Μετάλλαξη Δέλτα: Τέσσερις επιστήμονες αναλύουν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή

51

Η νέα παραλλαγή Δέλτα έχει μονοπωλήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κυριαρχία της στις περισσότερες χώρες έχει αλλάξει τη μορφή της πανδημίας και έχει φέρει νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Τέσσερις έλληνες επιστήμονες μιλούν στο iatropedia.gr για τις βεβαιότητες και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα για τον νέο και πολύ πιο μεταδοτικό ιό Δέλτα, που διασπείρεται με την ταχύτητα του ιού της ανεμοβλογιάς.

Πολλά κρούσματα, λίγες νοσηλείες και θάνατοι. Αυτή είναι η μορφή που έχει πάρει η πανδημία στις περισσότερες χώρες, στις οποίες εξαπλώνεται ο νέος παραλλαγμένος ιός Δέλτα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να “χτυπά” περισσότερο τους νέους, δεν δείχνει σημάδια μεγαλύτερης βαρύτητας συμπτωμάτων, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο. Ωστόσο, μεταδίδουν τον ιό -εάν μολυνθούν- σχεδόν το ίδιο με τους ανεμβολίαστους.

Τέσσερις επιστήμονες, μεταξύ αυτών και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μιλούν στο iatropedia,gr για τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο μετάλλαξη Δέλτα.

Βατόπουλος: Αντικρουόμενα τα δεδομένα στο τέταρτο κύμα – “Επιδημία στους νέους”

O Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα μέσα στο καλοκαίρι έχει πάρει η μορφή “επιδημίας στους νέους”.

“Από τα δεδομένα που υπάρχουν είναι σίγουρο ότι αυτοί που αρρωσταίνουν είναι σχεδόν αποκλειστικά νέοι. Δηλαδή η καμπύλη είναι από 35 ετών και κάτω ηλικιακά. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι νέοι κολλάνε ευκολότερα και ότι αυτούς στοχεύει ο νέος μεταλλαγμένος ιός. Οφείλεται σε επιδημιολογικούς λόγους, δηλαδή οι νέοι εκτίθενται περισσότερο, ενώ από την άλλη, οι πιο μεγάλοι έχουν εμβολιαστεί και προσέχουν περισσότερο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό: αυτή τη στιγμή έχουμε επιδημία στους νέους”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Από την άλλη μεριά, τα πολλά κρούσματα δεν έχουν φέρει -μέχρι στιγμής- επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, καθώς οι νέοι. ακόμη κι αν χρειαστεί να νοσηλευθούν, μένουν πολύ λίγες ημέρες στο νοσοκομείο και συνήθως δεν εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα πολλά κρούσματα και οι λίγες νοσηλείες είναι δύο αλληλοσυγκρουόμενα φαινόμενα, σημειώνει ο κ. Βατόπουλος:

“Έχουμε δύο φαινόμενα που είναι λίγο αλληλοσυγκρουόμενα: το πρώτο είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, είναι σαφές αυτό και το δεύτερο είναι ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά. Ωστόσο δεν είναι πολύ εύκολα αυτά τα πράγματα. Αυτός ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα στη νέα του μορφή. Οπότε πρέπει να προσέξουμε”, λέει.

Στην ερώτησή μας, εάν ανησυχεί τους επιστήμονες το μεγάλο καλοκαιρινό ιικό φορτίο, με το οποίο θα εισέλθουμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος απαντά:

“Δύσκολη ερώτηση. Μας ανησυχεί πολύ, αλλά εξαρτάται και από τον ρυθμό του εμβολιασμού. Θα αποφύγουμε μεν πολλές βαριές νοσηλείες και θανάτους, αλλά και τα πολλά κρούσματα και αυτά είναι πρόβλημα. Αυτό ισχύει! Θα δούμε πως θα εξελιχθεί…”, καταλήγει.
Βασιλακόπουλος: “Έρχεται πίεση στα νοσοκομεία από το τέλος του καλοκαιριού”

Ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας που θα φέρει -όπως λέει- οπωσδήποτε πίεση στα νοσοκομεία, εμφανίζεται από την άλλη o Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος:

“Οι έλεγχοι πρέπει να είναι πιο αυστηροί από την πλευρά της Πολιτείας. Ούτε συζήτηση”, αναφέρει και προσθέτει πως τα κρούσματα θα πρέπει πάση θυσία να περιοριστούν:

“Σταδιακά θα έρθει και η πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πιο νέοι τώρα οι άνθρωποι που νοσούν, κι όταν είσαι πιο νέος είναι πιο μικρή η πιθανότητα να νοσήσεις σοβαρά, αλλά σταδιακά θα έρθει η πίεση και στα νοσοκομεία, είναι προφανές. Νομίζω ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα έχει συμβεί αυτό. Αυτή τη στιγμή το “Σωτηρία” έχει σχεδόν γεμίσει με Covid-19. Υπάρχουν ελάχιστες κενές κλίνες”, σημειώνει ο ίδιος.

Τζανάκης: “Πρέπει να επιβραδύνουμε την μετάλλαξη Δέλτα”

Υπέρ της επιβράδυνσης της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα τάσσεται ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ο εμβολιασμός, όπως λέει στο iatropedia.gr αποτελεί το πρώτο ανάχωμα για τη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού, αλλά και τα μέτρα αποστασιοποίησης και υγιεινής, τα οποία θα πρέπει να τηρούν ακόμη και οι εμβολιασμένοι.

Συντασσόμενος με τις πρόσφατες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), ο Καθηγητής κ. Τζανάκης, τονίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται απαρέγκλιτα η μάσκα σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό αλλά και σε κλειστούς χώρους, ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους.

“Με τη μετάλλαξη Δέλτα στους εξωτερικούς χώρους αν δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει θέμα που δεν φοράμε μάσκες. Εκεί που υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να τη βάλουμε τη μάσκα. Είναι και η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αυτό άλλωστε και του CDC. Είμαστε σε μια στάση λεωφορίου, πρέπει να την βάλουμε τη μάσκα. Είμαστε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, πρέπει να βάλουμε τη μάσκα. Στην αποβάθρα του μετρό, πρέπει να φοράς τη μάσκα σου. Τώρα αν είσαι σε ένα δρόμο και προχωράς μόνος σου, μην τη φοράς δεν προσφέρει κάτι”.

Σε ό,τι αφορά τη νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, που ονομάστηκε Δέλτα plus, ο Καθηγητής είναι καθησυχαστικός:

“Ο ιός Δέλτα plus είναι η ινδική και η νοτιοαφρικάνικη μαζί. Εγώ δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά από το απλό στέλεχος Δέλτα και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα επιπλέον. Το πρόβλημα είναι το στέλεχος Δέλτα να μην ξεφύγει”, λέει.

Γαργαλιάνος: “Ασφαλή τα εμβόλια αφού δοκιμάζονται πλέον και στα παιδιά από 3 ετών και άνω”

Ως πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της πανδημίας και του νέου ιού Δέλτα, χαρακτηρίζει την απόφαση των φαρμακευτικών εταιρειών να επεκτείνουν τις μελέτες για τον εμβολιασμό στα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας από 3 έως 11 ετών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος:

“Είδα με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον ότι ξεκίνησαν οι μελέτες για τα παιδιά, από 3 έως 11 ετών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί κατεβάζουν πλέον τον μέσο όρο της ηλικίας στα εμβόλια της Pfizer, και στη συνέχεια και της Moderna. Καταλαβαίνετε ότι για να πάρει αυτήν την απόφαση και η βιομηχανία και η πολιτεία και τα CDC -και βεβαίως πρώτα οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (FDA)- αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πεπεισμένοι ότι δεν κινδυνεύει ούτε καν το μωρό, πόσο δε μάλλον ο 70αρης και ο 60αρης και το 40αρης που δεν πάει να εμβολιαστεί. Καταλάβατε, δηλαδή είναι κι αυτό είναι ένα επιχείρημα. Ότι είναι τόσο σίγουροι για την ασφάλεια των εμβολίων, οι μεγάλοι επιστημονικοί Οργανισμοί”.

Ο κ. Γαργαλιάνος χαρακτηρίζει, επίσης, μιλώντας “τραγικό” το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν πειστεί ορισμένοι -έστω και λίγοι- γιατροί για την ασφάλεια των εμβολίων και συμβουλεύουν εγκύους να μην εμβολιάζονται:

“Το θέμα των εγκύων έχει λυθεί και είναι τραγικό να μην εμβολιάζονται οι έγκυες. Είδατε ότι χάσαμε μια έγκυο πρόσφατα γιατί δεν είχε εμβολιαστεί. Είναι ασφαλές και στις έγκυες και στις θηλάζουσες. Αλλά ακόμα και συνάδελφοί μου, δεν το καταλαβαίνουν”, σημειώνει ο γιατρός.

Η παραπληροφόρηση είναι η μεγαλύτερη μάστιγα της πανδημίας, τονίζει ο ίδιος: “Το είπε ο Φάουτσι πάρα πολύ ωραία: “Αν υπήρχε το διαδίκτυο και η παραπληροφόρηση στην εποχή της ευλογιάς, δεν θα είχε εξαλειφθεί ποτέ η ευλογιά από τον πλανήτη”, καταλήγει.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις