Άνοια: Η διατροφή που προστατεύει το μυαλό και τη μνήμη

206

Η γήρανση έχει επιπτώσεις τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Για παράδειγμα, στους ιστούς του γηράσκοντος εγκεφάλου ενδέχεται να αναπτυχθούν μη φυσιολογικές συστάδες πρωτεϊνών που αποτελούν ορόσημο για την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από αυτές τις επιδράσεις;

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush βρήκαν ότι οι γηραιότεροι ενήλικες ενδεχομένως να ωφελούνται από τη διατροφή MIND, ακόμα και όταν αναπτύσσουν αποθέματα τέτοιων πρωτεϊνών, που είναι γνωστές ως πλάκες αμυλοειδούς. Οι πλάκες αυτές είναι μια παθολογία που εντοπίζεται στον εγκέφαλο, συγκεντρώνεται ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα και παρεμβαίνει στη σκέψη και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Η διατροφή MIND, που αναπτύχθηκε από την επιστήμονα του Πανεπιστημίου Rush, Δρ. Martha Clare Morris, είναι ένα υβρίδιο της μεσογειακής και της διατροφής DASH και προηγούμενες ερευνητικές μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease δείχνει ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένα δίαιτα αργότερα στη ζωή τους δεν παρουσίασαν γνωστικά προβλήματα.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η διατροφή MIND σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία ανεξάρτητα από τις εγκεφαλικές παθολογίες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο Δρ. Klodian Dhana, MD, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Rush.

Στην εργασία αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τους συσχετισμούς ανάμεσα στη διατροφή -από την έναρξη της μελέτης μέχρι τον θάνατο- και τις εγκεφαλικές παθολογίες και τη γνωστική λειτουργία σε γηραιότερους ενήλικες. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια και υποβλήθηκαν σε ετήσιες κλινικές αξιολογήσεις όσο βρίσκονταν εν ζωή και σε αυτοψία του εγκεφάλου μετά τον θάνατό τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους 569 συμμετέχοντες και μέσω ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωσαν 144 τρόφιμα μέσα στο προηγούμενο έτος. Χρησιμοποιώντας τις σχετικές απαντήσεις, βαθμολόγησαν κάθε συμμετέχοντα όσον αφορά στη διατροφή MIND, η οποία περιελάμβανε 15 συστατικά, τα 10 εκ των οποίων ανήκουν στην ομάδα τροφίμων ωφέλιμων για τον εγκέφαλο και και τα πέντε στην ομάδα ανθυγιεινών τροφίμων -όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, η μαργαρίνη, το τυρί, τα γλυκά, τα τηγανιτά και το πρόχειρο φαγητό.

Για να ακολουθήσει πιστά και να ωφεληθεί από τη διατροφή MIND, ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης, μία μερίδα πράσινων λαχανικών και μία άλλων λαχανικών καθημερινά -μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί– καθώς και ξηρούς καρπούς, φασόλια, πουλερικά και μούρα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων, δηλαδή λιγότερο από 1,5 κουταλάκι βούτυρο καθημερινά και λιγότερο από μία μερίδα από γλυκά, τυρί πλήρες, τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό την εβδομάδα.

Βάσει της συχνότητας πρόσληψης που αναφέρθηκε για την υγιεινή και ανθυγιεινή ομάδα τροφίμων, οι ερευνητές υπολόγισαν την βαθμολογία κάθε συμμετέχοντα για τη διατροφή MIND για την περίοδο της μελέτης και χρησιμοποίησαν μια μέση βαθμολογία από την έναρξη της μελέτης μέχρι τον θάνατο των ασθενών για να περιορίσουν τα λάθη στις μετρήσεις. Υπολόγισαν, επίσης, επτά μέτρα ευαισθησίας για να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια των ευρημάτων.

«Βρήκαμε ότι η υψηλότερη βαθμολογία στη διατροφή MIND σχετιζόταν με καλύτερη ικανότητα μνήμης και σκέψης ανεξάρτητα από την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων εγκεφαλικών παθολογιών που σχετίζονται με την ηλικία. Η διατροφή αυτή φαίνεται να έχει προστατευτικές ιδιότητες και να συμβάλει στη γνωστική ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων», σχολιάζει η Δρ. Dhana και καταλήγει:

«Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας είτε προς το καλό είτε προς το κακό. Υπάρχουν ορισμένες αρκετά απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορεί να κάνει κάποιος για να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση λόγω ηλικίας και να συμβάλει στην εγκεφαλική του υγεία».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις