ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ – Οι πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού μετά τον εμβολιασμό

383

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί γιατί με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει ότι αν και είναι βέβαιο ότι το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό, δε γνωρίζουμε ακόμα αν αποτρέπει την λοίμωξη. Εξάλλου, στις κλινικές δοκιμές εξετάζεται αν το εμβόλιο προλαμβάνει την συμπτωματική λοίμωξη με κορονοϊό. Από αυτές γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερος όφελος των εμβολίων είναι ότι αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες.

Γι΄αυτό, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι αν κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό δε θα οφείλεται στο εμβόλιο.

«Επομένως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει εμάς, αλλά ίσως μείνει κάποια ποσότητα του ιού που κολλήσαμε μέσα μας. Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό;» ρωτάει και απαντάει ότι οι πιθανότητες είναι μειωμένες αλλά ακόμα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Γι΄αυτό τονίζει τη σημασία τήρησης των μέτρων προστασίας ακόμα και μετά τον εμβολιασμού.

«Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της ΑstraZeneca μειώνει κατά πολύ αυτή την πιθανότητα. Λιγότεροι από 25% ίσως να μεταδίδουν τον ιό μετά τον εμβολιασμό αλλά – θα το ξαναπώ- μόνο αν κολλήσουν τον ιό. Αν δεν κολλήσουν κανείς δεν θα μεταδίδει τον ιό στους γύρω του. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το εμβόλιο της Pfizer αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και για αυτό το εμβόλιο και για τα άλλα εμβόλια. Επομένως, μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε» κατέληξε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις