Βιοπληροφορική και νευροεκφυλισμός στο πλαίσιο του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου GeNeDis 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η 3η ημέρα του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου GeNeDis 2020. Οι 13 κεντρικοί ομιλητές παρουσίασαν τα ευρήματα τους σχετικά με διάφορους τομείς  όπως η βιοπληροφορική και οι τεχνικές απεικόνισης, η νευρο-βιολογία και η νευροεξέλιξη, αλλά και η νευρολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.

Το ενδιαφέρον του κοινό κέντρισαν οι ομιλίες γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και άλλων βιοϊατρικών πληροφοριακών μεθόδων στην πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων. Παρουσιάσεις κεντρικών ομιλητών από κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης, αλλά και του Καναδά, ήταν αφορμή για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τομέα της βιο-απεικόνισης και των μαθηματικών μοντέλων που συνδέονται με κλινικές εφαρμογές.

Σπουδαίοι ερευνητές από όλο τον κόσμο μίλησαν για μοριακές λειτουργίες, πειραματικά μοντέλα και νέες προηγμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάϊμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο βραβευμένος με το “γερμανικό Νομπέλ” (Leibniz Prize), καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος και διευθυντής έδρας Βιολ. Απεικόνισης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου- Διευθυντής Ινστιτούτου ΙΒΜΙ Κέντρου Χέλμχολτς που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων, ελάχιστα επεμβατικών και πολύ αποτελεσματικών μεθόδων για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η αρτηριοσκλήρωση, μίλησε για τις φυσιολογικές και μοριακές διεργασίες στους ιστούς και για τις εξελίξεις στη βιο-απεικόνιση.

Η Δρ. Kyung-Min Noh από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης, που ερευνά νευροπάθειες από την γενετική και επιγενετική τους πλευρά, μίλησε για την “Μοριακή λειτουργία ρυθμιστών χρωματίνης και την σύνδεση τους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές”.

O Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς, Έλληνας ερευνητής που καινοτομεί στην πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ  ανέλυσε την εφαρμογή που έχει αναπτύξει, η οποία εντοπίζει κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει Αλτσχάιμερ. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Διαμήκη δεδομένα ψηφιακών βιοδεικτών από κλινικές δοκιμές του Αλτσχαιμερ – Neuro Motor Index”.

Ταυτοχρόνως έγιναν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, 37 παρουσιάσεις μέρος των 118 άρθρων που θα δημοσιευτούν στα πρακτικά του συνεδρίου. Οι παρουσιάσεις αυτές βασίζονται πάνω στις πρακτικές υγείας, στην ποιότητα ζωής των ασθενών, σε ποικίλες ασθένειες και στον νευροεκφυλισμό. Βάση δόθηκε στους βιοδείκτες και τις νέες αναδυόμενες τεχνικές μηχανικής μάθησης με σκοπό την μοντελοποίηση και διάγνωση του Πάρκινσον, της άνοιας αλλά και πιο στοχευμένα του Αλτσχάιμερ.

Αρκετές παρουσιάσεις εστίασαν στην ποιότητα της ζωής  των ασθενών που πάσχουν από διάφορες νόσους όπως η άνοια. Εξέτασαν πως η άσκηση, το άγχος και το στρες επηρεάζουν τους πάσχοντες αλλά και το κόστος που σχετίζεται με τις καθημερινές ανάγκες τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live τις κεντρικές ομιλίες στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/c6OephNRHuQ . Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο https://www.genedis.eu .

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις