βιομηχανία έχει κατανοήσει την ευκαιρία για τεράστιο κέρδος από την ασθένεια και προσπαθεί να αναπτύξει νέες θεραπείες για τον διαβήτη – ή και να επιτύχει την απόλυτη ίαση. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η διαχείριση και τα αποτελέσματα για τον διαβήτη έχουν αλλάξει δραματικά. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο, οι ειδικοί έκαναν μια αναδρομή στο πώς η ζωή έχει αλλάξει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και τι απομένει να αντιμετωπιστεί στις επόμενες πέντε!
Ο τρόπος με τον οποίον μπορούν να παρακολουθούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια, με πολλές μη επεμβατικές μεθόδους να είναι πλέον διαθέσιμες.
Υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια τα οποία κάνουν σαφώς τη ζωή πολύ καλύτερη για τους διαβητικούς. Υπήρξε μεγάλη αλλαγή -το μεγαλύτερο μέρος της προς το καλύτερο-, αλλά αυτό που οι άνθρωποι θέλουν είναι η απόλυτη ίαση, κάτι που δεν υπάρχει ακόμη!