Τέσσερα νέα συμπτώματα τα οποία, αν εκδηλωθούν, είναι πιθανό να οφείλονται στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αποκάλυψε η ανάλυση δεδομένων από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Βρετανία.
Η σχετική μελέτη εντόπισε σημαντικό αριθμό συμπτωμάτων στους πάσχοντες από τη λοίμωξη Covid-19. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης, δηλαδή:
- Η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης
- Ο πυρετός
- Ο νέος, επίμονος βήχας
- Η δύσπνοια
Εκτός από αυτά, υπήρχαν τέσσερα πρόσθετα συμπτώματα που συσχετίζονταn ισχυρά με τη λοίμωξη Covid-19. Αυτά είναι:
- Τα ρίγη
- Η ανορεξία
- Ο πονοκέφαλος
- Οι μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
Όσοι έπασχαν από ένα ή περισσότερα από αυτά, με ή χωρίς τα κλασικά, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός. Και όσο περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είχαν, τόσο πιθανότερη ήταν η μόλυνσή τους.
Διαφορά αναλόγως με την ηλικία
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL). Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι πολλοί πάσχοντες από τη νόσο Covid-19 δεν υποψιάζονται ότι πάσχουν από αυτήν, διότι δεν έχουν τα κλασικά συμπτώματα, εκτίμησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Paul Elliott, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας στο ICL.
Αυτό όμως έχει ως συνέπεια «να μην κάνουν εξετάσεις για να ανιχνευθεί ο κορωνοϊός, αλλά ούτε και να απομονώνονται. Έτσι, διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό στους άλλους», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη αποκάλυψε ακόμα ότι υπάρχει διαφοροποίηση αναλόγως με την ηλικία στα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ειδικότερα:
- Τα ρίγη εκδηλώνονται σε άτομα κάθε ηλικίας
- Ο πονοκέφαλος είναι πιο συχνός στους νέους (ηλικίες 5-17 ετών)
- Η ανορεξία είναι πιο πιθανή στους ενήλικες όλων των ηλικιών
- Οι μυαλγίες είναι πιθανότερες στις ηλικίες 18-54 ετών
- Ο πυρετός, ο επίμονος βήχας και η ανορεξία είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρηθούν στα άτομα ηλικίας 5-17 ετών, σε σύγκριση με τους ενήλικες
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στο σχεδόν 60% των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα που να υποδηλώνει τη λοίμωξη Covid-19.
Η νέα μελέτη λέγεται REACT και διεξήχθη την περίοδο Ιούνιος 2020-Ιανουάριος 2021. Δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, οι ερευνητές ανήρτησαν στον ιστότοπο του ICL προδημοσίευση των ευρημάτων τους.