Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο συκώτι (ήπαρ) και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.
Οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μέσω των επεξεργασμένων τροφών (κυρίως από προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι), των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα.
Επίσης είναι πιθανό το ίδιο το σώμα να παράγει τοξίνες. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.
Αποτοξίνωση: Συμπτώματα ότι έχετε πολλές τοξίνες στον οργανισμό σας
- Διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία και γενικευμένη ανησυχία
- Κακοσμία του σώματος και δύσοσμη αναπνοή
- Εξάντληση και χρόνια κόπωση
- Φλεγμονώδη προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα, τα οποία επιδεινώνονται διαρκώς
- Προβλήματα με την πέψη
- Ανάπτυξη ελκών ή/και αιμορροΐδων
- Επιδείνωση σε ακμή, ψωρίαση, έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις
- Απώλεια της πνευματικής διαύγειας
- Πόνοι σε μυς και αρθρώσεις
- Επιδείνωση των συμπτωμάτων της έμμηνης ρύσης
- Συμφόρηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά γενικά. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι σημάδια μιας εντελώς άσχετης πάθησης. Πριν βγάλετε το συμπέρασμα ότι το σώμα σας είναι τοξικό, θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας για ό,τι σας συμβαίνει.
Αποτοξίνωση: Τι πρέπει να τρώτε για να γίνει σωστά
Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ) που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στις φάσεις 1-3 της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Αυτά θα τα βρείτε στις ακόλουθες τροφές:
- Λαχανικά: Είναι σημαντική η ουσία αλλικίνη σε κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο και πράσα
- Πράσινα: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινεζικό λάχανο (bok choy), λάχανο, κουνουπίδι, λάχανο kale, ραπανάκια, χρένο, γογγύλια και κάρδαμο
- Άλλα πράσινα: Τεύτλα, σέλινο, αγγούρι και σπανάκι
- Φρούτα: Αβοκάντο, βακκίνια, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια και φλούδες εσπεριδοειδών
- Όσπρια: Φακές, φασόλια, αρακάς και ρεβίθια
- Λίπη: Ελαιόλαδο, έλαιο canola, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια και φιστίκια
- Βότανα και μπαχαρικά: Δεντρολίβανο, κύμινο, κουρκούμη, σπόροι και έλαιο από άνηθο
- Θαλασσινά: Άγριος σολομός και σαρδέλες
- Ζωικές πρωτεΐνες: Κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, γαλοπούλα και άγρια θηράματα (κρέας από “κυνήγι”)
Αποτοξίνωση οργανισμού: Βασικά σημεία που πρέπει να πάντα να θυμάστε
- Πρέπει να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθημερινά
- Επιλέγετε τροφές που είναι ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες
- Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού την ημέρα
- Εξασφαλίστε την βέλτιστη λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως (κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο/καστανό ρύζι)
- Πρέπει να ασκείστε έστω και λίγο σε τακτική βάση, τόσο ώστε να ιδρώνετε από την άσκηση
Η αποτοξίνωση οργανισμού συμβαίνει σε τρεις φάσεις:
- Τροποποίηση: Ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα προσδιορίζει τις βλαβερές ουσίες (κυρίως μέσω οξειδωτικών διαδικασιών) και δημιουργούν ασταθείς τοξικές ουσίες
- Εξουδετέρωση: Οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν από “συζευκτές”, που τις “αιχμαλωτίζουν” και τις καθιστούν ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα
- Αποβολή: Τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα (ιδρώτας), τους πνεύμονες (πτύελα), τα νεφρά (ούρα) και της πεπτικής οδού (κόπρανα)
Οι ορμόνες του στρες, τα φάρμακα και το κάπνισμα δημιουργούν πολλά ένζυμα της 1ης φάσης. Χωρίς την συμπλήρωση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, το συκώτι επιβαρύνεται πάρα πολύ και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και άρα σε διάφορες ασθένειες.
Πηγή: http://www.health24.com