Τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν αποδειχτεί αχτίδα ελπίδας κατά την διάρκεια αυτής της παρατεταμένης πανδημίας. Παρ′ όλα αυτά μερικά απ′ αυτά μπορεί να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός, κρυάδες και πόνο στους μυες.

Τελευταία μερικά εμβολιασμένα άτομα ανέφεραν καθυστέρηση στον κύκλο της περιόδου και γενικότερα μια «βαριά» περίοδο. Οι αρχικές δοκιμές εμβολίου δεν εντόπισαν δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως.

«Δυστυχώς, αυτά τα συμπτώματα περιόδου δεν καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίων, οπότε βασίζουμε την αναφορά μετά τον εμβολιασμό για να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες», δηλώνει στην HuffPost η Ντανιέλ Τζόουνς πιστοποιημένη μαιευτήρας-γυναικολόγος που εδρεύει στο Τέξας. Προσθέτει ότι πολλοί που πέρασαν κορνονοϊό ανέφεραν παρόμοια συμπτώματα στην εμμηνόροιά τους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει έρευνα που να συνδέει «βαριές», ακανόνιστες και επώδυνες περιόδους με τα εμβόλια κορονοϊού. Οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.

«Η εμμηνόρροια είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως περιβαλλοντικές αλλαγές, άγχος, ύπνος και ορισμένα φάρμακα», αναφέρει η Τζόουνς.

Προσθέτει ότι το ενδομήτριο, η «επένδυση» της μήτρας, θεωρείται ενεργό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. ”Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται επειδή εμβολιαζόμαστε ή είμαστε άρρωστοι, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το ενδομήτριο.

«Το εμβόλιο COVID-19 δεν πρέπει να αλλάζει μόνιμα τον εμμηνορροϊκό μας κύκλο. Εάν τα συμπτώματά μας διαρκούν περισσότερο από μερικούς κύκλους, ας μιλήσουμε με τον γιατρό μας», λέει η Τζόουνς.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ανακουφιστούμε;

Ας πάρουμε ένα συμπλήρωμα χωρίς συνταγή.

Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν. Μετά τη λήψη του εμβολίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν τη λήψη φαρμάκων όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη ή αντιισταμινικά για τη μείωση του πόνου και της ταλαιπωρίας – εάν δεν έχουμε άλλους ιατρικούς λόγους που να μας εμποδίζουν να παίρνουμε αυτά τα φάρμακα κανονικά.

Η λήψη ενός από αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην «ανακούφιση του πόνου που συχνά σχετίζεται με μια ”βαρύτερη” ροή», δηλώνει η Αλεξάντρια Ρέιες πιστοποιημένη μαιευτήρας – γυναικολόγος της Magnolia Gynecology.

Ας αναζητήσουμε θερμότητα κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή χρησιμοποιώντας ένα θερμαντικό κάλυμμα.

Η θερμική θεραπεία μπορεί να διευκολύνει τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Ένα θερμαντικό μαξιλάρι στην κοιλιά και στο κάτω μέρος της πλάτης μας μπορεί να είναι πραγματικά παρηγορητικό για οδυνηρούς κύκλους, λέει η Τζόουνς.

“Δεν θα ήταν σοκαριστικό εάν το εμβόλιο επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο την εμμηνόρροια, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να καταλήξουμε σε ένα οριστικό συμπέρασμα. Τα καλά νέα είναι ότι τυχόν αλλαγές που αντιμετωπίζουμε στον εμμηνορροϊκό μας κύκλο μετά τη λήψη του εμβολίου είναι προσωρινές, οπότε δεν θα πρέπει να είναι λόγος να μην κάνουμε το εμβόλιο.”

Ας μείνουμε ενυδατωμένοι

Αυτό είναι σημαντικό όταν λαμβάνουμε το εμβόλιο, καθώς οι παρενέργειες όπως ο πυρετός μπορεί να μας αφυδατώσουν. Αλλά το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με ”βαρύτερους” κύκλους. Να πίνουμε, λοιπόν, άφθονο νερό ή άλλα ενυδατικά υγρά όπως τσάι ή ανθρακούχο νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα έως έξι φλιτζάνια νερό την ημέρα.

Ας μειώσουμε τα επίπεδα του επίπεδα άγχους μας

Το ψυχολογικό άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και τη ροή της περιόδου. Μερικοί υγιείς τρόποι για να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους και να βελτιώσουμε τη συνολική ψυχική υγεία περιλαμβάνουν την άσκηση, την προσοχή, να κοιμόμαστε καλά και να παραμείνουμε σε επικοινωνία με τα αγαπημένα μας άτομα.

Ας αναφέρουμε τυχόν συμπτώματα της περιόδου μετά το εμβόλιο.

Εάν παρουσιάσουμε έντονα συμπτώματα μετά το εμβόλιο, ας το αναφέρουμε (σε κάποιον ειδικό). Ας θυμηθούμε, εάν τα συμπτώματά μας παραμένουν για περισσότερο από μερικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους μετά τη λήψη του εμβολίου κορανοϊού, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

Δεν θα ήταν σοκαριστικό εάν το εμβόλιο επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο την εμμηνόρροια, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να καταλήξουμε σε ένα οριστικό συμπέρασμα. Τα καλά νέα είναι ότι τυχόν αλλαγές που αντιμετωπίζουμε στον εμμηνορροϊκό μας κύκλο μετά τη λήψη του εμβολίου είναι προσωρινές, οπότε δεν θα πρέπει να είναι λόγος να μην κάνουμε το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις