Γράφει η Ρούλα Τσουλέα
Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε επαρκή βιταμίνη D στον οργανισμό σας. Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη αυτής της βιταμίνης παίζει ρόλο στην παχυσαρκία και πιθανώς αποτελεί εμπόδιο στο αδυνάτισμα.
Στη νέα μελέτη εξετάστηκε αν η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Διαπιστώθηκε πως όσοι παχύσαρκοι εθελοντές της μελέτης λάμβαναν το συμπλήρωμα, έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι δίχως αυτό.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος τείνουν να έχουν χαμηλότερη βιταμίνη D στο αίμα τους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως ότι το περιττό λίπος εμποδίζει την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Ενδέχεται επίσης οι παχύσαρκοι άνθρωποι να εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο, επειδή συχνά προσπαθούν να έχουν καλυμμένο το σώμα τους.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η παχυσαρκία συσχετίζεται ισχυρά με την υποβιταμίνωση D. Στην παρούσα μελέτη στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν η αποκατάσταση της βιταμίνης D διευκολύνει την απώλεια βάρους.
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 125 παχύσαρκοι εθελοντές που είχαν έλλειψη σε βιταμίνη D. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία χορήγησαν συμπλήρωμα βιταμίνης D και στην άλλη μία εικονική ουσία (placebo). Σε όλους συνέστησαν επίσης μία συγκεκριμένη δίαιτα. Η μελέτη ήταν διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι εθελοντές ούτε οι γιατροί τους γνώριζαν ποιος παίρνει κανονική βιταμίνη και ποιος εικονική.
Τρεις μήνες αργότερα, οι εθελοντές που λάμβαναν το συμπλήρωμα είχαν αποκαταστήσει πλήρως τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους. Είχαν επίσης μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους και λίπους, απ’ ό,τι όσοι δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα. Ειδικότερα, είχαν χάσει κατά μέσον όρο 2% περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι οι εθελοντές που λάμβαναν το placebo.
Τα γονίδια της παχυσαρκίας
Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να εξετάσουν τον ρόλο ορισμένων «γονιδίων της παχυσαρκίας» στην απώλεια βάρους, με ή χωρίς λήψη συμπληρώματος από βιταμίνη D.
Όπως διαπίστωσαν, την μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό λίπος είχαν οι παχύσαρκοι που έφεραν μία συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή. Η μεταλλαγή αυτή εντοπίζεται στο γονίδιο ADRB2 και ονομάζεται rs1042713. Η μελέτη έδειξε πως όσοι εθελοντές έφεραν δύο κόπιες αυτής της μεταλλαγής (ομοζυγώτες) έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι όσοι έφεραν μόνο μία (ετεροζυγώτες).
Αντίστοιχα, στους εθελοντές που έπαιρναν το placebo, η μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους παρατηρήθηκε σε όσους έφεραν μεταλλαγή σε ένα άλλο γονίδιο (το VDR).
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών, τα υπάρχοντα δεδομένα για την επίδραση της βιταμίνης D στο αδυνάτισμα είναι διφορούμενα.
«Δύο μεγάλες δημοσιευμένες ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις έδειξαν η μεν πρώτη καμία θετική έκβαση, η δε δεύτερη θετικά αποτελέσματα αλλά με δόσεις βιταμίνης D πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι στην πρώτη ανασκόπηση», λέει. «Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες, ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας έως ότου καταλήξουμε σε απολύτως σαφή συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα είναι πως η παχυσαρκία συσχετίζεται ισχυρά με την έλλειψη σε βιταμίνη D».
Και καταλήγει: «Η βιταμίνη D φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο έναντι της παχυσαρκίας, μέσα από μια σειρά επιδράσεων στην ινσουλίνη και στους υποδοχείς της αλλά και σε κυτταροκίνες που εμφανίζονται σε υψηλά επίπεδα στα παχύσαρκα άτομα».
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε προ ημερών στο Διεθνές και Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECOICO 2020) το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.