Του Δημήτρη Γκάτσιου
Συνεχίζουμε την άμυνα, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τους εμβολιασμούς”.
Σε αυτή τη φράση-κλειδί, όπως αποτυπώνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, συμπυκνώνεται η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, με το βλέμμα στο μεγάλο ορόσημο των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων. Και αυτό δεν είναι άλλο από το…χτίσιμο της περιλάλητης ανοσίας της κοινότητας, μέσα από την επιτάχυνση των εμβολιαστικών κύκλων.
“Η συμβολή του εμβολίου στην ανάσχεση της πανδημίας φαίνεται πρωτίστως από το ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών, που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικιακές αυτές ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στη χώρα μας, μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα. Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ήδη έχει χορηγηθεί περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο δόσεις, με το 7,8% του πληθυσμού να έχει λάβει μία δόση και το 3,6% του πληθυσμού, σχεδόν 400.000 Έλληνες, να έχουν πλήρως εμβολιαστεί”, σημειώνουν παράγοντες. “Στο τέλος Απριλίου, εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όσοι συμπολίτες μας το επιθυμούν από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία αυτό το Καλοκαίρι, διότι προετοιμάζεται και το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχθούμε πιλοτικά, επισκέπτες από χώρες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό όπως το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουμε πλέον μετά τα μέσα Μάιου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουμε και για τις υπόλοιπες χώρες”, επεσήμανε (Mega) η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
-Το πλάνο των επόμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή) θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την πρώτη κατηγορία ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία, ανοκατεσταλμένους, αιμοκαθαιρόμενους, όσους πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα με σύνδρομο Down. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία των εμβολιασμών για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η προτεραιοποίηση στα…τρυπήματα εργαζομένων σε παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας ή σε τομείς με ισχυρό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία., Όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό…περπατώντας στις ημέρες του Μαΐου, ενδέχεται όλοι οι υπάλληλοι στον τουριστικό τομέα να λάβουν προτεραιότητα, με τους αρμόδιους να αξιολογούν εάν θα προηγηθούν αυτοί έναντι των εκπαιδευτικών ή και οι δύο αυτές ομάδες θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου, στη χώρα μας αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Όσον αφορά στις επόμενες παραλαβές:
-Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Johnson and Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατομμύριο εμβόλια, με το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα να είναι μονοδοσικό. Κάτι που σημαίνει πως οι συμφωνημένες δόσεις αντιστοιχούν σε 1,2 εκατομμύριο πολίτες.
-Από τις εταιρίες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή ενός εκατομμύριου δόσεων.
-Περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από την AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
-Εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες έως τις αρχές Μαΐου για τη θωράκιση της κοινότητας.
Την ίδια στιγμή, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η πανδημία αφορά, κυρίως, στις μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας (Αττική και Θεσσαλονίκη) με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών νέων κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει τα 2.100 την ημέρα. Ταυτόχρονα:
-Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%. Ξεπέρασε, δηλαδή, για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%.
-Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα.
-Τα νέα κρούσματα αφορούν συμπολίτες μας 25-55 ετών που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.
-Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα.
“Η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν μονότονα ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση”, αναφέρουν στελέχη, με την κυβέρνηση να εκπέμπει απανωτά μηνύματα τήρησης των μέτρων σε αυτό το τελευταίο κρίσιμο χρονικά σημείο μέχρι το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας. “Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Να κάνουμε όλοι την τελευταία αυτή μεγάλη προσπάθεια. Να ζυγίζουμε όλοι τις κινήσεις μας. Ό,τι κάνουμε δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά και τον συνάνθρωπό μας. Και όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα και κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτό και τόσο πιο γρήγορα θα επαναλειτουργήσουμε δραστηριότητες”, σημείωσε η κ. Πελώνη.