Πιο ευάλωτοι οι ογκολογικοί ασθενείς στον κοροναϊό

Η πανδημία καθυστερεί τους ασθενείς όχι μόνο από προληπτικό έλεγχο κατά του καρκίνου, αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς από τον γιατρό και τις θεραπείες τους, με αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια

44

Ακόμη κι όταν η πανδημία τελειώσει, οι επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν σε ότι αφορά τον καρκίνο, θα σχετίζονται με καθυστερημένες διαγνώσεις, συσσώρευση νέων διαγνώσεων, αλλά και περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, παράγοντες που όλοι τους συμβάλλουν στην αύξηση της θνησιμότητας που θα παρατηρηθεί τα επόμενα χρόνια.

Αυτό τόνισε η καθηγήτρια Ογκολογίας του ΕΚΠΑ στο Αττικό και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) Αμάντα Ψυρρή μιλώντας στο συνέδριο Cancer Week, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου σε 87 εκατ. περιστατικά με κοροναϊό είχαμε 1,9 εκατ. θανάτους. Παγκοσμίως, το 2020 είχαμε 19,3 εκατ. νέες διαγνώσεις καρκίνου, εκ των οποίων οι 4,4 εκατ. στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Η κ. Ψυρρή σημείωσε πως η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στους ασθενείς με καρκίνο, καθώς η νόσος Covid -19 είναι ιδιαιτέρως θανατηφόρα στους καρκινοπαθείς. Ταυτόχρονα όμως, οι ογκολογικοί ασθενείς, έχουν μεγάλη πιθανότητα ασυμπτωματικών λοιμώξεων με κοροναϊό, καθώς είναι πιο ευαίσθητοι και έχουν πολλές συν-νοσηρότητες.

Παράλληλα όμως:

–              Δεν έγιναν 100 εκατ. προσυμπτωματικοί έλεγχοι λόγω της πανδημίας,

–              1,5 εκατ. λιγότεροι καρκινοπαθείς στην Ευρώπη επισκέφθηκαν το γιατρό τους τον πρώτο χρόνο της πανδημίας,

–              1 εκατ. ασθενείς δεν είδαν ή καθυστέρησαν σημαντικά να δουν γιατρό και όταν έγινε η επίσκεψη, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα για να υποστηρίξουν τον έλεγχο της υγείας τους.

–              1 στους 2 δεν χειρουργήθηκε εγκαίρως ή δεν έλαβε την απαιτούμενη χημειοθεραπεία και τώρα, 1 στους 5 δεν την λαμβάνει ακόμα,

–              Οι ασθενείς από φόβο να μην κολλήσουν απέφυγαν να δουν το γιατρό τους με αποτέλεσμα μειωμένες διαγνώσεις ή θανάτους διότι ο καρκίνος διαγνώσθηκε σε προχωρημένα στάδια.

Οι καθυστερήσεις αυτές όμως, αναμένεται να προκαλέσουν αυξημένη θνησιμότητα, καθώς η πανδημία επηρεάζει σημαντικά την έγκαιρη διάγνωση.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Έκθεση με προτάσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου αναμένεται να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο η αρμόδια επιτροπή BECA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου. Η έκθεση αυτή, που βρίσκεται υπό κατάρτιση, περιλαμβάνει ήδη 1537 τροπολογίες, δήλωσε κατά την ομιλία της στο Cancer Week η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά.

Οι προτάσεις της Επιτροπής εστιάζουν:

– στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους,

– στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να καθιερωθεί από τους πολίτες ένας υγιεινός τρόπος ζωής με στόχο την πρόληψη του καρκίνου και

– στη σημασία των εκστρατειών και των προγραμμάτων ενημέρωσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Europa Donna Hellas, έχει καταρτίσει και υποβάλει ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ενώ δημιούργησε και ένα τηλεοπτικό σποτ που ήδη προβάλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσω του οποίου σημαντικές γυναίκες μιλούν για τη σημασία της υιοθέτησης  ενός υγιεινού τρόπου ζωής στην πρόληψη του καρκίνου. Η κ. Κουντουρά, τόνισε ότι η Υγεία πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτόν αγώνα πρέπει να συστρατευθούν όλοι: θεσμοί, κυβερνήσεις, επιστήμονες, εταιρείες, συλλογικότητες, κοινωνία και ασθενείς. Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τον τομέα της Υγείας, είναι ζωτικής σημασίας επεσήμανε η Ευρωβουλευτής, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγείας, που υφίσταται τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μεταξύ διαφορετικών περιφερειών της ίδιας χώρας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις