Κορωνοϊός: Ποιες ασθένειες προστέθηκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου – Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα στους έλληνες ασθενείς

539

Σε επικαιροποίηση της ομάδας των ασθενών που χαρακτηρίζονται “υψηλού κινδύνου” και εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προχώρησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

Νέα λίστα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας κατήρτισε η ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του καθηγητή παθολογίας και υπεύθυνου ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τις οποίες πρέπει να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι άτομα με:

  • σοβαρή ανοσοκαταστολή,
  • σοβαρή καρδιοπάθεια,
  • σοβαρή πνευμονοπάθεια
  • αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη,
  • κακοήθεια υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή άλλη ανοσοθεραπεία,
  • μεταμοσχευμένοι υπό ενεργό ανοσοκαταστολή
  • Κορωνοϊός: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των 70 ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

    Μεικτά συμπτώματα εμφανίζουν οι 70 ασθενείς που νοσούν από τη νόσο COVID-19 και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, υπάρχουν περιστατικά με ελαφρύτερα συμπτώματα, αλλά και κάποιοι που παρουσιάζουν ηπιότερες ή βαρύτερες πνευμονίες.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν ραγδαία επιδείνωση μετά την 5η – 7η ημέρα της εκδήλωσης των συμπτωμάτων:

“Νομίζω είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα για αυτό. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες. Αυτός ο ιός έχει μία απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα. Ξαφνικά κάνουν μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μάλιστα υπήρξε και μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μία ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο. Το συζητάμε καθημερινά και αύριο έχουμε ειδική συνεδρίαση για αυτό το σκοπό”, ανέφερε ο καθηγητής.

Υπάρχει, όμως, και το αισιόδοξο μήνυμα ότι σε κάποιες βαριές περιπτώσεις οι ασθενείς στη συνέχεια εμφανίζουν βελτίωση:

“Έχουμε δει καταστάσεις που είναι σοβαρές και βελτιώνονται και προσπαθούμε να κρατάμε τους ασθενείς όσο το δυνατόν σε καθημερινή αυστηρή επιτήρηση, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μία κατάσταση η οποία σταδιακά επιδεινώνεται. Φυσικά και έχουμε δει και τέτοια περιστατικά”, επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσον αφορά τις ηλικίες των κρουσμάτων, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας έδωσε τα τελευταία νούμερα. Αυτά είναι:

  • 11 παιδιά ανήλικα
  • 59 ασθενείς από 18-39 ετών
  • 132 ασθενείς ηλικίας 40-64 χρόνων,
  • 185 ασθενείς άνω των 65 ετών

Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι 14 ασθενείς στη χώρα μας ξεπέρασαν τη νόσο με επιτυχία και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις