RΟΝΙ CARYN RABIN / THE NEW YORK TIMES
Τον τελευταίο καιρό τα αμερικανικά νοσοκομεία κατακλύζονται, όχι μόνο από ανεμβολίαστους, αλλά και από νεαρής ηλικίας ασθενείς με βαριά COVID.
Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών προσέρχονται βαρύτατα άρρωστα νέα παιδιά, που δεν έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως παχυσαρκία ή διαβήτη.
Οι ειδικοί παραδέχονται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύουν σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα τους παλαιότερους. Σχεδόν όλοι είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών και ανεμβολίαστοι. Εχουν, μάλιστα, πολύ βαρύτερα συμπτώματα, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που νόσησαν την περασμένη χρονιά, τα οποία επιδεινώνονται τάχιστα. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» ευθύνεται, τουλάχιστον μερικώς, γι’ αυτή την εικόνα.
Μελέτες που εκπονήθηκαν σε άλλα κράτη, υποδεικνύουν ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί σοβαρότερη νόσο, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται ότι στο στόχαστρό της βρίσκονται οι πιο νέοι. Κάποιοι εκτιμούν ότι η αύξηση των βαριών κρουσμάτων στους νέους οφείλεται στο ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως και λόγω της πιο ανέμελης κοινωνικής τους συμπεριφοράς.
Η δρ Κάθριν Ο’ Νιλ, επικεφαλής του ιατρικού κέντρου στην Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας, υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά αισθάνεται ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα COVID».
Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι στα τέλη Ιανουαρίου, περισσότερο από το 50% των νοσηλευομένων με COVID ήταν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ οι νεότεροι των 55 ετών αποτελούσαν μόλις το 22%. Σήμερα, οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς αποτελούν μόλις το 25%, ενώ άτομα 18 έως 49 ετών το 41% των νοσηλευομένων.
Ο δρ Καμ Πάτερσον, πρύτανης της σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, τονίζει ότι η μέση ηλικία των ασθενών με COVID που εισήχθησαν στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν τα 60 έτη, ενώ τώρα είναι τα 40. «Εχουμε την αίσθηση ότι οι νεότεροι και υγιέστεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στο μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα” από ό,τι στα προηγούμενα», τονίζει. «Η μετάβαση σε νεότερους ανθρώπους, που ασθενούσαν πολύ βαρύτερα σε πραγματικά σύντομο διάστημα, συμπίπτει με την εμφάνιση της “Δέλτα” στην πολιτεία. Εμείς θεωρούμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία εντελώς διαφορετική ασθένεια», καταλήγει.
Η δρ Αντζι Χόνσμπεργκ, διευθύντρια της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου του Λας Βέγκας, εξηγεί ότι σήμερα η «Δέλτα» είναι «ιός ίσων ευκαιριών» που δρα διαφορετικά από τα προηγούμενα στελέχη.
Σε πιο βαριά κατάσταση
Ο δρ Τέρενς Κούλτερ, επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο CoxHealth της Μοντάνα τονίζει, επίσης, ότι σήμερα οι ασθενείς είναι νεότεροι και σε βαρύτερη κατάσταση από ό,τι παλαιότερα. «Αρχικά πιστεύαμε ότι οι νέοι και τα παιδιά, ακόμα κι αν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, θα είναι ασυμπτωματικοί ή θα έχουν ήπια νόσο. Αυτό δεν ισχύει για τη “Δέλτα”. Προκαλεί πολύ βαρύτερη νόσο. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι νοσούν πολύ βαριά άτομα για τα οποία δεν θα φανταζόσουν αυτή την έκβαση».