Γιατί εκτοξεύθηκε η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική – Τι υποψιάζονται οι επιστήμονες

200

Γιάννα Σουλάκη

Η ασταθής φύση του κορονοϊού και της επιδημίας Covid-19 αποδείχθηκε με δραματικό τρόπο χθες, για μια ακόμη φορά. Η ξαφνική εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, ήρθε να βάλει φρένο στις ελπίδες, αλλά και τη δημόσια συζήτηση για άρση των μέτρων. Έκπληκτοι από τα 2.147 νέα καταγεγραμμένα περιστατικά δηλώνουν ακόμη και οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι σήμερα συνεδριάζουν για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.

Εικασίες πολλές, αλλά προς το παρόν καμία βεβαιότητα δεν υπάρχει για το τι προκάλεσε την απότομη άνοδο στα 2.147 κρούσματα στη χώρα, ενώ μέχρι σήμερα είχαμε τον σταθερό -αν και υψηλό- αριθμό των 1.400 ημερήσιων λοιμώξεων κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, ενώ στην σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι, θα ζητήσουν πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, για να αξιολογήσουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να καταλήξουν στους λόγους που την προκάλεσαν.

“Κι εγώ έχω απορήσει”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Και συμπληρώνει: “Έχουμε πει πολλές φορές ότι η επιδημία είναι απρόβλεπτη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε έκρηξη κρουσμάτων, από ένα οποιοδήποτε γεγονός. Ουσιαστικά η ιχνηλάτηση που κάνει ο ΕΟΔΥ θα μας δώσει μια καλύτερη απάντηση”, λέει.

Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλαγμένος ιός και πίεση στα νοσοκομεία θα κρίνουν τις εισηγήσεις των ειδικών

Η κατάσταση εμφανίζεται επιβαρυμένη σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

“Πρωταθλητής” στα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία και τις νέες λοιμώξεις εμφανίζεται το λεκανοπέδιο και πιο συγκεκριμένα: το κέντρο της Αθήνας με 285 νέα κρούσματα, ο Πειραιάς με 259, ο δυτικός Τομέας Αθηνών με 140 και ο νότιος Τομέας με 100 κρούσματα.

Ως προς την υπόλοιπη Ελλάδα “έκρηξη” παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη με 205 νέα περιστατικά και η Αχαϊα με 121.

“Όλα αυτά δεν είναι εύκολο κανείς να τα ξεκαθαρίσει. Πρέπει να δούμε τα στοιχεία στη συνεδρίασή μας. Είναι σε πολλές περιοχές που αυξάνονται τα κρούσματα, είναι η Αθήνα που μας ανησυχεί, ανεβοκατεβαίνουν τα κρούσματα και όλα αυτά τα κρούσματα θα έχουν επιπτώσεις στις διασωληνώσεις σε λίγο καιρό”, τονίζει ο Καθηγητής Βατόπουλος.

Η Αττική, παρουσιάζει από εχθές οριακή κατάσταση στις νέες εισαγωγές και τις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με απίστευτη πίεση ακόμη και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες εμφανίζουν πληρότητα που ξεπερνά πλέον το 95%.

Τι μπορεί να προκάλεσε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στο σύνολο των λοιμώξεων, επιβαρύνθηκε ιδιαιτέρως από την πρωτεύουσα, στην οποία σημειώθηκαν περίπου 400 επιπλέον κρούσματα από τα συνήθη των τελευταίων ημερών.

Η αύξηση εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά, όπου διαγνώστηκαν χθες δεκάδες νέες λοιμώξεις ανάμεσα σε 92 νοσηλευομένους.

Συρροές κρουσμάτων σημειώθηκαν επίσης στο λεκανοπέδιο σε δύο ακόμη κλειστές δομές: έναν οίκο ευγηρίας στον Γέρακα και μία ακόμη ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη.

Τα παραπάνω περιστατικά από μόνα τους, ωστόσο, δεν φαίνεται να δικαιολογούν έναν τόσο μεγάλο αριθμό νέων λοιμώξεων.

Άλλες εκδοχές που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι οι εξής:

  • Αυξημένα τεστ: Τα 55.533 ημερήσια τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο αποτελούν αριθμό – ρεκόρ για τη χώρα.
  • Μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος: Η μεγάλη διασπορά του -αυξημένης μεταδοτικότητας- βρετανικού στελέχους που εντοπίζεται κυρίως στην Αττική.
  • Κακοκαιρία “Μήδεια”: Δεν αποκλείεται να βλέπουμε τις επιπτώσεις των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Αττική, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε συγχρωτισμός των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, αλλά και μετακινήσεις πολλών οικογενειών που επλήγησαν από τις διακοπές ρεύματος και νερού σε φιλικά σπίτια.
  • Όλοι οι παραπάνω λόγοι μαζί

Η αξιολόγηση των δεικτών και η εισήγηση για πιθανή παράταση του lockdown στην Αττική

Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι επιδημιολόγοι θα αξιολογήσουν όλα τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και θα συνυπολογίσουν επιπλέον κρίσιμους δείκτες, όπως το εάν έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα στην Αττική, ποιες είναι οι ηλικιακές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο κι αν η αύξηση αυτή στα κρούσματα, αναμένεται να επιβαρύνει και σε τι βαθμό το ΕΣΥ.

Τα συμπεράσματά τους θα κατατεθούν με τη μορφή εισήγησης προς την ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία μετά από ψηφοφορία θα καταλήξει σε κρίσιμες αποφάσεις.

Η Επιτροπή θα συζητήσει, επίσης, το θέμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, πιθανές νέες συστάσεις για τη χρήση της μάσκας, αλλά το εάν θα παραταθεί και πόσο το lockdown στην Αττική.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, για την άρση των απαγορευτικών μέτρων βαρύνουν πάντα την κυβέρνηση, λέει ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος:

“Δεν είναι εύκολο να το πει κανείς αυτό. Επίσης, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αυτό. Εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και πόσο αντέχει η κοινωνία. Το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό πλέον και λιγότερο υγειονομικό. Δηλαδή η παράμετρος των πολιτικών αποφάσεων είναι πολύ σημαντική πλέον. Εμάς δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή το δίλημμα σχολεία ή λιανεμπόριο. Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα σ’ αυτή τη φάση. Η παράταση του lockdown ναι είναι πιθανή. Θα δούμε…”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις