Έλληνες επιστήμονες βρήκαν το κλειδί για περισσότερα υγιή χρόνια

104

Η XAB2 είναι μία πρωτεΐνη με πρωτεύοντα ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων και την επιδιόρθωση γενετικών βλαβών γι’ αυτό η ανακάλυψή της από Έλληνες επιστήμονες οδηγεί σε νέες θεραπείες. Όπως εξήγησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Γαρίνης, μετά από έξι χρόνια έρευνας η επιστημονική του ομάδα κατόρθωσε να μελετήσει σε βάθος την XAB2. Όπως υπογραμμίζει «η συμμετοχή της στη ρύθμιση των γονιδίων ήταν κάτι που δεν το γνωρίζαμε και η ανακάλυψή της μας βοηθάει στο να σχεδιάσουμε την κατάλληλη φαρμακευτική παρέμβαση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό είναι και το κλειδί της ανακάλυψης το γεγονός δηλαδή ότι φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να ενεργοποιήσουν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη ώστε να επιδιορθώσει γενετικές βλάβες που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό με το πέρασμα του χρόνου, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες για τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται στο επίπεδο προκλινικών δοκιμών σε ποντίκια. Το DNA μας εκτίθεται συνεχώς σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν τη δομή του, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε κυττάρου. Τα κύτταρα αντιμετωπίζουν τις βλάβες του DNA ενεργοποιώντας επιδιορθωτικούς μηχανισμούς που έχουν την ικανότητα να το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή. Ασθενείς με μεταλλάξεις σε γονίδια που εμπλέκονται σε επιδιορθωτικούς μηχανισμούς γερνούν πρόωρα, ενώ εκδηλώνουν αυξημένη συχνότητα καρκινογένεσης, εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη ή παθήσεων που σχετίζονται με το πάγκρεας, το συκώτι κλπ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους για την πρόληψη ή τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση. Τελικός στόχος είναι περισσότερα υγιή χρόνια ζωής για τον άνθρωπο.

Μάλιστα ο καθηγητής δήλωσε ευτυχής για την εξαιρετική χρηματοδότηση που απολαμβάνει η σχετική έρευνα τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από διεθνείς φορείς.

Επιπλέον, ο κ. Γαρίνης σχολιάζοντας τους νέους κανόνες που αναμένεται να ισχύσουν στην Ε.Ε για τη διατήρηση των βλαστοκυττάρων στα εργαστήρια πέρα από τις 14 ημέρες που ίσχυαν μέχρι τώρα μίλησε για εξαιρετικά θετική εξέλιξη -εφόσον περάσει η σχετική νομοθεσία από τα κράτη μέλη- ιδίως σε ότι αφορά τη μελέτη των συγγενών ανωμαλιών.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις