Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ Covid 19 – Κοινού κρυολογήματος – Γρίπης

105

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ιογενείς ασθένειες συνεχίζουν να εμφανίζονται και αντιπροσωπεύουν ένα σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουν καταγραφεί αρκετές ιογενείς επιδημίες όπως το SARS από το 2002 έως το 2003 και η γρίπη H1N1 το 2009. Σε ένα χρονοδιάγραμμα που φτάνει μέχρι σήμερα η επιδημία του Covid 19 με ανεξήγητες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού εντοπίστηκαν στη Wuhan, τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της επαρχίας Hubei της Κίνας, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Εθνικό Γραφείο της ΠΟΥ της Κίνας, στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και οι τοπικοί CDC διοργάνωσαν ένα εντατικό πρόγραμμα έρευνας για την αναγνώριση των εστιών. Η αιτιολογία αυτής της ασθένειας αποδόθηκε σε έναν νέο ιό που ανήκει στην οικογένεια του κοροναϊού (CoV).

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις εργάζονται για τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, ενώ ταυτόχρονα, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται ακούραστα για τα νέα διαγνωστικά μέτρα και τις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας.

Λόγω της παγκόσμιας αυτής επιδημίας ο φόβος των πολιτών είναι σημαντικά αυξημένος και πολλές φορές ο πανικός εντείνεται όταν εντοπιστούν δυσλειτουργικά συμπτώματα, όπως βήχας, πυρετός,  καταρροή κ.λπ. Πολλές φορές μπερδεύονται τα συμπτώματα του COVID 19 με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή ακόμα και της γρίπης. Οι αδρές διαφορές είναι:

  • Κοινό κρυολόγημα: Συνήθως εξελίσσεται αργά και σταδιακά και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Ο βήχας του κρυολογήματος συνήθως συνοδεύεται από φτερνίσματα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυαλγίες και πονοκέφαλος είναι σπάνια.
  • Γρίπη: Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρότερα και εξελίσσονται ταχύτατα. Πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης, συνοδευόμενα από βήχα, πονόλαιμο και ρινική συμφόρηση ή καταρροή αποτελούν την τυπική κλινική εικόνα.
  • Covid-19: Οι πάσχοντες από COVID-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κύρια συμπτώματα: Πυρετός >37,8 οC, ξηρός και επίμονος βήχας, απώλεια ή μεταβολή της όσφρησης ή/και της γεύσης

Η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγεί στην άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, υπάρχουν όμως μικροδιαφορές στο χαρακτήρα και τη βαρύτητά τους που μπορεί να μας κατευθύνουν, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Συμπτώματα Κοινό Κρυολόγημα Γρίπη COVID 19
Πυρετός σπάνια κατά κανόνα συχνά
Ρίγη σπάνια συχνά μερικές φορές
Μυαλγίες ήπιες συχνά μερικές φορές
Αδυναμία/Κόπωση μερικές φορές συχνά μερικές φορές
Πονοκέφαλος σπάνια συχνά μερικές φορές
Καταρροή συχνή μερικές φορές σπάνια
Πονόλαιμος συχνός μερικές φορές μερικές φορές
Απώλεια όσφρησης/ γεύσης μερικές φορές σπάνια συχνά και απότομα
Φτάρνισμα συχνό μερικές φορές σπάνια
Βήχας σπάνια/ ήπιος συχνά συχνός και ξηρός
Δύσπνοια όχι σπάνια μερικές φορές
Διάρροια/Εμετοί όχι μερικές φορές μερικές φορές
Επιπλοκές σπάνιες συχνότερες αλλά ηπιότερες συχνές και σοβαρές
Εμφάνιση Συμπτωμάτων σταδιακή απότομη ποικίλλει

 

Οι γενικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται καθολικά είναι:

  1. Η διατήρηση κοινωνικής απόστασης είναι υποχρεωτική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
  2. Απαιτούνται αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής (πλύσιμο των χεριών) για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτής της μόλυνσης.
  3. Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που πάσχουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
  4. Τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης των αεραγωγών πρέπει να διατηρούν την απόσταση τους, να καλύπτουν τον βήχα ή το φτέρνισμα και να πλένουν τα χέρια τους.
  5. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη δημόσια έκθεση και τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Εάν ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο πρέπει να βρίσκεται σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα που είναι παρόντα, όπως μια συνάντηση σε ένα μικρό δωμάτιο είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν μάσκες, γάντια και προσωπική υγιεινή με αντισηπτικό σαπούνι. Επιπλέον, πριν από την έκθεση πρέπει να πραγματοποιείται καθαρισμός δωματίου με αντισηπτικούς παράγοντες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο που ενέχουν αυτά τα άτομα, η έκθεση θα πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν μια συνάντηση, ομαδική εκδήλωση κ.λπ. είναι πραγματική έκτακτη ανάγκη.
  6. Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς κλειστούς και ανοιχτού χώρους καθώς και σχολαστικό και πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών και εντατική χρήση αντισηπτικού διαλύματος.

 

ΠΗΓΕΣ:

Features, Evaluation, and Treatment of Coronavirus. Marco Cascella; Michael Rajnik; Arturo Cuomo; Scott C. Dulebohn; Raffaela Di Napoli. Last Update: October 4, 2020. StatPearls Publishing.

 

SARS and Common Viral Infections. Janice K. Louie,corresponding author*†,1 Jill K. Hacker,*,1 Jennifer Mark,* Shilpa S. Gavali,* Shigeo Yagi,† Alex Espinosa,† David P. Schnurr,† Cynthia K. Cossen,† Erin R. Isaacson,† Carol A. Glaser,† Marc Fischer,‡ Arthur L. Reingold,* Duc J. Vugia,*. Emerging Infectious Diseases.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις