Αποδελτίωση συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας 20 Μαρτίου 2021
Γράφει ο Διονύσης Γαρμπής, πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των οδοντιάτρων της χώρας, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, 20 Μαρτίου 2021. Την συνέντευξη έδωσαν ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης και η γενική γραμματέας της ΕΟΟ, κυρία Μαρία Μενενάκου και συμμετείχε εισαγωγικά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Από την συνέντευξη αυτή, αποδελτιώνω και παρουσιάζω τα παρακάτω σημαντικότερα σημεία, όπως διατυπώθηκαν και από τους συνομιλητές:
- Οι οδοντιατρικές πράξεις δε έχουν συμβάλει καθόλου στη μετάδοση του κορωνοϊού. Μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την Covid-19. Η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορωνοϊό.
- Η ΕΟΟ πρωτοστάτησε στην έκδοση οδηγιών προς τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους για την προστασία τους από την πανδημία. Στις 13 Μαΐου είχαμε ήδη εκδώσει αυτές οδηγίες και ήταν εναρμονισμένες με τις οδηγίες που έβγαλε η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Εναρμονισθήκαμε κι εμείς αργότερα σε κάποια σημεία με αυτές, αλλά εμείς ήμασταν πρωτοπόροι.
- Ο οδοντίατρος έβαλε και αυτός πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που δεν είναι τόσο φανερή. Λειτουργήσαμε με υγειονομική συνείδηση, όπως ακριβώς έλεγε η εκπαίδευσή μας και η στάση της ζωής μας.
- Οι οδοντίατροι διατήρησαν ανοιχτά τα οδοντιατρεία. Κινήθηκαν βάσει του όρκου του Ιπποκράτη που έδωσαν όλοι. Άφησαν το φόβο στην άκρη. Επιχειρηματικά και επαγγελματικά δεν ήταν ανοιχτοί, αλλά ως γιατροί ήταν εκεί! Στηρίξανε τις δημόσιες οδοντιατρικές δομές με την απόφαση τους αυτή (10 χιλιάδες οδοντιατρεία από 1 επείγον περιστατικό την ημέρα = 10 χιλιάδες περιστατικά που θα πηγαίναν στα νοσοκομεία, εάν οι οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα δεν βρισκόντουσαν στις θέσεις τους).
- Σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, που σήμερα ανακοινώθηκαν, παρ’ όλο που είχαμε την υψηλότερη έκθεση στον ιό ως επαγγελματικός κλάδος, είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό νόσησης εμείς οι ίδιοι. Αυτό οφείλεται ακριβώς στα προληπτικά μέτρα που πάντοτε λαμβάνουμε και στον αυτοματισμό με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα (απολύμανση, αποστείρωση, αντιμετώπιση πολλών επαγγελματικών κινδύνων…).
- Η καλή στοματική υγεία θωρακίζει τον οργανισμό και από την Covid-19. Με πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι ασθενείς με περιοδοντίτιδα οι οποίοι προσβλήθηκαν από Covid-19, εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στο να έχουν πολύ σοβαρή συμπτωματολογία του Covid-19, (μέχρι θάνατο, εισαγωγή στις ΜΕΘ, ανάγκες αναπνευστικής υποβοήθησης, αυξημένα επίπεδα βιοδεικτών κλπ)
- Οι οδοντίατροι κράτησαν το κόστος της δαπάνης της οδοντιατρικής περίθαλψης και δεν το μετακύλησαν στους ασθενείς σε μια περίοδο που το κόστος αυτό είχε ξεφύγει πολύ και είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις υλικών και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Παράλληλα προσπάθησαν να εκσυγχρονίσουν και τον εξοπλισμό τους (αγορά αυτόκαυστων κλιβάνων, επιπλέον χειρολαβών κλπ).
- Η επιδημία ανέδειξε τη σημασία της υγείας. Εμείς τονίζουμε τη σχέση της υγείας με τη στοματική υγεία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Επειδή είδαμε ότι σε μια υγειονομική κρίση κατέρρευσαν τα πάντα, κατέρρευσε η οικονομία, θέλουμε να αντιστρέψουμε το μήνυμα και να πούμε ότι η επένδυση στην υγεία είναι και επένδυση στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη τελικά. Στην οικονομική ανάπτυξη και ειδικά για τη Ελλάδα.
- Όταν περάσουν όλα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και με την σύμφωνη γνώμη τους έχει αποφασίσει να προσφέρουμε δωρεάν εξέταση, για μια εβδομάδα τουλάχιστον στα οδοντιατρεία της χώρας.
- Είναι μοναδικό φαινόμενο αυτό που γίνεται εδώ, να μην υπάρχει καμία πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη, να είναι ακάλυπτη τελείως. Η οδοντιατρική πρόληψη, η οποία είναι επένδυση, είναι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το αίτημα μας για μια πρόσβαση όλων σε συστήματα που προάγουν την στοματική υγεία είναι ένα ψήφισμα που έρχεται να εγκριθεί στην παγκόσμια συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Υγεία στις 24 Μαΐου-1 Ιουνίου στη Γενεύη, να μειωθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες στοματικής υγείας.
- Στο θέμα των επιδομάτων που δόθηκαν λήφθηκε υπ’ όψιν μόνο το θέμα του τζίρου των οδοντιατρείων. Κανένας δεν σκέφτηκε την αύξηση του κόστους λειτουργίας των ιδιωτικών οδοντιατρείων. Υπάρχουν προτάσεις προς τον υπουργό ανάπτυξης για πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα εκσυγχρονίσει τα οδοντιατρεία στον άξονα δράσης πράσινη ενέργεια και ψηφιακή ανάπτυξη. Επιτέλους πρέπει να δοθούν κάποια χρήματα για την οδοντιατρική περίθαλψη. Ο οδοντίατρος δεν είχε ποτέ κάποιο όφελος τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και από τέτοια προγράμματα και τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία.
- Η σοβαρότητα που δείξανε στη χρήση της μάσκας τα παιδιά της πολύ μικρής σχολικής ηλικίας είναι ένα μάθημα για την ελληνική κοινωνία.
- Στην περυσινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η Ελλάδα πήρε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως για την καμπάνια της ( η γενική γραμματέας Μαρία Μενενάκου συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτή). Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας είναι «Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες». Που σημαίνει, μην παραμελούμε τη στοματική υγεία. Σε λίγο θα φύγουν οι μάσκες, το χαμόγελο θα πρέπει να είναι καλό. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το χαμόγελό μας. Στοματική υγεία και σωματική υγεία είναι το ίδιο πράγμα. Η καλή στοματική υγεία θωρακίζει τον οργανισμό, και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, το στόμα είναι ο καθρέπτης του σώματος.
Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο You tube και μπορείτε να την δείτε στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=n5KIjwGr81w