Τι γίνεται με τα εμβόλια και την ανοσία της αγέλης

78

 

Την ήδη έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την πορεία της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, έρχεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο μια νέα μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας και του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να παρουσιάσουν ιικό φορτίο τόσο υψηλό όσο και τα μη εμβολιασμένα άτομα, εάν έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που συνεπάγεται ότι η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντική προστασία από νοσηλείες και θάνατο. Αλλά αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι αν και ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος, μόλις μολυνθεί από τη Δέλτα, ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει παρόμοια επίπεδα ιού με τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Οι επιπτώσεις αυτού στη μετάδοση παραμένουν ασαφείς, προειδοποιούν οι ερευνητές. “Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόση μετάδοση μπορεί να συμβεί από άτομα που μολύνονται με κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ιού για μικρότερα χρονικά διαστήματα”, δήλωσε στον Guardian η Sarah Walker, καθηγήτρια ιατρικής στατιστικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

“Αλλά το γεγονός ότι μπορούν να έχουν υψηλά επίπεδα ιού υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, μπορεί να μην είναι τόσο προστατευμένοι από την Δέλτα όσο ελπίζαμε” πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα θετικά τεστ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid αυξάνονται αργά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι προστασία παρέχουν τα εμβόλια

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, διαπίστωσε ότι η απόδοση του εμβολίου έχει μειωθεί έναντι της Δέλτα σε σχέση με την προηγούμενη κυρίαρχη παραλλαγή Άλφα.

Η ανάλυση δεν διερεύνησε άμεσα εάν το χαμηλότερο επίπεδο προστασίας εμβολίου έναντι της Δέλτα επηρέασε την ικανότητα των εμβολίων να αποτρέψουν σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, η Δρ Penny Ward, επισκέπτρια καθηγήτρια φαρμακευτικής στο King’s College του Λονδίνου, σημείωσε: “Η χαμηλή συχνότητα νοσηλείας που φαίνεται μέχρι σήμερα υποδηλώνει ότι από αυτή την άποψη τουλάχιστον τα εμβόλια προστατεύουν τα άτομα από την ανάπτυξη σοβαρής Covid”.

Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα περίπου 2,6 επιχρισμάτων μύτης και λαιμού που ελήφθησαν από περισσότερους από 384.500 ενήλικες μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και μέσα Μαΐου 2021, και περισσότερα από 811.600 αποτελέσματα τεστ από 358.983 ενήλικες από τα μέσα Μαΐου έως την 1η Αυγούστου 2021 (η περίοδος κυριαρχίας της Δέλτα).

Τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα κορυφαία επίπεδα ιών μετά τις μολύνσεις από Δέλτα σε εμβολιασμένα άτομα είναι παρόμοια με τα δεδομένα από μια μικρή μελέτη που επικαλέστηκε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον περασμένο μήνα. Ο οργανισμός ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά στήριζαν την απόφασή του να συστήσει στους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους, ειδικά σε περιοχές “σημαντικής ή υψηλής” μετάδοσης του ιού.

Αυτό τo σύνολo των δεδομένων υπογραμμίζει τη δυνατότητα των εμβολιασμένων ατόμων να μεταδίδουν τον Covid σε άλλους και τη σημασία των δοκιμών και της απομόνωσης για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης, δήλωσε ο Δρ Koen Pouwels, ανώτερος ερευνητής στο τμήμα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτή η δυνατότητα μετάδοσης καθιστά την επίτευξη ανοσίας αγέλης ακόμη πιο δύσκολη, επεσήμανε.

Η έννοια της ανοσίας αγέλης ή πληθυσμού βασίζεται στη πλειονότητα του πληθυσμού που αποκτά ανοσία – είτε μέσω εμβολιασμού είτε από προηγούμενη μόλυνση – η οποία, με τη σειρά της, παρέχει έμμεση προστασία από μολυσματική ασθένεια για τους μη εμβολιασμένους και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ προηγουμένως.

Η ελπίδα ήταν ότι θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε αρκετά άτομα για να προστατεύσουμε τους μη εμβολιασμένους, πρόσθεσε η Walker. “Υποψιάζομαι ότι, εν μέρει, τα υψηλότερα επίπεδα ιού που βλέπουμε σε αυτές τις λοιμώξεις [Δέλτα] σε εμβολιασμένα άτομα συνάδουν με το γεγονός ότι οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα διατρέχουν απλώς υψηλότερο κίνδυνο”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σε σύγκριση με το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech έχουν περίπου 15% μεγαλύτερη αρχική αποτελεσματικότητα έναντι νέων λοιμώξεων, αλλά η προστασία μειώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με δύο δόσεις Oxford/AstraZeneca. Περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό από οποιοδήποτε εμβόλιο, η προστασία που προσφέρεται είναι σχετικά η ίδια, είπε η Walker.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις