Απαντήσεις σε όσα ρωτάει ο κόσμος για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

44
Μια ανησυχητική νέα μετάλλαξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, γνωστή ως B.1.351, έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα από αυτήν την παραλλαγή λόγω της δυνατότητας που παρουσιάζει ο κορονοϊός να «ξεφύγει» από τα τρέχοντα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν αποτελεσματικά από τη νόσο COVID-19. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Κορονοϊός: Τι είναι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη;

Η παραλλαγή B.1.351 είναι ένα στέλεχος του κορονοϊού με οκτώ διακριτές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη του ιού SARS-CoV-2, δηλαδή στη δομή που του επιτρέπει να συνδέεται και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στη Νότια Αφρική που προδημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα medRxiv τον Δεκέμβριο του 2020.

Κορονοϊός: Από πού προέρχεται η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη;

Αυτή η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον κόλπο Nelson Mandela στη Νότια Αφρική, στις αρχές Οκτωβρίου του 2020, σύμφωνα με το CDC. Εξαπλώθηκε γρήγορα και μέσα σε λίγες εβδομάδες ήταν το κυρίαρχο στέλεχος σε διάφορα τμήματα της χώρας. Τώρα, αξιωματούχοι της Νοτίου Αφρικής βρίσκουν την παραλλαγή σε περισσότερο από το 90% των δειγμάτων από ασθενείς με COVID-19, που υποβάλλονται σε γενετική αλληλουχία.

Επιπλέον, η παραλλαγή έχει πλέον εμφανιστεί σε τουλάχιστον 32 άλλες χώρες. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική.

Κορονοϊός: Είναι πιο μεταδοτική η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη;

Αυτή η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα, με μελέτες να διαπιστώνουν ότι είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι, όσο περισσότερα άτομα μολύνει ο κορονοϊός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτούν ή θα πεθάνουν από COVID-19.

Λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης;

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 ενδέχεται να μην λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά έναντι αυτής της παραλλαγής.

Η Johnson & Johnson κυκλοφόρησε νέα δεδομένα σχετικά με το δικό της εμβόλιο COVID-19, τα οποία έδειξαν ότι ήταν κατά 57% αποτελεσματικό ενάντια στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Επιπλέον, ένας άλλος κατασκευαστής εμβολίων, η Novavax, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των δικών της δοκιμών. Αυτά έδειξαν ότι το εμβόλιό της ήταν σχεδόν 85% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά μόνο 50% αποτελεσματικό στην πρόληψη μόλυνσης από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με το Nature.

Αυτή η μειωμένη αποτελεσματικότητα πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί και για τ’ άλλα εμβόλια.

Μια πρόσφατη μελέτη του εμβολίου της Moderna, η οποία εξέτασε δείγματα αίματος από άτομα που είχαν εμβολιαστεί, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που παρήχθησαν σε απόκριση στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ήταν έξι φορές χαμηλότερα από τα επίπεδα που παράγονται σε ανταπόκριση στα άλλα στελέχη, σύμφωνα με το The Scientist. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εργασίες για μια “ενισχυμένη” δόση του εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί στη σειρά δύο δόσεων για το υπάρχον εμβόλιο.

Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη από την βρετανική;

Η βρετανική παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020. Τόσο αυτή, όσο και η νοτιοαφρικανική φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές από άλλα στελέχη του κορονοϊού. Και οι δύο παραλλαγές μοιράζονται μερικές από τις ίδιες μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης.

Ωστόσο, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή έχει μια μετάλλαξη γνωστή ως E484K, η οποία δεν βρίσκεται ευρέως σε εκείνη της Μ. Βρετανίας. Την 1η Φεβρουαρίου, Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας αποκάλυψαν ότι είχαν εντοπίσει μερικές περιπτώσεις με την μετάλλαξη E484K, αλλά όχι ευρέως. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ικανότητα της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής να αποφεύγει μερικώς τα εμβόλια. Θεωρείται ότι μειώνει την ικανότητα ορισμένων αντισωμάτων να εξουδετερώνουν, ή να απενεργοποιούν τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Newsweek.

Κορονοϊός: Έχω ανοσία στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εάν έχω ήδη περάσει την COVID-19;

Μάλλον όχι. Η μετάλλαξη E484K μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα των αντισωμάτων έναντι της COVID-19 να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό.

Στη δοκιμή της Novavax στη Νότια Αφρική, πολλοί άνθρωποι επανεμφανίστηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αφότου είχαν ήδη μολυνθεί από τον ιό νωρίτερα στην πανδημία.

Και σε μια μελέτη 44 ατόμων στη Νότια Αφρική που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19 νωρίτερα στην πανδημία, περισσότερο από το 90% έδειξε μειωμένη ανοσία έναντι της νέας παραλλαγής και σχεδόν οι μισοί δεν είχαν καθόλου προστασία από αυτή, σύμφωνα με το USA Today.

Πηγή: https://www.livescience.com

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις