Γράφει ο

Σύμφωνα με όσα είπαν δύο πηγές της ΕΕ στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται συμφωνίες αγοράς πιθανών εμβολίων COVID-19 με τiς φαρμακοβιομηχανίες Moderna, Sanofi και Johnson & Johnson και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας BioNtech και CureVac.

Oι συνομιλίες έρχονται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο από τέσσερα κράτη της Ε.Ε. με την AstraZeneca για την αρχική αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου COVID-19, που είναι κατ ‘αρχήν διαθέσιμο και στα 27 έθνη της ΕΕ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες συνομιλίες κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, με υπουργούς υγείας της ΕΕ σε συνάντηση στο Βερολίνο την Πέμπτη, ανέφεραν οι πηγές. Οι πολλαπλές συνομιλίες επιβεβαιώνουν την πιο αποφασιστική στάση της ένωσης για την προμήθεια πιθανών εμβολίων και φαρμάκων COVID-19 μετά τις πρώτες κινήσεις της Ουάσινγκτον στην εξασφάλιση πολλά υποσχόμενων θεραπειών και εμβολίων.

Συζητούμε με αρκετές εταιρείες για πιθανά εμβόλια COVID-19″, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ στο Reuters την Παρασκευή, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω καθώς οι διαπραγματεύσεις ήταν εμπιστευτικές.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πανδημία. Από τις 23 σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, τουλάχιστον τρεις βρίσκονται σε τελική δοκιμή Φάσης III – συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων από την Sinopharm της Κίνας και την Sinovac Biotech και την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι πιο προηγμένες συνομιλίες στην ΕΕ φαίνεται να είναι αυτές με τους Johnson & Johnson και Sanofi, επιβεβαιώνοντας μια έκθεση του Reuters τον Ιούνιο, επειδή η ΕΕ συζητά ήδη λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των απαιτούμενων δόσεων.

Με τον αμερικανικό γίγαντα Johnson & Johnson, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου της, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να είναι επίσης διαθέσιμες πρόσθετες προμήθειες.

εμβολιο

Προχωρημένες συζητήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επίσης να εξασφαλίσει το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους 300 εκατομμύρια δόσεις του δυνητικού εμβολίου που ανέπτυξε η Sanofi της Γαλλίας σε συνεργασία με τη βρετανική φαρμακοποιό GlaxoSmithKline Plc, ανέφεραν οι πηγές. Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, η Sanofi είπε στο Reuters ότι ήταν σε «προχωρημένες συνομιλίες με την ΕΕ για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν επίσης, ανέφεραν πηγές, με την αμερικανική εταιρεία Moderna, της οποίας το πειραματικό εμβόλιο COVID-19 έδειξε αυτήν την εβδομάδα ότι ήταν ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαποκρίσεις και στους 45 υγιείς εθελοντές σε μια συνεχιζόμενη μελέτη πρώιμου σταδίου, σύμφωνα με ερευνητές των ΗΠΑ. Η Ένωση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τις γερμανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας BioNtech και CureVac για να αγοράσουν εκ των προτέρων τα πιθανά εμβόλια τους, ανέφεραν οι πηγές. Και οι δύο εταιρείες, στις οποίες έχουν ήδη προσφερθεί κονδύλια από την ΕΕ για την ανάπτυξη των βολών τους, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η BioNtech αναπτύσσει ένα πιθανό εμβόλιο COVID-19 σε συνεργασία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, για το οποίο 100 εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους.

Το CureVac είναι πρωτοπόρος στη λεγόμενη προσέγγιση RNA messenger, η οποία ακολουθείται επίσης από τη BioNTech και τη Moderna.

Οι συνομιλίες υπό την ηγεσία της ΕΕ διεξάγονται από διαπραγματευτές που επιλέγονται από μια διευθύνουσα ομάδα στην οποία εκπροσωπούνται και τα 27 κράτη της ΕΕ. Μόλις επιτευχθούν συμφωνίες, τα κράτη της ΕΕ μπορούν να κάνουν παραγγελίες με φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν τις ακριβείς δοσολογίες για τον πληθυσμό τους.

Εάν οι δόσεις των επιτυχημένων εμβολίων δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ, τα εμβόλια θα διανέμονται βάσει δημογραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων, δήλωσε επανειλημμένα η Επιτροπή.

Μια τρίτη πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία που είχε συνάψει με την AstraZeneca από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, για να βεβαιωθεί ότι όλα τα κράτη της ΕΕ είχαν ίση πρόσβαση στις δόσεις που είχαν εξασφαλιστεί στην αρχική συμφωνία. Η πηγή είπε ότι αυτή η συζήτηση υποστηρίχθηκε από τα τέσσερα κράτη που υπέγραψαν για πρώτη φορά τη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις