Από ποια ηλικία ένα κορίτσι πρέπει να ξεκινήσει να πηγαίνει στον γυναικολόγο

137
Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σύλλας απαντά σε ερωτήσεις που μας απασχολούν.

Ο Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας (www.syllas.gr), απαντά σε όσα απασχολούν μια γυναίκα και όσα πρέπει να γνωρίζουμε… Αν σας ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλετε να ενημερωθείτε σωστά για κάτι που σας απασχολεί κάντε “κλικ” εδώ

Είμαστε συνεπείς οι γυναίκες με τα ραντεβού μας στην/στον γυναικολόγο μας; Πόσο σημαντικό είναι να μην αμελούμε τις εξετάσεις μας;
Ένα μικρό μόνο ποσοστό των γυναικών επιδεικνύει συνέπεια στον ετήσιο ή συχνότερο σύμφωνα με τις οδηγίες της/του ιατρού γυναικολογικό έλεγχο, και θυμούνται ακόμη και την ημερομηνία της προηγούμενης εξέτασης. Δυστυχώς, η πλειοψηφία καθυστερεί λίγο ή μερικές φορές και πολύ, για διαφορετικούς λόγους. Η τακτική προληπτική επίσκεψη και εξέταση στην/στον γυναικολόγο, εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία, την φυσιολογική λειτουργία του γυναικολογικού συστήματος και τη γονιμότητα.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε και κάθε πότε;
Εξαρτάται από την ηλικία της κάθε γυναίκας! Για τις μικρές ηλικίες, κάθε χρόνο, πρέπει να γίνονται η γυναικολογική εξέταση, το τεστ ΠΑΠ, ο διακολπικός υπέρηχος, οι εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και βέβαια η ψηλάφηση μαστών. Συμπληρωματικά, εάν χρειάζεται, ο υπέρηχος μαστών. Η μαστογραφία σε νεαρές ηλικίες αποφεύγεται, διότι, λόγω της μεγάλης πυκνότητας του νεανικού μαστού, έχει μικρότερη διαγνωστική αξία.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, εκτός των παραπάνω, συστήνονται η μαστογραφία με υπέρηχο, η εξέταση των διαφόρων καρκινικών δεικτών, η μέτρηση της οστικής μάζας και διάφορες ορμονικές εξετάσεις.

Ποιο είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;
Στις νεότερες γυναίκες συχνά συναντάμε παθολογικό τεστ ΠΑΠ με κυτταρικές αλλοιώσεις τραχήλου διαφόρων βαθμών (ήπιες έως σοβαρές) που οφείλονται συνήθως στον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προσβάλλει κυρίως τον τράχηλο της μήτρας. Διαταραχές στην περίοδο και ανώμαλη κολπική αιμόρροια που κυρίως οφείλονται σε παθολογικά αίτια (ινομυώματα, πολύποδες, αδενομύωση, κλπ.) ή λειτουργικά αίτια (κύστεις ωοθηκών, διάφορες ορμονικές διαταραχές, κλπ.), είναι τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπάρχουν κάποια λάθη που έχετε παρατηρήσει ότι επαναλαμβάνουμε και πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε;
Τα κυριότερα λάθη έχουν να κάνουν με την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Ο κόλπος έχει να δικό του μικροβίωμα, το οποίο του προσδίδει ένα όξινο PH για να μπορεί να είναι υγιής. Οποιαδήποτε παρέμβαση εκ μέρους μας με κολπικές πλύσεις, για παράδειγμα, με ισχυρά αντισηπτικά, καταστρέφουν αυτό το μικροβίωμα, αλλάξουν το PH, και τότε στον κόλπο αρχίζουν να επικρατούν διάφορα παθογόνα μικρόβια, που προκαλούν χρόνιες κολπίτιδες, πολλές φορές δύσκολα αντιμετωπίσιμες.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικές συμβουλές καθημερινής υγιεινής;
Για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής προτιμούμε ένα υγρό καθαριστικό με όξινο PH. Μετά την εμμηνόπαυση, το καθαριστικό πρέπει να είναι ουδέτερο στο PH. Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον το έχει συστήσει ή/ο ιατρός, μπορούν να γίνουν εσωτερικές πλύσεις με ήπια αντισηπτικά, όπως χαμομήλι και καλέντουλα.

Από ποια ηλικία ένα κορίτσι πρέπει να ξεκινήσει να πηγαίνει στον γυναικολόγο;
Καλό θα είναι τα μικρά κορίτσια, στην αρχή της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, να συνοδεύουν τη μητέρα τους στις ετήσιες επισκέψεις στην/στον γυναικολόγο. Έτσι, εξοικειώνονται με το χώρο, μαθαίνουν να είναι συνεπείς με τον ετήσιο έλεγχο και τις εξετάσεις τους στο μέλλον, και γενικά, απομυθοποιούν αυτή τη διαδικασία που πιθανά τους δημιουργεί αισθήματα άγχους, ντροπής και ανασφάλειας. Γενικά, εάν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, η γυναικολογική εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και από τη στιγμή που το κορίτσι αρχίσει να έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Πιστεύετε πως οι γονείς φροντίζουν για την ανάλογη ενημέρωση;
Η ενημέρωση και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών θα πρέπει να ξεκινά από το σπίτι και ιδιαίτερα από τη μητέρα. Εκείνη πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κόρης της, να είναι κοντά της με ρόλο συμβουλευτικό και όχι επικριτικό. Στις μέρες μας, αυτό είναι πιο επιτακτικό, λόγω του ότι οι έφηβοι απευθύνονται στο διαδίκτυο, όπου μπορούν, με ανωνυμία και χωρίς το αίσθημα της ντροπής, να ψάξουν για τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν. Καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες, οι έφηβοι μπορεί εύκολα να οδηγηθούν σε εσφαλμένες θεραπείες και πρακτικές, πολλές φορές έως και επικίνδυνες για την υγεία τους.

Τι μπορεί να βρει μια γυναίκα στο site σας;
Ο σκοπός της δημιουργίας και τακτικής ενημέρωσης του websiteμου είναι η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση των επισκεπτών του σε θέματα γυναικολογίας, εγκυμοσύνης, υπογονιμότητας, λαπαροσκοπικής χειρουργικής και ουρογυναικολογίας. Μέσα από το περιεχόμενό του, αλλά και τη σελίδα μου στο Facebook, οι γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να ενημερώνονται, άμεσα και με ασφάλεια, για τις τελευταίες επιστημονικές διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις. Επιπλέον, να γνωρίζουν περισσότερα για τα θέματα υγείας που τους απασχολούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να μην ξεχνούν ότι κάθε πρόβλημα υγείας επιλύεται με τη βοήθεια της/του ιατρού τους.

Στοιχεία επικοινωνίας
www.syllas.gr
www.facebook.com/syllas.gr/

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις