10 διατροφικά tips για να μην πάρετε κιλά το Πάσχα!

125

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές. Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης, στην οποία η δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Στη συνέχεια από το αναστάσιμο δείπνο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα τα παραδοσιακά γεύματα, με όλα τα πασχαλινά εδέσματα, προκαλούν για υπερκατανάλωση φαγητού. 

Προκειμένου να μην «φορτωθείτε» αυτές τις τρείς μέρες με κιλά ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team δίνει 10 χρήσιμες διατροφικές συμβουλές:

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα έρχονται και συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Τις ημέρες αυτές,και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, πολύ συχνά το παρακάνουμε με τα λουκούλλεια γεύματα και τα πασχαλινά εδέσματα.

  1. Μην ασχολείστε με τις θερμίδες, το Πάσχα είναι μια μέρα μόνο, μην κάνετε το λάθος να ανέβετε στην ζυγαριά πριν και μετά το εορταστικό τραπέζι, θα απογοητευτείτε και η απογοήτευση είναι άσχημο συναίσθημα, που δεν θα σας δώσει την λύση.
  2. Μετριάστε το αλάτι στα φαγητά, δεν θα στερείστε γεύσεις, απλά θα τρώτε με περισσότερη σύνεση και θα πιείτε αναγκαστικά λιγότερο.
  3. Τήρηση όλων των γευμάτων. Την ημέρα του Πάσχα, ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη από τίποτα διαφορετικό, γι’ αυτό πρώτα από όλα προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
  4. Πλούσιο πρωϊνό. Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα, φροντίστε όμως να μην είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Αν προτιμάτε κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες ημέρες, προτιμήστε ένα ποτήρι γάλα, με μια μικρή ποσότητα πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι. Μέχρι το μεσημέρι, αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.
  5. Περιορισμός τσιμπολογήματος. Στο τραπέζι της Λαμπρής, γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Εάν καθίσετε για πολύ ώρα στο τραπέζι, γιορτάζοντας με συγγενείς και φίλους, προσπαθήστε να μην συνεχίσετε να τρώτε γιατί τελικά θα καταναλώσετε συνολικά υπερβολική ποσότητα τροφής. Εναλλακτικά, περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες λαχανικών.
  6. Εκμεταλλευτείτε τα λαχανικά και τις σαλάτες.Τόσο στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής όσο και στο βραδινό δείπνο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, αφού θα μετριάσουν την όρεξή σας και να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής.
  7. Κατσικάκι vs αρνί. Προτιμήστε να ψήσετε κατσικάκι στο φούρνο, παρά αρνί. Θυμηθείτε πως και τα δύο είναι νεαρά ζώα, άρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, που δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος . Ό,τι κι αν επιλέξετε, βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας, αφαιρέστε το ορατό λίπος και μην τσιμπολογάτε όρθιοι πάνω από τη σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
  8. Αποφύγετε τα «κρίσιμα» διατροφικά κομμάτια. Εάν είναι δυνατόν,αποφύγετε τελείως τα συκώτια,τα εντόσθια και το κοκορέτσι, που αποτελούν το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, αφού είναι πηγές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος. Αν σας φαίνεται αδύνατο να αντισταθείτε, φάτε μόνο μια μπουκιά!
  9. Τρώω κάτι πριν, για να πεινάω λιγότερο. Εάν παρευρεθείτε σε συγκεντρώσεις συγγενών ή φίλων, μην πάτε με άδειο στομάχι. Η μέθοδος «τρώω κάτι πριν, για να πεινάω λιγότερο» θα σας βοηθήσει να μην παρεκτραπείτε. Πριν φύγετε από το σπίτι, δοκιμάστε να έχετε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα-δύο φρούτα.
  10. Προσοχή στο αλκοόλ. Την Κυριακή του Πάσχα,τα τσουγκρίσματα ποτηριών με φίλους και τα κεράσματα ξεκινούν από το πρωί, και μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση αλκοόλ.Αποφύγετε τα αποστάγματα όπως τσίπουρο, ούζο κ.ά.και προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί, το οποίο χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης προστατεύει την καρδιά, εφόσον το καταναλώσετε σε μέτριες ποσότητες. Εάν έχετε πρόβλημα με την πίεσή σας, δείξτε μεγαλύτερη εγκράτεια και προτιμήστε σόδα, νερό ή light αναψυκτικό.

Οι  γιορτές του Πάσχα ουσιαστικά περιλαμβάνουν 2-3 μεγάλα γεύματα, τα οποία, ωστόσο, είναι αρκετά για να ανεβάσουν την ζυγαριά κατά 2-3 κιλά, σε περίπτωση που δεν βάλουμε όρια στην κατανάλωση φαγητού.

Να θυμάστε πάντα να ολοκληρώνετε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Αν έχετε τσιμπολογήσει από το τσουρέκι ή τα πασχαλινά κουλούρια στη διάρκεια της ημέρας, καλύτερα να μην τα προσθέσετε και στο γεύμα σας. Αυτό που συστήνεται, λοιπόν, είναι αμέσως μετά το Πάσχα να επιστρέψετε στις πρότερες διατροφικές σας συνήθειες.

Για το τέλος,  καλό είναι  να αποφύγετε να τρώτε για 2-3 συνεχόμενες ημέρες κρέας και γλυκά που θα έχουν μείνει από το Πασχαλινό τραπέζι, αλλά αμέσως μετά την Δευτέρα του Πάσχα να αποφύγετε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας περισσότερα λαχανικά, όπως μια μερίδα λαδερού φαγητού και όσπρια φτιαγμένα με λίγο ελαιόλαδο, ψάρια, ημίπαχα γαλακτοκομικά και αρκετά φρούτα. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαχτείτε γρηγορότερα από τα λίγα κιλά, που πιθανώς πήρατε αλλά και να αποτοξινωθείτε. Καλή Ανάσταση!

* Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις