Τα αποτελέσματα αγγλικής μελέτης για την αξιοπιστία των self test

197

Γιώργος Παπαϊωάννου

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, έγινε αναφορά στην υψηλή αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών τεστ που διανέμονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Σε σχέση με την αξιοπιστία των kit δοκιμασιών αντιγόνου, τις τεχνολογίες δηλαδή που χρησιμοποιεί το self τεστ, φως ρίχνει αναφορά του Public Health England σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.

Μεταξύ 20 Νοεμβρίου του 2020 και 27 Ιανουαρίου του 2021 σε 1,7 εκατ. τεστ σε γενικό πληθυσμό στην Αγγλία βρέθηκαν 38.000 θετικά. Από αυτά, το 93% έδωσε θετικό αποτέλεσμα στην PCR, ενδεικτικό ειδικότητας 99,72%.

Στα σχολεία της Αγγλίας, η αντίστοιχη μελέτη έδειξε 94,4% ευαισθησία και 99,97% ειδικότητα. Επομένως, τα στοιχεία σε μελέτες φάσης 4 δείχνουν ότι με κατάλληλο σχεδιασμό τα αντιγονικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρότατο εργαλείο Δημόσιας Υγείας.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα 10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self test σε πολίτες. 102 φαρμακοποθήκες υπέβαλαν αρχεία αποστολών στο σύστημα και έχουν διατεθεί 2.261.387 τεμάχια self test σε 10.168 φαρμακεία μέσω 32.001 αποστολών.
Μαγιορκίνης: Διέψευσε αναφορές για χαμηλή αξιοπιστία των self test

Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιροκίνης, διέψευσε αναφορές για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα των self test που φτάνουν το 60%.

«Η ευαισθησία των self test, έτσι όπως έχει μπει στις προδιαγραφές πρέπει να είναι υψηλότερη του 80% και στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερη διότι τα περισσότερα άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο Όταν μιλάμε για τον αριθμό των ψευδώς αρνητικών μιλάμε στον γενικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή πάμε και τρέχουμε 100 τεστ και βγαίνουν και τα 100 αρνητικά. Δε μπορεί να είναι τα 60 ψευδώς αρνητικά. Προφανώς στο γενικό πληθυσμό δεν έχουμε 60% επιπολασμό. Αν είχαμε 60% επιπολασμό θα ήμασταν ήδη σε ανοσία της αγέλης. Άρα λοιπόν δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος μετά από self test είναι λιγότερο από 1 στα χίλια. Η ειδικότητα ξεπερνάει το 99%.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις