Ουρολοίμωξη ονομάζεται κάθε λοίμωξη (συνήθως βακτηριακή) που προσβάλλει κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Όταν οι μικροοργανισμοί εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα τότε πολλαπλασιάζονται προκαλώντας την μόλυνση και έκτοτε ξεκινούν όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την ουρολοίμωξη είναι το βακτήριο Escherichia coli που είναι γνωστό και ως κολοβακτηρίδιο. Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα). Σοβαρότερες όμως θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).
Τα βασικότερα συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η ενόχληση κατά την ούρηση, το τσούξιμο, θολά ή δύσοσμα ούρα, καμιά φορά και αιματουρία. Εάν η μόλυνση περάσει στα νεφρά τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, κρυάδες, σφοδρός πόνος στη μία ή και στις δύο πλευρές της πλάτης, ναυτία και έμετος. Συνήθως διεξάγεται εξέταση ούρων, καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα για να διαπιστωθεί το είδος του βακτηρίου και ποιο αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή του.
Πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις είναι οι γυναίκες, άτομα με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, όσοι χρησιμοποιούν καθετήρες, αλλά και οι έγκυες γυναίκες γιατί η διογκωνόμενη μήτρα τους πιέζει την ουροδόχο κύστη και αποτρέπει την πλήρη κένωσή της από τα ούρα.
Ουρολοίμωξη και διατροφή
Νερό. Το σημαντικότερο μέρος για να απαλλαγούμε από τα μικρόβια που εισχωρούν στο ουροποιητικό είναι η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών. Το νερό ξεπλένει τον οργανισμό από τοξίνες και βακτήρια μέσω του ουροποιητικού συστήματος.
Κρανμπέρυ. Έρευνες έχουνε αναδείξει προστατευτική δράση του χυμού cranberry στο ουροποιητικό σύστημα, ο οποίος αποτρέπει την σύνδεση των βακτηρίων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης. Επειδή τα βακτήρια δεν μπορούνε να συνδεθούνε στον ιστό της κύστης, αποβάλλονται με τα ούρα αντί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τη λοίμωξη. Σε μια ανασκόπηση 10 μελετών που αφορούσαν 1.049 άτομα, οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα κράνμπερυ είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων από τις γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Γιαούρτι. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις. Καλό θα είναι να τρώτε γιαούρτι τακτικά για να προλάβετε τις μολύνσεις. Σε περίπτωση λοίμωξης προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών που θα λαμβάνετε καθημερινά.
Σκόρδο. Το σκόρδο, λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του, θα μπορούσε να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και να τους αποτρέψει από την ανάπτυξη τους στο σώμα.
Βιταμίνη C. Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης διατηρεί την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα υγιή. Οπότε εντάξτε στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών για μια καλύτερη υγεία.