Έχετε COVID ή ίωση; Το σύμπτωμα που κάνει τη διαφορά

352
Τι πρέπει να προσέχουν οι εμβολιασμένοι και τι οι ανεμβολίαστοι. Ποια συμπτώματα είναι παρόμοια και ποια διαφορετικά με αυτά των ιώσεων. Τι λένε επιστήμονες από τη Βρετανία.

Με τον αριθμό των εμβολιασμένων κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός να αυξάνεται διαρκώς και τη χαλάρωση των μέτρων, οι ειδικοί ανησυχούν ότι σύντομα θα κάνουν την επανεμφάνισή τους οι ιώσεις του αναπνευστικού, τις οποίες «ξεχάσαμε» πέρυσι, χάρη στα μέτρα αυτοπροστασίας. Ωστόσο η COVID και οι ιώσεις έχουν κοινά συμπτώματα. Πώς μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε;

Όπως εξηγούν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL), ο κορωνοϊός προκαλεί περισσότερα από 20 διαφορετικά συμπτώματα. Κατά την έναρξη της πανδημίας, η «κλασική τριάδα» ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία). Μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα, όμως, τα συμπτώματά του θυμίζουν περισσότερο εκείνα μιας ίωσης (ή πιο σωστά ενός κοινού κρυολογήματος).

Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων. Και αυτό διότι η COVID -19 εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε αυτούς απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους.

Γεύση και όσφρηση

Ανεξαρτήτως αν έχετε εμβολιαστεί ή όχι, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η λοίμωξή σας επηρεάζει την όσφρηση ή τη γεύση σας, λέει ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας & Γενετικής Επιδημιολογίας στο KCL.

Τα δεδομένα από συνεχιζόμενη μελέτη, στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια Βρετανοί, δείχνουν ότι οι αισθήσεις αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο. Στην πραγματικότητα, η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ή της γεύσης (αγευσία) αποτελεί ισχυρό προάγγελο της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει για την ίωση. Όταν κάποιος έχει κρυολόγημα, δεν χάνει τη γεύση και την όσφρηση καθ’ εαυτές. Απλώς, αν έχει «μπούκωμα» (ρινική συμφόρηση) μπορεί να αδυνατεί να μυρίσει, οπότε εμμέσως επηρεάζονται και οι δύο αισθήσεις.

Για να ελέγξετε την όσφρησή σας, προσπαθήστε να μυρίσετε προϊόντα με ισχυρή μυρωδιά την οποία γνωρίζετε καλά. Μπορεί να είναι τρόφιμα, αρώματα, σαπούνια κ.λπ. Για να ελέγξετε την γεύση σας, παρατηρήστε αν το φαγητό σας έχει αρχίσει να μοιάζει άνοστο ή έχει ασυνήθιστη γεύση, συνιστά ο Dr. Spector.

Να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πλήρη απώλεια της όσφρησης ή/και της γεύσης για πολύ καιρό.

H COVID στους εμβολιασμένους…

Τα εμβόλια είναι ανεκτίμητα για την προστασία από την σοβαρή COVID, τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και τον θάνατο. Δεν αποτρέπουν όμως τη μόλυνσή μας από τον κορωνοϊό. Ούτε μας εμποδίζουν να τον μεταδώσουμε σε άλλα άτομα.

Τα καλά νέα είναι πως όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων, έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες:

  • Να παρουσιάσουν λιγότερα συμπτώματα
  • Να αναρρώσουν ταχύτερα
  • Να αποφύγουν τα επίμονα συμπτώματα (δηλαδή την εμμένουσα ή μακροχρόνια COVID)

Έως στιγμής, τα πέντε συχνότερα συμπτώματα της COVID που παρατηρούνται στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους είναι:

  1. Συνάχι
  2. Πονοκέφαλος
  3. Φτάρνισμα
  4. Πονόλαιμος
  5. Απώλεια όσφρησης

…και στους ανεμβολίαστους

Αν δεν έχετε κάνει εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και νοσήσετε από COVID, τα πέντε πιθανότερα συμπτώματα είναι:

  1. Πονοκέφαλος
  2. Συνάχι
  3. Πονόλαιμος
  4. Πυρετός
  5. Επίμονος βήχας

Η ανοσμία είναι πολύ σπανιότερη στους ανεμβολίαστους, τονίζει ο Dr. Spector. Και σε αυτούς, όμως, αποτελεί σημαντικότερο προάγγελο για COVID, παρά για κοινό κρυολόγημα (ίωση).

Τι να κάνετε

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε συμπτώματα από το αναπνευστικό, καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι, συνιστά. Να κάνετε επίσης ένα τεστ για κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν είστε εμβολιασμένοι ή όχι. Αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο αν έχετε χάσει τη γεύση και την όσφρησή σας.

Αν το τεστ για την COVID είναι θετικό, ενημερώστε τον ΕΟΔΥ και απομονωθείτε στο σπίτι. Αν είναι αρνητικό, μείνετε στο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να εξαπλωθούν και ιώσεις. Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα και ακολουθήστε όλους τους κανόνες προστασίας (αποστάσεις, υγιεινή χεριών).

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις