Στόχο των αλλαγών που προάγει η ψηφιακή Βίβλος, η οποια τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο πεδίο της Υγείας αποτελεί, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση μιας ενιαίας πλατφόρμας ηλεκτρονικού και τηλεφωνικού ραντεβού σε εθνικό επίπεδο, καθώς και η επέκταση της συνταγογράφησης. Παράλληλα σχεδιάζεται η ψηφιακή υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την θεραπεία και την αποκατάσταση.
Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ενιαίο σύστημα ραντεβού, επέκταση των μητρώων ασθενών, ανάπτυξη διαλειτουργικού πληροφοριακού συστήματος για τα νοσοκομεία, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών-αιματολογικών ασθενών, προβλέπει μεταξύ άλλων η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση την αρχική έκδοση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025. Στο πεδίο της Υγείας, η Βίβλος αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025. Μεταξύ αυτών είναι και οι ψηφιακές παρεμβάσεις που αφορούν στην Υγεία.
Την τελευταία δεκαετία, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, αποτέλεσμα του αυξημένου φορτίου των χρονίων νοσημάτων και της πολυνοσηρότητας, της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων των πολιτών για μείωση των ανισοτήτων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Σημαντική πρόκληση αποτελεί επίσης η άνιση κατανομή των πόρων και του προσωπικού υγείας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Η ψηφιακή στρατηγική για την Υγεία ακολουθεί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στο σύνολό του.