Εμβολιασμοί εφήβων: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα – Πώς θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά

77
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των παιδιάτρων να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας από 12 έως 17 ετών, τα ποσοστά στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλά, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Πολύ δύσπιστοι για την ασφάλεια του εμβολίου αποδεικνύονται οι έλληνες γονείς, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Εμβολιασμένα με τουλάχιστον μία δόση ή με προγραμματισμένο ραντεβού είναι στην Ελλάδα σχεδόν το ένα στα 10 παιδιά, ηλικίας από 12 έως 14 ετών (11%) και λίγο πάνω από τους 2 στους 10 έφηβους, από 15 έως 17 ετών (23%). Ωστόσο, τα ποσοστά των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων τις τελευταίες ημέρες και ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, επιταχύνονται σχετικά.

Από τα μέσα Ιουλίου -οπότε άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού- και μέχρι σήμερα οι ρυθμοί ήταν εξαιρετικά αργοί, και λόγω των διακοπών, αλλά κυρίως εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των γονιών απέναντι στο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο, ο Καθηγητής στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης, λέει στο iatropedia.gr:

“Σίγουρα το γεγονός ότι η πλατφόρμα άνοιξε στα μέσα του καλοκαιριού και συνέπεσε με τις καλοκαιρινές διακοπές έπαιξε έναν ρόλο, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Πιο πολύ έχει να κάνει με τον δισταγμό των γονιών που υπάρχει στην Ελλάδα, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Έχουν φοβία για τις παρενέργειες, οι οποίες όμως, είναι εξαιρετικά σπάνιες”.

Τι λένε οι τελευταίες έρευνες για τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας / περικαρδίτιδας στα παιδιά

Παρά τις επιφυλάξεις των γονιών, ωστόσο, αλλά και τις προτροπές ενάντια στον εμβολιασμό από μια μικρή μερίδα παιδιάτρων, οι τελευταίες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή στο μυοκάρδιο εντοπίζονται στα 6 αγόρια στους 100.000 εμβολιασμούς και στα κορίτσια σε λιγότερο από 1 στις 100.000.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Ζαούτη, οι επιπτώσεις της Covid-19 μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποδειχθούν πιο σοβαρές, από αυτές του εμβολίου:

“Όλα τα παιδιά που παθαίνουν αυτή την σπάνια φλεγμονή πάνε καλά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η νόσος Covid-19 και αυτό το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλεί ο κορονοϊός στα παιδιά, προκαλούν σε ένα μεγάλο ποσοστό μυοκαρδίτιδες. Ναι φοβούνται οι γονείς, αλλά οι φόβοι τους, είναι υπερβολικοί”, λέει ο ίδιος.

Ελλάδα: Χαμηλά στα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά και εφήβους

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο σύνολο των παιδιών κάτω των 18 ετών, τα εμβολιαστικά ποσοστά με την πρώτη δόση του εμβολίου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με το ζόρι ξεπερνούν το 5%, ενώ στην Πορτογαλία πλησιάζουν σχεδόν το 30%, στο Βέλγιο βρίσκονται στο 24,5%, στην Ισπανία στο 23,9%, στη Μάλτα στο 23,7% και στην Φινλανδία στο 22,8%.

Δείτε τα επίσημα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC):

Ζαούτης: “Οι επιπτώσεις στους μαθητές από το κλείσιμο των σχολείων είναι ανυπολόγιστες”

Όλοι οι επιστήμονες, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλώνουν ανήσυχοι για το άνοιγμα των σχολείων. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά είναι αμφίβολο εάν θα προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από τη διάδοση της Covid-19, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η δια ζώσης λειτουργίας της εκπαίδευσης.

“Προτεραιότητα είναι να προσπαθήσουμε να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά”, συμπληρώνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ζαούτης και συνεχίζει:

“Όσο περισσότερα παιδιά εμβολιαστούν, τόσο καλύτερα. Ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό στο 70-80% εμβολιασμένοι. Όμως, δεν φτάνει. Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση αν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία”, λέει.

Είναι γνωστό και δεν αμφισβητείται, ότι η μεγαλύτερη διάδοση του ιού μέσα κατά τους χειμερινούς μήνες θα συμβεί ανάμεσα στους ανεμβολίαστους. Κι οι μαθητές αποτελούν αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη δεξαμενή ανεμβολιάστων πολιτών.

Οι γονείς θα πρέπει να υπολογίσουν και τις υπόλοιπες επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους, εάν αναγκαστούν να κλειστούν ξανά στο σπίτι, υπογραμμίζει με έμφαση ο Θεοκλής Ζαούτης:

“Θεωρώ πως όλοι και ιδιαίτερα οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν και να δουν τη νόσο Covid-19 στα παιδιά, όχι σαν μια απομονωμένη νόσο. Ακούω γονείς να λένε: “αφού δεν νοσούν σοβαρά τα παιδιά, γιατί να το κάνω στο παιδί μου;” Αυτό δεν είναι σωστό. Οι συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων στα παιδιά μας, που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι τεράστιες: υπάρχει αύξηση στην κατάθλιψη, στα νοσήματα που σχετίζονται με το άγχος, προβλήματα στην ψυχολογία, στην μάθηση, στην παχυσαρκία. Δεν πρέπει να το βλέπουμε απομονωμένα, αλλά σφαιρικά”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες είναι κάθετοι: Δεν θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στο άνω του 80% που απαιτείται για την παραλλαγή Δέλτα, εάν δεν εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών.

«Και πρέπει να το δούμε και έτσι, αν και οι γονείς δεν θέλουν, δηλαδή ως θέμα δημόσιας υγείας. Σαν κοινωνία με τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να φτάσουμε στο 80 με 90% για να χτίσουμε τείχος ανοσίας κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά για να τελειώνουμε με τον ιό. Και το 100% των ενηλίκων να εμβολιαστεί, δεν μπορούμε να φτάσουμε αυτά τα ποσοστά», καταλήγει ο ειδικός.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις