Κορωνοϊός ΕΛΛΑΔΑ: “Τα μέτρα φαίνεται ότι έχουν ήδη αποδώσει!”

511
Pneumonia coronavirus covid-19 and Greek flag illustration

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τους επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας και της νόσου COVID-19 στη χώρα μας. Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, όπως επισημαίνουν, και τα δύσκολα έπονται υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αυστηρή ιχνηλάτηση των πρώτων περιστατικών, που εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν έγκαιρα, κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι ίσως να έχουμε καταφέρει να καθυστερήσουμε σημαντικά την εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα. Κάτι που μας έδωσε πολύτιμο χρόνο να πάρουμε έγκαιρα πιο αυστηρά μέτρα, αλλά και να προετοιμάσουμε καλύτερα τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

“Έχουμε εντοπίσει τον ασθενή μηδέν κι αυτό μας δίνει αισιοδοξία”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου και συμπληρώνει:

“Όταν ξέρεις ποιο είναι το πρώτο κρούσμα που μολύνθηκε μπορείς να βρεις κι αυτό με τη σειρά του ποιον μόλυνε, αλλά και από ποιον μολύνθηκε. Τους βρίσκεις, τους βάζεις σε καραντίνα, οπότε δεν κάνεις διασπορά. Ενώ όταν βρίσκεις ένα κρούσμα που δεν μπορείς να βρεις άκρη από που μολύνθηκε, αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα”.

Δείτε τις εκτιμήσεις της καθηγήτριας παθολογίας Ελένης Γιαμαρέλλου, σχετικά με την πορεία της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ελένη Γιαμαρέλλου: “Αν ο γιατρός χάσει την αισιοδοξία του, πάμε χαμένοι…”

ΕΡ: Κυρία Γιαμαρέλλου, σας άκουσα κάποια στιγμή στα σκαλιά του Υπουργείου Υγείας, βγαίνοντας από σύσκεψη που είχατε με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, να λέτε ότι “έχουμε βρει τον ασθενή μηδέν, και φαίνεται ότι δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα”. Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠ: Σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες, εμείς βρήκαμε τον πρώτο ασθενή. Είναι η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που ήρθε από την Ιταλία. Ήταν το κρούσμα μηδέν. Ξέραμε από που μολύνθηκε και βρήκαμε ότι δεν ήταν από κάποιο απροσδιόριστο μέρος, π.χ. γενικά από τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν ξέραμε εάν υπήρχε διασπορά. Αυτό είναι καλό. Βοηθάει στην καλύτερη, πιο ασφαλή και πιο αυστηρή ιχνηλάτηση, ώστε να μην υπάρξει διασπορά.

ΕΡ: Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετά κρούσματα στα οποία δεν ξέρουμε την πηγή μόλυνσής τους

ΑΠ: Επόμενο είναι. Πάντα έχουμε κρούσματα που δεν μπορείς να βρεις άκρη από που κόλλησαν. Αλλά τουλάχιστον στην αρχή ξέραμε ποια μέτρα να εφαρμόσουμε και έτσι συγκρατήσαμε την επιδημία. Γι’ αυτό δεν είχαμε από την αρχή 200 κρούσματα την ημέρα, όπως είχαν άλλες χώρες. Και τώρα πιστεύω, ότι θα βοηθήσουν αυτά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν ακόμα πιο αυστηρά, π.χ. να κάθεσαι στο σπίτι σου ακόμα κι αν είσαι φορέας ώστε να μην κολλάς κανέναν άλλο. Έτσι δεν αυξάνουν πολύ τα κρούσματα. Θα δούμε βέβαια τις επόμενες μέρες τα κρούσματα εκείνα που κολλήσανε πριν από 14 μέρες ή πριν από 8 μέρες. Οπότε τότε θα μπορέσουμε καλύτερα να αξιολογήσουμε τι γίνεται.

ΕΡ: Είμαστε πλέον στους 124 ασθενείς με COVID-19 σε νοσηλεία και είχαμε σε ένα 24ωρο διπλασιασμό στις εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σας ανησυχεί αυτή η αύξηση;

ΑΠ: Επόμενο είναι. Από τώρα και μετά, πάμε σιγά – σιγά για τη δική μας “κορυφή” της επιδημίας. Αλλά ελπίζουμε να μην είναι μεγάλη. Για να μπορέσουν να αντέξουν τα νοσοκομεία και να είναι αποτελεσματική η νοσηλεία για τους ασθενείς.

ΕΡ: Τα μέτρα αυτά που λάβαμε ως χώρα, τα πολύ – πολύ σκληρά, πιστεύετε ότι θα αποδώσουν;

ΑΠ: Πολύ σωστά είναι τα μέτρα. Πάρα πολύ σωστά. Κοιτάξτε, εάν δεν είχαν εφαρμοστεί αυτά τα μέτρα από την αρχή, το κλείσιμο των σχολείων κλπ, τώρα θα ήμασταν κι εμείς σαν την Ισπανία, σαν την Ιταλία. Μη ρωτάτε πως θα είμασταν…

ΕΡ: Εννοείτε ότι σε αυτήν την χρονική στιγμή της επιδημίας στην Ελλάδα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα;

ΑΠ: Ακριβώς, ακριβώς!

ΕΡ: Δηλαδή εσείς κρίνετε ότι έχουν, ήδη, αποδώσει αυτά τα μέτρα;

ΑΠ: Φαίνεται ότι έχουν αποδώσει. Αλλά το πόσο έχουν αποδώσει, αυτό θα φανεί τις επόμενες 10 μέρες. Θα περάσουμε τις αρχές του Απρίλη για να έχουμε πιο καθαρή εικόνα

ΕΡ: Κυρία Γιαμαρέλλου, τελικά είστε αισιόδοξη; Έχουμε ανάγκη να σας ακούσουμε εσάς τους επιστήμονες…

ΑΠ: Κοιτάξτε, αν ο γιατρός χάσει την αισιοδοξία του, πάμε χαμένοι… (γέλιο)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις