Τι δείχνουν οι προβλέψεις για τα κρούσματα στο τέλος του χρόνου – Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

80
covid

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως τη βιώνουμε σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της «ομάδας Σαρηγιάννη».

Στο «μάτι» της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ως η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, θα παραμείνει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως σημειώνει το voria.gr, τα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού αριθμού, ενώ το ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 που προβλέπονται για εκείνη την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «ομάδα Σαρηγιάννη» έχει πάρει ως δεδομένα ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν από το τέλος του χρόνου, το λιανεμπόριο θα ανοίξει σταδιακά και με αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα μεταξύ 30% – 50%.

Αναλυτικά οι προβλέψεις της «ομάδας Σαρηγιάννη»:

  • Στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ στις 31 του μηνός 700 με 800.
  • Στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου, θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190, ενώ στις 31 γύρω στα 200. Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Σαρηγιάννης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία για την Αθήνα ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν, καθώς τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι «κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου».
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 14 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα πέσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.
  • Στη Λάρισα, στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένονται 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.
  • Στην Πάτρα τα κρούσματα, 14 Δεκεμβρίου, θα είναι 5, 3 στις 21 και ένα στις 31. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown έρθει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να επιλέξει τελικά η κυβέρνηση.

Τα εμβόλια και το τέλος της πανδημίας

Η ομάδα Σαρηγιάννη υπολογίζει επίσης πως εάν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, τότε η πανδημία, όπως τη βιώνουμε σήμερα, θα έχει ξεπεραστεί πιθανόν από το τέλος Απριλίου, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, για κάποιο διάστημα, η τήρηση των μέτρων θα είναι αναγκαία.

Η «ομάδα Σαρηγιάννη» ερευνά επίσης ποιος είναι ο καταλληλότερος χωροταξικός σχεδιασμός για μεγαλύτερη και ταχύτερη αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, ώστε η συλλογική ανοσία να έρθει γρηγορότερα στη χώρα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η διεπιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, έχει δημιουργήσει, από την περασμένη Άνοιξη, σε συνεργασία με τα Ιταλικά πανεπιστήμια της Παβίας και της Πίζας μια σειρά αλγορίθμων, σε συνδυασμό με δυναμικά μοντέλα συμπεριφοράς του πληθυσμού, διάδοσης του κορονοϊού και υπολογισμού του υγειονομικού κινδύνου.

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτουν και οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί μερικές εβδομάδες ή ένα με δύο μήνες αργότερα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις