Κοροναϊός: Παραμένουν στα 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα!

66
ΕΔΟΥ

Στον ίδιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει ο κοροναϊός στη χώρα μας ενώ οι επιστήμονες είναι σε ετοιμότητα για τη δεύτερη φάση της επιδημίας στη Ελλάδα.

Γράφει η Δήμητρα Ευθυμιάδου

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών, ο περιορισμός της μετάδοσης εξαρτάται από τα μέτρα συλλογικής ευθύνης, τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Τις γιαγιάδες και τους παππούδες» όπως είπε χαρακτηριστικά αλλά και όλους όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά, από διαβήτη, υπέρταση αλλά και όσους έχουν νοσήματα που εμφανίζουν ανοσοκαταστολή.

“Ο περιορισμός διάδοσης εξαρτάται από τα μέτρα συλλογικής ευθύνης. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Δεν υποτιμούμε τον κίνδυνο” σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.

Το φιλότιμο

Ο καθηγητής κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο φιλότιμο των Ελλήνων μία λέξη όπως είπε που δεν υπάρχει σε άλλο λεξιλόγιο, αναφερόμενος ουσιαστικά στην ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης ώστε να μην διασπαρεί ο ιός.

Σήμερα πάντως η επιστημονική κοινότητα ετοιμάζεται να δεχθεί τη δεύτερη φάση του κύματος του ιού όπου ουσιαστικά η μετάδοση γίνεται μέσα στην κοινότητα από άτομο σε άτομο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ένας ασθενής με κοροναϊό μπορεί να μεταδώσει σε άλλα 2 άτομα ενώ στην περίπτωση της γρίπης είναι ένα άτομο προς ένα.

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος εξήγησε και γιατί ελήφθη η απόφαση να κλείσουν για πολλές ημέρες 28 σχολεία της χώρας, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των γονεών.

Όπως είπε, είναι δύο οι κατηγορίες των σχολείων που έκλεισαν. Η μία ομάδα με τα 14 σχολεία έκλεισε γιατι υπήρχε εντοπισμένο κρούσμα μέσα στην μαθητική κοινότητα, ενώ στη δεύτερη κατηγορία των σχολείων που έκλεισαν ανήκουν εκείνα τα οποία είχαν κάνει οργανωμένες εκδρομές στην Ιταλία όπου τα περιστατικά είναι συνεχώς αυξανόμενα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από όλους συμφωνα με τον ειδικό του ΕΟΔΥ, αλλά πρις ώρας η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταστήσει σαφές εάν τα παιδιά διασπείρουν τον ιό πιο εύκολα, σενάριο που θεωρείται πιθανό.

Ο ΠΟΥ

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι χώρες να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του κοροναϊού.

Σε ερώτηση γιατι έγινε περιορισμός στο καρναβάλι αλλά όχι στις αθλητικές διοργανώσεις και τα γήπεδα, ο κ.Τσιόδρας επεσήμανε πως όλη η ομάδα των 25 επιστημόνων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης, συμφώνησαν πως έπρεπε να σταματήσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις επειδή υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης λόγω και των ξένων τουριστών ή άλλων επισκεπτών που μπορεί να παραβρίσκονταν.

Το σύστημα επιτήρησης

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα στήνει ένα νέο σύστημα επιτήρησης με ελέγχους και εργαστηριακές εξετάσεις μέσα στην κοινότητα ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός. Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα πραγματοποιούναται εργαστηριακές εξετάσεις ταυτόχρονα με τη γρίπη σε τυχαία δείγματα ώστε να βρεθεί εάν υπάρχουν κρούσματα μέσα στην κοινότητα.

Η αισιοδοξία πάντως των ειδικών έγκειται στο γεγονός ότι σύντομα θα τελειώσει το κύμα της γρίπης και έτσι το σύστημα υγείας θα έχει “χώρο” ώστε να διαχειριστεί τον κοροναϊό.

Το στίγμα

Το θέμα του στίγματος που προκαλείται απέναντι σε όσους έχουν κολλήσει τον ιό φαίνεται ότι αποτελεί βασικό προβληματισμό και για τους επιστήμονες. Άλλωστε μετά και τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων καταγράφηκε ένας φόβος σε πολλούς πολίτες απέναντι στους πάσχοντες, με συνέπεια όμως να επικρατήσει μία λανθασμένη συμπεριφορά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε σχετικά ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο, σημείωνοντας με νόημα: Το στίγμα είναι χειρότερο από την ίδια τη νόσο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις