Διαπιστώθηκε μία σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αισιοδοξία και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Οι ηλικιωμένοι που είναι αισιόδοξοι άνθρωποι και τείνουν να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων ζουν -συνήθως- περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η αισιοδοξία συνδέεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και, κατ’ επέκταση, όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα, με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοχάναν Στέσμαν, διευθυντή του Ινστιτούτου Γήρανσης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Γεροντολογίας «Journal of Gerontology», παρακολούθησαν 1.200 άτομα που είχαν γεννηθεί το 1920-21, αναλύοντας την υγεία τους, τις δεξιότητές τους, καθώς επίσης τα επίπεδα άγχους και αισιοδοξίας.
Διαπιστώθηκε μία σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αισιοδοξία και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι άνθρωποι 85 έως 90 ετών με μεγάλη αισιοδοξία είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, ενώ για τους άνω των 90 ετών το ποσοστό αύξανε στο 25%.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αισιοδοξία έχει θετική επίδραση στην επιβίωση, ενώ άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι αυτή βελτιώνει την υγεία, όπως το ανοσοποιητικό σύστημά μας, μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση και καρδιοπάθειες, ίσως ακόμη και για καρκίνο», δήλωσε ο ερευνητής δρ Γιόραμ Μααράβι. «Η αισιοδοξία δεν πρέπει να θεωρηθεί ένα χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά κάτι που μπορούμε να αναπτύξουμε. Είναι σημαντικό να αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε την αισιοδοξία μας, επειδή είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλες τις φάσεις της ζωής τους», πρόσθεσε.