Η θεραπεία των αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά σε όσους νοσούν, από τον κορονοϊό, ξεκινά στην Ελλάδα. Σε 7 νοσοκομεία η χορήγηση πλάσματος.

«Πράσινο φως» για να ξεκινήσει η θεραπεία με πλάσμα, με αντισώματα δηλαδή όσων έγιναν καλά από τον κορονοϊό σε όσους νοσούν, ανακοίνωσε η Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση αντισωμάτων μετά από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά.

Αυτό θα γίνει σε πειραματικό στάδιο και σε επτά νοσοκομεία. Η διαδικασία, όπως είπε, εγκρίθηκε και επι της ουσίας θα είναι το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που σήμερα είναι καλά.

Τον γενικό συντονισμό θα έχει Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ενώ θα καταρτιστεί λίστα εθελοντών οι οποίοι έχουν διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες μετά τη νόσησή τους. Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας «αν αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία με αντισώματα θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των γιατρών».

Μάλιστα σύμφωνα με όσα είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι έχουμε εργαστεί εντατικά με συναδέλφους για να ξεκινήσουμε άμεσα την συμπληρωματική θεραπεία.

«Η λήψη πλάσματος θα γίνει από όσους έχουν νοσήσει είτε έχουν εκτεθεί στον ιό και δεν έχουν νοσήσει και σήμερα είναι καλά. Το πλάσμα θα δοθεί σε όσους νοσούν και θα μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά την βελτίωση της κατάστασής τους».

Ως προς την διαδικασία, αυτή θα ξεκινήσει, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, «μόλις έχουμε και τις τυπικές εγκρίσεις και θα είναι άτομα από τη βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ. Θα απευθυνθούμε σε εθελοντές δότες σε μια απλή και χωρίς επιπλοκές διαδικασία».

Κατά τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ σημαντικο να ξέρουμε ότι αυτό το πλάσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «τράπεζα πλάσματος» και να δοθεί και το φθινόπωρο εάν και εφόσον υπάρξει ανάγκη. Τα συμπεράσματα αυτής της μεθόδου θα τα έχουμε σε δυο μήνες».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις