ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Κορονοϊός: Ελπίδες ότι η πανδημία στη χώρα μας οδηγείται σε ύφεση καλλιεργούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την πορεία όμως να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Το επιδημιολογικό φορτίο, παρότι σε ύφεση, παραμένει σε υψηλό επίπεδο και απαιτείται προσοχή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Οι εμβολιασμοί αυξάνονται ημέρα με την ημέρα, δεν δίνουν ακόμη όμως το «σήμα» τέλους της Covid-19. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ενώ το επίπεδο ανοσίας έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, οι διαγνώσεις έχουν αυξηθεί ελαφρώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μια πιθανή αιτία, σύμφωνα με όσα εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι ότι τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό των ατόμων από 18 έως 39 ετών δεν είναι ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι νεότεροι πολίτες είναι οι «οδηγοί» του επιδημικού κύματος και στην Ελλάδα, με τη μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων να έχει πέσει στα 36 έτη. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, απευθύνθηκε χθες στους πολίτες κάτω των 40, λέγοντας ότι μετά από ένα δύσκολο χειμώνα έχει έρθει η στιγμή να κάνουν όσα επιθυμούν, να δουν φίλους και να πάνε διακοπές, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούν, όπως και κανένας άλλος πολίτης, ότι «δεν έχουμε γυρίσει σε προ κορονοϊού εποχή», όπως τόνισε. «Κάνω έκκληση να προσέλθετε στα εμβολιαστικά κέντρα πριν πάτε διακοπές», πρόσθεσε και θύμισε ότι πέρυσι τον Αύγουστο δύο στους τρεις που διαγιγνώσκονταν με τον ιό ήταν κάτω των 40 ετών.
Χαμηλή κάλυψη
Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες, Δράμα είναι οι πέντε περιοχές της χώρας με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Επιπλέον 14 βρίσκονται, επίσης, κάτω από τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.
«Καμπανάκι» έκρουσε ο κ. Χαρδαλιάς και για τέσσερις περιοχές, την Καλαμάτα, τη Ρόδο, τη Νάξο, την Κατερίνη, που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων. Από χθες είναι διαθέσιμος ο νέος επιδημιολογικός χάρτης στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr που χωρίζει τη χώρα σε τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας και αντίστοιχα χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν το χρώμα επικινδυνότητας κάθε Περιφερειακής Ενότητας και να γνωρίζουν τα αντίστοιχα μέτρα όπου ισχύουν.
Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, εν όψει κορονοπάρτι που… προετοιμάζονται στα νησιά, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται ειδική μονάδα ελέγχου με στόχο να μπει «φρένο» σε ανεύθυνες συμπεριφορές. «Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά και διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει συρροές, που σημαίνουν μέτρα, που σημαίνουν ζημιά στις τοπικές οικονομίες. Είναι ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε.
Κορονοϊός: Μείωση 15% στα κρούσματα
Τα κρούσματα μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη και συνεχής είναι η συρρίκνωση των «σκληρών» δεικτών, νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, δεν εισηγείται ακόμη -το «πράσινο φως» θα δοθεί πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή- μέτρα όπως η μουσική στην εστίαση και η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας. Προς τα μέσα του μήνα πιθανόν να απαλλαγούν από την υποχρέωση για self test και οι πλήρως εμβολιασμένοι, προνόμιο που επίσης ακόμη δεν «ξεκλειδώνει».
Για τουρίστες
Οσον αφορά στον τουρισμό, από τη Δευτέρα αλλάζουν τα εξής: Τεστ για είσοδο στη χώρα θα γίνονται από 6 ετών και άνω, κρούσματα θα απομονώνονται για δέκα ημέρες, επιτρέπεται η είσοδος με μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων.