Από τη Νίκη Μουρούτη, MSc, PhD Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Ογκολογική Μονάδα, ‘Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Γ.Ν.Ν.Θ.Α “Η Σωτηρία”, Tutor – Module Coordinator, School of Health Sciences, Department of Dietetics, Athens Metropolitan College
Για τους ογκολογικούς ασθενείς η ενασχόληση με το φαγητό αποτελεί πρόκληση και το να γνωρίζουν τι πρέπει αλλά και τι επιτρέπεται να καταναλώσουν συχνά μπορεί να τους προκαλεί σύγχυση. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς η “σωστή” διατροφή για έναν ογκολογικό ασθενή στηρίζεται στα παρακάτω:
Διατροφικές συμβουλές για καρκινοπαθείς
1. Συστήνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε μικρά snack κάθε 2-3 ώρες αντί για 3 μεγάλα γεύματα.
2. Συστήνεται η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού ημερησίως (1,5-2 l). Καταναλώστε τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού ενδιάμεσα των γευμάτων και όχι μαζί με αυτά.
3. Συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη ημερησίως.
- Καταναλώστε άπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, συκώτι, χοιρινό, κατσίκι, αρνί) 2-3 φορές/εβδομάδα
- Καταναλώστε άπαχο λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) 1-2 φορές/εβδομάδα
- Καταναλώστε ψάρι 1-2 φορές/εβδομάδα. Προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
- Καταναλώστε 2 ασπράδια αυγού ημερησίως.
- Καταναλώστε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά ημερησίως (προτιμήστε περισσότερο γιαούρτι και κίτρινα τυριά).
Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης εκτός των παραπάνω αποτελούν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, η βρώμη, η κινόα, τα προϊόντα σόγιας αλλά και λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, λάχανο, σπαράγγια και μανιτάρια.
4. Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Προτιμήστε εποχικά φρούτα και λαχανικά.
5. Συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης λίπους. Καταναλώστε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, προτιμήστε ψήσιμο, βράσιμο ή μαγείρεμα στον ατμό αντί για το τηγάνισμα και επιλέξτε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και το τραπέζι, αποφεύγοντας την κατανάλωση άλλων φυτικών ελαίων ή ζωικού λίπους.
6. Συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού. Περιορίστε την προσθήκη του στο φαγητό καθώς και τη χρήση επιτραπέζιου μαγειρικού αλατιού, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (κονσερβοποιημένα κρεατικά και ψάρια, αλλαντικά, αλίπαστα, καπνιστά, έτοιμες σάλτσες, πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού και τυποποιημένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, αλμυρά κράκερ, ποπ-κορν κλπ.). Εναλλακτικά προτιμήστε μυρωδικά όπως πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, πάπρικα κλπ. αλλά και λεμόνι ή ξύδι.
7. Συστήνεται η αποφυγή της πρόσληψης αλίπαστων, καπνιστών τροφίμων, επεξεργασμένου κρέατος (πχ. λουκάνικα, μπέικον κλπ.) αλλά και τροφίμων όπως τουρσιά, πίκλες κλπ.
8. Συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ. Καταναλώστε μέχρι 1 μερίδα/ημέρα (1 μερίδα αλκοόλ=50 ml “σκληρών” ποτών όπως βότκα, ουίσκι, ούζο και 1 μερίδα αλκοόλ=1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα) εάν είστε γυναίκα και μέχρι 2 μερίδες/ημέρα εάν είστε άνδρας. Αντίθετα προτιμήστε ανθρακούχο νερό, τσάι ή άλλα αντίστοιχα αφεψήματα και άφθονους φυσικούς χυμούς.
Η Νίκη Μουρούτη συνεργάζεται εθελοντικά με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΜΑΝΑ, που δημιουργήθηκε το 2017, με σκοπό να προσφέρει σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο, δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης βάσει ιατρικής ένδειξης. Οι ειδικοί στο Σπίτι του ΜΑΝΑ προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν Ψυχολογική – Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική & Υποστήριξη, Φυσιοθεραπευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη, Διατροφικές Συμβουλές, ü Μαθήματα yoga, pilates και άλλα προγράμματα σωματικής και πνευματικής άσκησης, Υπηρεσίες Φροντίδας Προσώπου & Σώματος και Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.