Ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού εγχωρίως, για δεύτερο 24ωρο, δεν καταγράφηκε στην ηπειρωτική Κίνα, με εξαίρεση την επαρχία Χουμπέι. Αν και το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία, οι αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 (σ.σ. κορονοϊός) ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.
Από τα 40 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 36 εντοπίστηκαν στην Γουχάν, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν. Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.
Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.
Ο κορονοϊός… επιβραδύνεται
Αν και η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται.
Η Σαγκάη αύξησε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές είναι σε επιφυλακή γιατί δεκάδες εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους — γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.ο.κ. — και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.
Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία. Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Χθες πήγαν εξιτήριο 1.535 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.
Πάνω από 3.000 τα θύματα
Ο απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.119 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 22 από το Σάββατο. Η Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ανέφερε τους 21 από τους νέους θανάτους. Οι 18 καταγράφηκαν στην Γουχάν.
Το σύνολο των θανάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασε τους 500, με τα περισσότερα θύματα να αναφέρονται στην Ιταλία και στο Ιράν.
Στην Αγγλία καταγράφηκε ο τρίτος θάνατος ασθενούς που είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Ο ασθενής που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόρειου Μάντσεστερ, ήταν πάνω από 60 ετών και είχε σοβαρές υποκείμενες νόσους. Είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε πληγείσα περιοχή, ανακοίνωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτλι, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών του.
Ακόμη ένας θάνατος καταγράφθηκε και στη Νότια Κορέα, αυξάνοντας τον απολογισμό τους 51 νεκρούς. Στη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει 7.382, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Την Κυριακή καταγράφηκαν 248 νέα κρούσματα μόλυνσης. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο στη Νότια Κορέα ανέρχεται πλέον σε 166, σύμφωνα με τα KCDC, καθώς 36 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες.
Αξιωματούχοι εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία, διαβλέποντας επιβράδυνση του εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος του τελευταίου δεκαημέρου.
Τα πρώτα κρούσματα στην Αλβανία
Οι αρχές της Αλβανίας ανακοίνωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για συγγενείς, πατέρα και γιο, που επέστρεψαν από την Ιταλία. Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Πριν επιβεβαιωθούν τα δύο πρώτα κρούσματα, οι αλβανικές υγειονομικές αρχές είχαν κάνει εξετάσεις σε περίπου 60 ανθρώπους που εκφράζονταν φόβοι πως μπορεί να είχαν προσβληθεί, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικά. Στην Ιταλία, στην άλλη πλευρά της Αδριατικής, ζουν 400.000 Αλβανοί μετανάστες.
Στα εννέα αυξήθηκαν, στο μεταξύ, και τα κρούσματα κορονοϊού στην Κόστα Ρίκα. Από τα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ένα είναι μια Αμερικανίδα που ζει στην Κόστα Ρίκα και δύο ακόμη είναι ένα ζευγάρι τουριστών από τη Νέα Υόρκη.