Τα καρύδια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης μας μόνο κατά 5%. Οπότε πώς δικαιολογείται η μείωση κατά 50% στην καρδιακή θνησιμότητα; Τα καρύδια πρέπει να έχουν κάποια άλλα οφέλη προστασίας της καρδιάς, εκτός από την μείωση της χοληστερόλης.
Τα καρύδια βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία
Έρευνες στο παρελθόν έχουν αναλύσει την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην ικανότητα των αρτηριών μας να χαλαρώνουν και να ανοίγουν κανονικά. Αυτό θεωρείται ένα εξαιρετικό “βαρόμετρο” της υποκείμενης αγγειακής υγείας. Το 80% εκείνων με καλύτερη αρτηριακή λειτουργία επιζούν χωρίς καρδιακά επεισόδια με την πάροδο των ετών, ενώ το 80% εκείνων με κάτω του μέσου όρου διαστολή αρτηριών, όχι.
Τι ρόλο παίζουν τα καρύδια σε όλο αυτό; Οι μελέτες σε καρύδια έδειξαν βελτίωση της ενδοθηλιακής και της αρτηριακής λειτουργίας. Μία μελέτη επάνω στα φιστίκια βρήκε επίσης ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ μια άλλη μελέτη για τα φουντούκια βρήκε σημαντική βελτίωση στην αρτηριακή λειτουργία. Γενικώς όμως τα δεδομένα για τα φουντούκια είναι ανάμικτα. Αλλά δύο μελέτες για τα καρύδια επιβεβαίωσαν τα μεγάλα οφέλη τους.
Συνολικά επτά στις οκτώ μελέτες μέχρι σήμερα σχετικά με τη λειτουργία των ξηρών καρπών και της αρτηριακής λειτουργίας έδειξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Η εξαίρεση ήταν η μία από τις έρευνες, που βρήκε ελάχιστα οφέλη. Καμία όμως δεν έδειξε ότι οι ξηροί καρποί κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Οι μισές μελέτες χρησιμοποίησαν τα καρύδια για να αντικαταστήσουν τρόφιμα που είναι γνωστό ότι έχουν αρνητική επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία. Για παράδειγμα, σε μία μελέτη, τα καρύδια αντικατέστησαν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή. Επομένως, δεν είναι περίεργο που η αρτηριακή λειτουργία βελτιώθηκε. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο σε μια μελέτη, είναι αδύνατον να ξέρουμε αν τα παρατηρούμενα οφέλη οφείλονται στους πρόσθετους παράγοντες (σ.σ. όπως τα καρύδια στην προκειμένη περίπτωση) ή στους παράγοντες που αφαιρέθηκαν (σ.σ. δηλαδή το κρέας και τα γαλακτοκομικά).
Και, σε τρεις από τις άλλες μελέτες, οι ξηροί καρποί αντικατέστησαν το ελαιόλαδο, το οποίο τείνει να επιδεινώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου. Οπότε και σε αυτές τις έρευνες, διογκώθηκαν τα ευεργετικά αποτελέσματα των καρυδιών.
Αλλά, οι άλλες τέσσερις μελέτες, που πρόσθεσαν τους ξηρούς καρπούς “ως σνακ, ή μαζί με το γεύμα”, χωρίς να αντικαταστήσουν συγκεκριμένα τρόφιμα, βρήκαν ότι οι ξηροί καρποί “βελτίωσαν σημαντικά την αρτηριακή λειτουργία”. Και, δεδομένης της σχέσης τους με τη μακροζωία, οι ειδικοί ενθαρρύνουν όλους να τρώνε μια μερίδα (30g) ξηρών καρπών την ημέρα, εκτός αν, φυσικά, είστε αλλεργικοί.
Μόνο περίπου το 1% των ανθρώπων αναφέρουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, αλλά παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα της κατανάλωσης ξηρών καρπών για χιλιάδες άτομα.
Πηγή: https://nutritionfacts.org
φωτό: iStock