Η χαρουπιά (ceratonia siliqua) έχει καρπούς που μοιάζουν με σκούρο καφέ σπόρους αρακά. Αυτά λέγεται χαρούπι και είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Η χρήση του για οφέλη για την υγεία ξεκινάει πριν από 4.000 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα.
Η χαρουπιά (ceratonia siliqua) έχει καρπούς που μοιάζουν με σκούρο καφέ σπόρους αρακά. Αυτά λέγεται χαρούπι και είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Η χρήση του για οφέλη για την υγεία ξεκινάει πριν από 4.000 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα.

Βρετανοί χημικοί του 19ου αιώνα πούλησαν καρπούς χαρούπι σε τραγουδιστές. Το μάσημα των καρπών βοήθησε τους τραγουδιστές να διατηρήσουν υγιείς φωνητικές χορδές και να καταπραΰνουν και να καθαρίσουν τον λαιμό τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το πώς χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι το χαρούπι και τι είδους οφέλη για την υγεία προσφέρει.

Το χαρούπι είναι διαθέσιμο για αγορά ως:

  • σκόνη
  • τσιπς
  • σιρόπι
  • εκχύλισμα
  • διαιτητικά χάπια

Μπορείτε επίσης να καρπούς χαρουπιάς, όταν είναι φρέσκοι ή αποξηραμένοι. Οι άνθρωποι που το προσθέτουν στην διατροφή τους έχουν δει οφέλη, όπως απώλεια βάρους και μειωμένα προβλήματα στο στομάχι.

Από πού προέρχεται το χαρούπι

Το χαρούπι έχει παρόμοια γεύση με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση επειδή:

  • έχει πολλές φυτικές ίνες
  • περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
  • έχει χαμηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης
  • δεν περιέχει καφεΐνη
  • δεν περιέχει γλουτένη

Επειδή έχει από την φύση του γλυκιά γεύση, μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας για “κάτι γλυκό” μέσα στην ημέρα. Αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας, δοκιμάστε να προσθέσετε στέβια.

Κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σοκολάτα σε αναλογία 1 προς 1. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα τσιπς χαρουπιών με τσιπς σοκολάτας.

Εάν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη ή ακολουθείτε vegan διατροφή, το χαρούπι είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική στα γαλακτοκομικά.

Εκχύλισμα χαρουπιού

Το χαρούπι βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και φάρμακα. Συνήθως επισημαίνεται ως “C. siliqua”, που είναι η επιστημονική ονομασία για το εκχύλισμα χαρουπιού.

Χρησιμοποιείται κυρίως στα καλλυντικά ως:

  • συγκολλητική ή συνδετική ουσία
  • σταθεροποιητής για υγρά
  • άρωμα
  • ενισχυτικό υφής

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν εκχύλισμα χαρουπιού για να ενισχύσουν την υφή διαφόρων τροφίμων. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες σαλάτας και προϊόντα κρέατος.

Είναι υγιές το χαρούπι;

Λόγω της παρόμοιας γεύσης τους, πολλοί συχνά το παρομοιάζουν με την σοκολάτα. Ωστόσο, είναι πιο υγιεινό από την σοκολάτα.

Το χαρούπι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Β-2
  • Βιταμίνη Β-3
  • Βιταμίνη Β-6
  • χαλκός
  • ασβέστιο
  • μαγγάνιο
  • κάλιο
  • μαγνήσιο
  • ψευδάργυρος
  • σελήνιο

Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνες.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις