FAKE NEWS – Οι πιο σωστές τροφές για πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19

296
Διορθώνουμε σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του facebook την αναδημοσίευση απο το www.iatropedia.gr όσο αφορά τις σωστές τροφές για πριν και μετά το εμβόλιο covid 19 , μετά απο ενημερωτικό σχετικό άρθρο του  https://www.ellinikahoaxes.gr .

Ισχυρισμός 1:

Oποτεδήποτε χρησιμοποιεί κάποιος για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να αποφεύγει 7 τύπους τροφίμων λόγω πιθανής αλλεργίας: το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα 1:

Οι επίσημες οδηγίες των αρμόδιων θεσμών διεθνώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε αντένδειξη ούτε προφύλαξη στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ακόμα και για όσους έχουν διαπιστωμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα. Η πιο πιθανή εξήγηση προέλευσης του ισχυρισμού περί αποφυγής 7 τροφίμων, είναι ότι η επιλεκτική αντένδειξη χορήγησης κάποιων φαρμάκων στην περίπτωση που ο εκάστοτε ασθενής αντιμετωπίζει σχετική αλλεργία, διαστρεβλώθηκε καταλήγοντας σε σύσταση γενικευμένης αποφυγής τροφίμων πριν τη χορήγηση φαρμάκων.

Ισχυρισμός 2:

H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

Συμπέρασμα 2:

Στις κλινικές μελέτες των 4 αδειοδοτημένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, τα άτομα 65 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα, παρουσίασαν γενικά ηπιότερες παρενέργειες απ’ αυτές των νεότερων και υγιέστερων ατόμων. Το γεγονός αυτό συνδέεται με το φαινόμενο μείωσης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού με την αυξανόμενη ηλικία. Ταυτόχρονα, δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ επιπέδου παρενεργειών και αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.

Ισχυρισμός 3:

Το συχνότερο σύμπτωμα της ανοσοποίησης κατά του κορωνοϊού είναι η ναυτία.

Συμπέρασμα 3:

Οι συχνότερες παρενέργειες που καταγράφηκαν στις κλινικές δοκιμές των 4 εγκεκριμένων εμβολίων, ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κούραση και ο πονοκέφαλος. Συμπτώματα όπως η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός, ήταν από τα σχετικά σπάνια: εμφανίστηκαν λίγες ποσοστιαίες μονάδες συχνότερα στους εμβολιασμένους από ό,τι στην ομάδα του εικονικού εμβολίου (placebo), κατά κύριο λόγο στη δόση με τις περισσότερες παρενέργειες, και έφτασαν διψήφιο νούμερο συγκριτικής συχνότητας (14%) μόνο στην 2η δόση του εμβολίου της Moderna.

Ισχυρισμός 4:

Η χρήση αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό και ο λιγότερο ποιοτικός ύπνος μειώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, ενώ η μεσογειακή διατροφή αμέσως πριν και μετά την αυξάνουν.

Συμπέρασμα 4:

Ενώ κατά τη λήψη εμβολίου σε εμβολιαστικό κέντρο γίνεται η σύσταση για αποφυγή υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ μετά τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλ σε σύνδεση με τον εμβολιασμό, ούτε έχει μελετηθεί στο πλαίσιο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Η ευρύτερη σχέση μεταξύ αλκοόλ και εμβολιασμού δεν έχει εξακριβωθεί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Συλλογικά, ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ως προς τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προβληματική είναι η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου, ή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σύντομα μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας από ήπια κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα ενός με δύο ποτών, μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πολυάριθμα διαδικτυακά δημοσιεύματα, υπάρχουν 7 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγονται έπειτα από τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των εν λόγω δημοσιευμάτων αποτελούν διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.

Παραδείγματα: menshouse.gr, tovima.gr, aftodioikisi.gr, vita.gr, magnesianews.gr, athensmagazine.gr, sports3.gr, alphafreepress.gr, tribune.gr

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα:

Τα 7 φαγητά που δεν πρέπει να φας μετά το εμβόλιο

Εκτός από τον κόσμο που αποφεύγει τα εμβόλια ως στάση ζωής (θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και τους γύρω του), υπάρχουν και εκείνοι που γενικώς δεν το «έχουν» με τη βελόνα και είναι απωθητική η ιδέα ακόμα και των παροδικών παρενεργειών.

Ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης είναι προφανώς το λιγότερο. Ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ναυτία, τα ρίγη και οι μυϊκοί πόνοι, που σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρίες (αλλά και με την εμπειρία), ενδέχεται να συνοδεύουν ως συμπτώματα – φυσικά ποτέ όλα μαζί – τον εμβολιασμό δεν έχουν τον ίδιο (αμελητέο) αντίκτυπο σε όλους τους ανθρώπους.

Πολύς λόγος έχει γίνει στα Μ.Μ.Ε. για το ποιες τροφές είναι οι ιδανικές μετά τον εμβολιασμό. H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

Το συχνότερο σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία, για αυτό και συνίστανται τρόφιμα εύπεπτα, όπως οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά. Επίσης, μόνο όφελος μπορεί να έχει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών μετά τον εμβολιασμό, με το τσάι από τζίντζερ να θεωρείται ιδανικό για την πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων, που έχει εντοπιστεί ότι εμφανίζονται σε ένα ποσοστό οριακά διψήφιο των ατόμων που εμβολιάζονται.

Για τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται η ενημέρωση είναι ελλιπής. Σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα οι γιατροί δίνουν σχετικές οδηγίες, σε πολλά όχι. Η διατροφή, στο επίπεδο της αποφυγής, αφορά κυρίως τα άτομα που είναι αλλεργικά ή αυτά που είναι αλλεργικά και δεν το γνωρίζουν.

Γενικώς, οποτεδήποτε χορηγεί κάποιος στον οργανισμό του του για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά και να αποφεύγει εφτά τρόφιμα ή τύπους τέτοιων. Αυτά τα τρόφιμα είναι το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ. Πρόκειται για τροφές που είναι επικίνδυνες για κάποιον αλλεργικό (ανεξαρτήτως βέβαια του αν το γνωρίζει).

Φυσικά η κατανάλωση τέτοιων τροφών μετά τον εμβολιασμό δεν συνεπάγεται αυτόματη ανεπιθύμητη αντίδραση, ωστόσο δεν είναι και… δυσβάσταχτη η νηστεία από αυτά για μία ημέρα. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του ή το γιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο προτού καταστρώσει τα πλάνα για το διατροφικό μενού του μετά τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει

Οι επίσημες οδηγίες

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, και όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, δεν υπάρχει καμιά επίσημη οδηγία για διαφοροποίηση στη διατροφή σε σχέση με τον εμβολιασμό. Ανατρέξαμε στα επίσημα αρχεία συστάσεων αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, και η μόνη σχετική αναφορά που εντοπίσαμε είναι η εξής:

Στην επίμαχη οδηγία διαβάζουμε:

Αλλεργικές αντιδράσεις οποιασδήποτε βαρύτητας σε τρόφιμα, δηλητήρια, από του στόματος φάρμακα,
ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του σκιαγραφικού από του στόματος προϊόντος gastrografin που
περιέχει Polysorbate 80, latex, ζελατίνη ή περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα δεν αποτελούν αντένδειξη ή προφύλαξη για εμβολιασμό

Αντίστοιχα, και η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, συμπέρανε έπειτα από ανασκόπηση των σχετικών επιστημονικών δεδομένων για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech:

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι τα άτομα με συνήθεις αλλεργίες σε φάρμακα, τροφές,
αεροαλλεργιογόνα (γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια οικόσιτων), δηλητήρια υμενοπτέρων
(μέλισσα, σφήκα) δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να
εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση
στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19.

Όμοια ήταν και τα συμπεράσματα της Μονάδας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), παρομοίως έχει τοποθετήσει το ιστορικό αλλεργίας σε τρόφιμα στην «πράσινη κατηγορία» ελεύθερου εμβολιασμού χωρίς προφυλάξεις:

[πηγή]

Την ίδια σύσταση κάνει και ο αντίστοιχος θεσμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, MHRA, στο πιο πρόσφατο σχετικό εγχειρίδιό του (σελ. 22).

Όσον αφορά τον ισχυρισμό:

Γενικώς, οποτεδήποτε χορηγεί κάποιος στον οργανισμό του του για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά και να αποφεύγει εφτά τρόφιμα ή τύπους τέτοιων. Αυτά τα τρόφιμα είναι το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ. Πρόκειται για τροφές που είναι επικίνδυνες για κάποιον αλλεργικό (ανεξαρτήτως βέβαια του αν το γνωρίζει).

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη, και όπως δήλωσε, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά οδηγία για αποφυγή των εν λόγω τροφίμων σε γενική σύνδεση με χορήγηση φαρμάκων, λόγω πιθανής αλλεργίας. Ήδη από το 2013, ο κ. Κλημεντίδης είχε ερευνήσει έναν παρεμφερή ισχυρισμό, που έκανε λόγο για αποφυγή εμβολιασμού κατά της γρίπης μετά από κατανάλωση ψαριού, αυγού ή κοτόπουλου. Όπως διαπίστωσε, η εν λόγω σύσταση δεν αναφερόταν σε κανέναν επίσημο οδηγό εμβολιασμού, κάτι που επιβεβαίωσε και στην ανανέωση των οδηγιών τα επόμενα χρόνια, και επαληθεύσαμε και εμείς εξετάζοντας τις πιο πρόσφατες οδηγίες.

Ο κ. Κλημεντίδης έφτασε στο εξής συμπέρασμα αναφορικά με την προέλευση του ισχυρισμού:

Όλα δείχνουν πως πρόκειται για έναν αστικό μύθο και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην προέλευσή του.  Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η εξής λογική σειρά:

1. Τα αντιγριπικά εμβόλια παρασκευάζονται μέσω της καλλιέργειας των ιών σε αυγά κότας. Στη συνέχεια και μετά από κατάλληλη κατεργασία, τα ιικά στελέχη τεμαχίζονται και απενεργοποιούνται, έτσι ώστε το εμβόλιο να περιέχει  μόνο τμήματα των ιών, ως αντιγόνα.

2. Παρά την τελειοποίηση της διαδικασίας, τουλάχιστον σε σχέση με παλιότερα, το τελικό προϊόν ενδέχεται να περιέχει και ίχνη πρωτεΐνης αυγού. Η τελευταία ανήκει στα πλέον γνωστά αντιγόνα που ενοχοποιούνται για αλλεργίες. Συγκεκριμένα, το 2% των παιδιών και <1% των ενηλίκων εμφανίζουν κάποιο είδος αλλεργίας στην πρωτεΐνη αυτή.

3. Αυτό όμως δεν έχει καμία σύνδεση με την ταυτόχρονη κατανάλωση αυγού πριν ή μετά το εμβόλιο. Ενδιαφέρει αν και μόνο αν κάποιος εμφανίζει αλλεργική αντίδραση αναφυλακτικού τύπου στο αυγό, οπότε σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να αποφεύγει τον εμβολιασμό με αυτού του τύπου τα εμβόλια γενικά. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η αλλεργία μη αναφυλακτικού τύπου στο αυγό, δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

4. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό και κανένας μηχανισμός όπου η κατανάλωση αυγών, ψαριών, κοτόπουλου, σοκολάτας, ξηρών καρπών και γενικά οποιασδήποτε τροφής στην οποία ο εμβολιαζόμενος δεν είναι αλλεργικός, προκαλεί, με κάποιο τρόπο, υπερευαισθησία έναντι του εμβολίου, σε υγιείς ανθρώπους. […]

Συμπεραίνω ότι μάλλον κάποιου είδους “σπασμένο τηλέφωνο” οδήγησε στην ευρεία υιοθέτηση της σύστασης. Η ερώτηση “μήπως έχετε αλλεργία στο αυγό ή στο κοτόπουλο;” μετατράπηκε σε “έχετε φάει αυγό σήμερα;”

Έτσι, η πιο πιθανή εξήγηση προέλευσης του επίμαχου ισχυρισμού για την αποφυγή 7 τροφίμων, είναι ότι η επιλεκτική αντένδειξη χορήγησης κάποιων φαρμάκων στην περίπτωση που ο εκάστοτε ασθενής αντιμετωπίζει σχετική αλλεργία, τελικά διαστρεβλώθηκε σε σύσταση γενικευμένης αποφυγής τροφίμων πριν τη χορήγηση φαρμάκων.

Διατροφή και παρενέργειες εμβολιασμού

Ένας ακόμη ισχυρισμός των εν λόγω δημοσιευμάτων, αφορά τη σύνδεση της διατροφής με τις παρενέργειες του εμβολιασμού:

Πολύς λόγος έχει γίνει στα Μ.Μ.Ε. για το ποιες τροφές είναι οι ιδανικές μετά τον εμβολιασμό. H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

Ωστόσο, γενικά, είναι αναληθές ότι «η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού οδηγεί στην πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών».

Ενδεικτικά, στην ΕΕ έχουν αδειοδοτηθεί προς το παρόν 4 εμβόλια κατά του κορωνοϊού, και στις κλινικές μελέτες τους διαπιστώθηκε ότι τα άτομα 65 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα, παρουσίασαν γενικά ηπιότερες παρενέργειες απ’ αυτές των νεότερων και υγιέστερων ατόμων. [Pfizer/BioNTech – σελ. 109][Moderna – σελ. 117][AstraZeneca – σελ. 137][Johnson & Johnson – σελ. 163]

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τον ανοσοεκφυλισμό, δηλαδή την τάση μείωσης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος με την αυξανόμενη ηλικία, η οποία οδηγεί σε διαφορετική ή μειωμένη ανοσολογική απόκριση μετά από εμβολιασμό και δυνητικά, σε ασθενέστερες σχετικές παρενέργειες. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Χρειάζεται να επισημανθεί πάντως ότι οι σχετικοί μηχανισμοί είναι σύνθετοι, και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε πραγματικές συνθήκες μπορεί να απέχει από τις παραπάνω παρατηρήσεις. Έτσι, στις επίσημες κλινικές μελέτες αλλά και στα δεδομένα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τον εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν βρεθεί σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά και στους ηλικιωμένους. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει χρησιμοποιώντας ως κριτήριο, τόσο την προστασία από συμπτωματική νόσηση, όσο και από νοσηλεία ή θάνατο. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ωστόσο πως τα εν λόγω στοιχεία συλλέχθηκαν πριν την εξάπλωση του πιο επικίνδυνου στελέχους Δέλτα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Παράλληλα, όπως δηλώνουν ειδικοί, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δε φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ του επιπέδου παρενεργειών που εμφανίζει ο εκάστοτε εμβολιασμένος και της προστασίας που του παρέχει ο εμβολιασμός για την COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ακόμη ότι «το συχνότερο σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία»:

Το συχνότερο σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία, για αυτό και συνίστανται τρόφιμα εύπεπτα, όπως οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά. Επίσης, μόνο όφελος μπορεί να έχει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών μετά τον εμβολιασμό, με το τσάι από τζίντζερ να θεωρείται ιδανικό για την πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων, που έχει εντοπιστεί ότι εμφανίζονται σε ένα ποσοστό οριακά διψήφιο των ατόμων που εμβολιάζονται.

