Η διατροφή χωρίς γλουτένη, δεν είναι μόνο είναι απαραίτητη για τη διαχείριση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτό το συστατικό. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σε μια μεγάλη διατροφική τάση, μιας και την ακολουθούν και άτομα χωρίς σχετικά προβλήματα.
Αν θέλεις και εσύ να τη δοκιμάσεις και να την υιοθετήσεις γενικότερα, οι παρακάτω 6 ομάδες τροφών είναι όλα όσα πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου. Με αυτές, θα έχεις άπειρες επιλογές για συνταγές και πιάτα και δεν θα σου λείψει τίποτα, ούτε γευστικά αλλά ούτε και θρεπτικά!
6 τροφές που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου αν ακολουθείς αυτό το διατροφικό trend:
1. Φρούτα και λαχανικά
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι από τις τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα σου σε μια gluten free διατροφή.
*Τσέκαρε ξανά όμως: τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά (μπορεί να περιέχουν σάλτσες με γλουτένη), τα κατεψυγμένα (μερικές φορές περιέχουν πρόσθετα και σάλτσες που περιέχουν γλουτένη) , τα αποξηραμένα (μπορεί να περιλαμβάνουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη), τα έτοιμα ψιλοκομμένα φρούτα και λαχανικά (ανάλογα με το πού παρασκευάστηκαν, μπορεί να περιέχουν υπολείμματα γλουτένης).
2. Κρέας και πουλερικά
Το κόκκινο κρέας (φρέσκο βόειο κρέας, χοιρινό, αρνί) και τα πουλερικά (φρέσκο κοτόπουλο, γαλοπούλα) είναι είδη τροφών που είναι εκ φύσεως χωρίς γλουτένη.
*Τσέκαρε ξανά όμως: επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά, υποκατάστατα κρέατος, αλεσμένα κρέατα, έτοιμα γεύματα με κρέας.
3. Τα άλευρα χωρίς γλουτένη
Δεν τους λείπει τίποτα εκτός από τη γλουτένη! Αν επιλέγεις να ζεις χωρίς γλουτένη δεν χρειάζεται να στερηθείς την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι. Παρακάτω θα βρεις 4 άλευρα, που καλύπτουν διαφορετικές χρήσεις, και με τα οποία θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις τις κλασικές, αγαπημένες γεύσεις χωρίς πρόβλημα.
Η πρώτη φαρίνα χωρίς γλουτένη! Με βάση το ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας δίνει μια βελούδινη υφή και ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα.
*Δοκίμασέ την σε: κέικ και άλλα γλυκίσματα.
· Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη
Το εξαιρετικό μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα σε κάθε σας δημιουργία, χωρίς ίχνος γλουτένης.
*Δοκίμασέ το σε: ψωμί και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου.
· Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη
*Δοκίμασέ το σε: φύλλο πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και άλλες λαχταριστές συνταγές.
· Μείγμα Ζαχαροπλαστικής (Pastry Mix )Χωρίς Γλουτένη
*Δοκίμασέ το σε: γλυκές δημιουργίες όπως muffins, τάρτες, cookies και παντεσπάνι.
4. Ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια
Και οι τρεις αυτές κατηγορίες δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια τέτοια διατροφική τάση.
*Τσέκαρε ξανά όμως: Έτοιμα σκευάσματα ή mix καρπών και σπορών που μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά. Δώσε προσοχή και έλεγξε τις ετικέτες.
5. Γαλακτοκομικά
Γάλα, βούτυρο, τυρί, τυρί cottage, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και λοιπά γαλακτοκομικά είναι στη λίστα που μπορείς να απολαμβάνεις ελεύθερα.
*Τσέκαρε ξανά όμως: γάλατα και γιαούρτια με γεύσεις, πολύ επεξεργασμένα τυριά όπως spreads τυριών και σάλτσες τυριών, παγωτά.
6. Ψάρια και θαλασσινά
Τέλος, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μέσα στη λίστα που ελεύθερα μπορείς να καταναλώσεις.
*Τσέκαρε ξανά όμως: τα κατεψυγμένα προιόντα, τις κονσέρβες και τα παστά ψάρια.