«Δεν υπήρξε προγραμματισμός, ούτε σχεδιασμός» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, ιδιοκτήτης της μίας εκ των δύο μονάδων που δεσμεύτηκαν.
Η απουσία κάθε κυβερνητικής πρόβλεψης, σχεδίου και προγραμματισμού στην αντιμετώπιση του παρατεταμένου δράματος που ζει η Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκε πλήρως χθες καθώς η επίταξη –υποχρεωτική ενοικίαση, για να είμαστε ακριβείς, που αντικατέστησε σε χρόνο-ρεκόρ τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για… τρένα– δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη έγινε με προχειρότητα που μόνο τον πανικό αποδεικνύει, κι ενώ οι κλινικάρχες κάρφωναν ανοιχτά την κυβερνητική χαλαρότητα και αβελτηρία, αποκαλύπτοντας πως οι όποιοι «σχεδιασμοί» γίνονταν στη βάση της αστόχαστης πρόβλεψης ότι… η πανδημία θα εκτονωθεί.
Και είναι ορατός ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί ότι επιτάχθηκαν μεν κελύφη, αλλά, αφ’ ενός η σχέση των γιατρών με τις κλινικές αυτές είναι τέτοια που μάλλον χρειάζονται ατομικά φύλλα επιστράτευσης, αφ’ ετέρου το νοσηλευτικό προσωπικό είναι παντελώς ανεκπαίδευτο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.
Το ύψος της δαπάνης
Με δεδομένο ότι μέχρι την Τετάρτη γίνονταν συζητήσεις με τους κλινικάρχες, όπως οι ίδιοι λένε, μόνο (!) για μεταφορά περιστατικών non Covid-19 –μέχρι και επιλογή περιστατικών καταγγέλθηκε–, έπρεπε να φτάσει η στιγμή να γεμίσουν όλες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα για να αποφασιστεί, μετά την αρνητική απάντηση για «εθελοντική» παραχώρηση 200 κλινών, να επιταχθούν η «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η «Εuromedica Γενική Κλινική» στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής στη νέα παραλία.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5148Β/19-11-2020, γίνεται «αναγκαστική διάθεση κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας, εγκαταστάσεων και θαλάμων στο ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (…)». Το ύψος της δαπάνης για τη δέσμευση «θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων)» και θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Διοίκηση και προσωπικό υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Αποκαλυπτική η αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, ο πρόεδρος της οποίας, Γρηγόρης Σαραφιανός -ιδιοκτήτης μίας εκ των δύο επιταγμένων κλινικών-, αφού περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ότι είχαν αρχίσει διακομιδές non Covid ασθενών, 50 από τους οποίους μεταφέρθηκαν μόλις προχθές στην κλινική του με στρατιωτικά οχήματα, μας είπε ότι είχε καθημερινές επαφές με το υπουργείο, ότι είχαν βρει δύο μονάδες περιφερειακά της πόλης, ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι παντελώς ανεκπαίδευτο και «πρέπει να επιταχθεί με προσωπικά φύλλα πορείας», κυρίως όμως ότι «δεν υπήρχε προγραμματισμός και σχεδιασμός, αφού η πολιτική ηγεσία ήταν σίγουρη ότι τέτοια ανάγκη δεν θα υπάρξει»!
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στο παλιό νοσοκομείο Λοιμωδών γίνονταν μέχρι την περασμένη Τετάρτη εργασίες, είχε νοικιαστεί και ξενοδοχείο στην περιοχή Φιξ (δυτική είσοδος της πόλης) και σταμάτησαν όλα. Τους ξέφυγε. Δεν περίμεναν τόσα κρούσματα και τέτοιες ανάγκες για νοσηλεία».
Διαμαρτύρεται ο κ. Σαραφιανός γιατί «επίσημη ενημέρωση δεν έχω, ό,τι μαθαίνω από τα κανάλια» και θυμίζει πως «η Θεσσαλονίκη διαθέτει 9 ιδιωτικές κλινικές με 1.500 κρεβάτια που δεν επαρκούν, βλέποντας τον αριθμό κρουσμάτων και αναγκαίων (15 με 20) ημερών νοσηλείας».
Εντός αστικού ιστού
Εμβρόντητοι έμειναν γιατροί και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Euromedica στην οποία ανήκει η Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρούν ότι επιτάχθηκαν οι πιο ακατάλληλες υποδομές υγείας για Covid!
Οπως μας είπε διευθυντικό στέλεχος της Euromedica, «κανείς μας δεν καταλαβαίνει γιατί δεν επέταξαν την Αρωγή που τους είχαμε προτείνει. Η Αρωγή είναι μεγάλη, πιο σύγχρονη, έχει προσωπικό και πλήρη υποδομή. Η Γενική Κλινική είναι η πλέον ακατάλληλη, αφού υπάρχουν μέσα 150 ασθενείς οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν από μια επώδυνη και βιαστική μετακίνηση, ειδικά οι άνθρωποι που είναι σοβαρά. Το κτίριο είναι σχετικά παλαιό, από τη δεκαετία του ‘80, με μόνο δύο εισόδους-εξόδους. Βρίσκεται εντός πυκνού αστικού ιστού… Στα 15 μέτρα υπάρχουν γύρω γύρω πολυκατοικίες. Σκεφτείτε τον κίνδυνο μεταδοτικότητας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Δεν ξέρουμε πώς θα επιταχθεί το προσωπικό. Οι περισσότεροι γιατροί είναι εξωτερικοί συνεργάτες, ενώ δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση για διαχείριση περιστατικών Covid. Aπό το πρωί έχουν εμφανιστεί υπάλληλοι της 4ης ΥΠΕ που κυκλοφορούν δεξιά-αριστερά, αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχουν ενημερώσει για τίποτε. Πολλά είναι αυτά που δεν καταλαβαίνω. Και να σας πω κι αυτό: τόσο γρήγορο ΦΕΚ σαν αυτό δεν έχω ξαναδεί…».
Απευθυνθήκαμε στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, υπό την επιστημονική εποπτεία του οποίου τίθενται οι επιταγμένες κλινικές, με μια σειρά εύλογων ερωτημάτων για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το χαοτικό «σχέδιο» του πανικού. Δεν θέλησε να απαντήσει και μας έκλεισε βιαστικά το τηλέφωνο…
Αν σε όλα αυτά προστεθεί το ερώτημα για τη δυνατότητα ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε τέτοιες απαιτήσεις, οι απορίες μεγεθύνονται με δηλώσεις σαν του γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου ότι «είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και σε περίπτωση που χρειαστεί θα επιταχθούν κι άλλες ιδιωτικές κλινικές»!
Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ, στην «Εφ.Συν.»
«Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης»
«Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά. Στη Θεσσαλονίκη, από τα 218 κρεβάτια μόνο 8 είναι κενά. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μόνο 2 κρεβάτια ΜΕΘ είναι κενά. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Ακόμα και τώρα παζαρεύει με τους κλινικάρχες! Ακόμα και τώρα τους παρακαλάει. Αντί να κάνει επίδειξη πυγμής και ισχύος στον λαό που αγωνίζεται για την υγεία και τη ζωή του, να επιτάξει το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση. Να τους εντάξει σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος!».