Στην πραγματικότητα, οι συχνότερες παρενέργειες που καταγράφηκαν στις κλινικές δοκιμές των 4 εγκεκριμένων εμβολίων, ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κούραση και ο πονοκέφαλος. Συμπτώματα όπως η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός, ήταν από τα σχετικά σπάνια. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες συχνότερα στους εμβολιασμένους συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού εμβολίου (placebo), κατά κύριο λόγο στη δόση με τις περισσότερες παρενέργειες, και έφτασαν διψήφιο νούμερο συγκριτικής συχνότητας (14%) μόνο στην 2η δόση του εμβολίου της Moderna. [Pfizer/BioNTech][Moderna][AstraZeneca – σελ. 132][Johnson & Johnson]

Αρχική δημοσίευση
Οι πιο σωστές τροφές για πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19
Eίστε ένας από τους εκείνους που περιμένουν την σειρά τους για το εμβόλιο COVID-19; Είτε έχετε προγραμματίσει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, ίσως νιώθετε νευρικοί ήδη για τις πιθανές παρενέργειες.

[ Κορονοϊός ] Οι ειδικοί λένε ότι το τι τρώμε πριν και μετά από ένα εμβόλιο μπορεί να μειώσει οτιδήποτε παρενέργεια μπορεί το συνοδεύει, ως εμπειρία.

Τι βοηθά αποτελεσματικά στην μείωση των παρενεργειών του εμβολίου;. Γενικά, συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, τα αυγά και τα πουλερικά. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, της δίαιτας και της διατροφής αναφέρουν ότι η αποφυγή κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών πριν από το ραντεβού εμβολιασμού είναι χρήσιμα.

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να συμβάλει στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Κορονοϊός: Οι 5 καλύτερες τροφές για πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19

Εκτός από τα παραπάνω, το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στο στομάχι σας μετά από ένα εμβόλιο. Οι γιατροί συστήνουν να μην κάνετε τίποτα ριζοσπαστικό ή δραστικό, όπως αποτοξίνωση.

Ακόμη και με τα 5 από τα καλύτερα φαγητά που μπορείτε να φάτε, όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε ούτως ή άλλως κάποιες παρενέργειες. Το ζήτημα εδώ είναι να μειώσουμε όσο γίνεται την ένταση αυτών των επιπτώσεων.

Για να βοηθήσετε, λοιπόν, στην ανακούφιση των πιθανών παρενεργειών, δείτε 5 από τις καλύτερες τροφές που πρέπει να τρώτε πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19:

1. Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στο σώμα.

Ειδικότερα, το μπρόκολο έχει την αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη. Αυτή βοηθάει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και καταπολεμά τη φλεγμονή.

2. Σούπες και μαγειρευτά κατσαρόλας

Για την βέλτιστη ανοσολογική αντίδραση που προέρχεται από τα έντερα σας, ο κορυφαίος ειδικός στη λειτουργική ιατρική, δρ. Will Cole, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας του Intuitive Fasting, λέει ότι πρέπει να επικεντρωθείτε σε σούπες και σε μαγειρευτά κατσαρόλας.

3. Κρεμμύδια και σκόρδο

Τόσο τα κρεμμύδια όσο και το σκόρδο είναι πλούσια σε πρεβιοτικά που συμβάλλουν στο καλό μικροβίωμα του εντέρου.

4. Κουρκούμη

Η κουρκούμη μπορεί να θεωρηθεί το απόλυτο superfood. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στην κουρκούμη, όχι μόνο καταπολεμά τη φλεγμονή, αλλά βοηθά και στην λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τον ιππόκαμπο από το στρες.

Για τη διατροφική ψυχίατρο του Χάρβαρντ, δρ. Uma Naidoo, η κουρκούμη είναι η καλύτερη τροφή κατά του στρες. Η δρ. Naidoo, είπε ότι αξίζει να βάλετε κουρκούμη σε smoothies, σούπες, σαλάτες και ακόμη και τσάι, ανάλογα με την γεύση σας.

5. Βάκκινα (μούρα)

Αυτό το είδος μούρων είναι μία ακόμα από τις προτεινόμενες τροφές της δρ. Naidoo, αν και δεν τα προτείνει συγκεκριμένα για γεύμα μετά τον εμβολιασμό.

Τα βάκκινα, όχι μόνο είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Πηγές: https://710wor.iheart.com, https://www.msn.com, https://www.sciencetimes.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις