Γαστροπάρεση: Συμπτώματα και θεραπεία

295
Όπως ακριβώς η κίνηση στον δρόμο σας καθυστερήσει, αλλά τελικά φτάνετε στον προορισμό σας, έτσι μπορεί να καθυστερήσει και η κίνηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα.

Η γαστροπάρεση, μια πεπτική πάθηση, μπορεί να οριστεί ως η βραδεία μετακίνηση των τροφών μέσω του στομάχου. Ωστόσο, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και να έχει άλλες συνέπειες για την υγεία, που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή και την ποιότητα της ζωής σας.

Αν και η γαστροπάρεση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, πολλοί είναι πιο εξοικειωμένοι με άλλα προβλήματα του εντέρου, όπως η παλινδρόμηση οξέος και οι πέτρες στην χολή, που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Τι είναι η γαστροπάρεση

Η γαστροπάρεση είναι μια κατάσταση που προκαλεί καθυστέρηση στην κένωση του στομάχου. Όταν καταπίνετε την τροφή, αυτή ταξιδεύει από το στόμα σε έναν μακρύ σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος, πριν εισέλθει στο στομάχι. Το στομάχι εκτελεί δύο ξεχωριστές λειτουργίες:

  1. Η πρώτη είναι να χαλαρώσετε για να χωρέσει φαγητό και υγρό μέχρι να αισθανθείτε χορτάτοι
  2. Η δεύτερη είναι να αναδευτεί το φαγητό και το υγρό σε έναν πολτό που στη συνέχεια περνά στο λεπτό έντερο για να χωνευτεί

Όταν διαταράσσεται οποιαδήποτε λειτουργία, τότε η όλη διαδικασία γίνεται πιο αργή.

Γαστροπάρεση: Συμπτώματα της γαστροπάρεσης

Η ναυτία και ο έμετος είναι δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα της γαστροπάρεσης, που πιθανότατα προέρχονται από την αργή κένωση του στομάχου. Συνήθως, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται προς το τέλος, ή αμέσως μετά το τέλος των γευμάτων.

Ένα τρίτο κοινό σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος που προκαλείται από έναν συνδυασμό δυσλειτουργίας κινητικού και αισθητηρίου νεύρου. Όταν τα κινητικά νεύρα δεν λειτουργούν σωστά, τα τρόφιμα και τα υγρά μπορούν να συγκρατηθούν στο στομάχι. Όταν τα αισθητήρια νεύρα δεν λειτουργούν καλά, τα σήματα μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου δεν μεταδίδονται αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία και έμετο.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης επικαλύπτονται με εκείνα μιας διαταραχής στην αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου, που ονομάζεται λειτουργική δυσπεψία. Είναι η επαναλαμβανόμενη δυσπεψία που δεν έχει εμφανή αιτία.

Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα όπως η γαστροπάρεση. Τέτοια είναι:

  • απόφραξη της γαστρικής εξόδου
  • σύνδρομο κυκλικού εμετού
  • αδενικές διαταραχές

Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε τυχόν συμπτώματα που σας ενοχλούν με τον γιατρό σας για να λάβετε τη σωστή διάγνωση.

Ποιος είναι πιο πιθανό να εμφανίσει γαστροπάρεση

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την γαστροπάρεση. Για παράδειγμα, δεν είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι «πρέπει να έχουν διαβήτη», για να έχουν γαστροπάρεση: μόνο το 25% των ατόμων με γαστροπάρεση έχουν διαβήτη. Κατά κανόνα, δεν μπορεί να βρεθεί ξεκάθαρη αιτία για την γαστροπάρεση μεταξύ των ατόμων που έχουν διαβήτη.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γαστροπάρεση όσα άτομα:

  • παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως οπιούχα φάρμακα για τον πόνο και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη
  • έχουν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες, ή έχουν διαταραχές του συνδετικού ιστού που επηρεάζουν την λειτουργία των νεύρων του εντέρου
  • είναι γυναίκες, επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν γαστροπάρεση

Γαστροπάρεση: Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της γαστροπάρεσης και η απόφαση για την καλύτερη θεραπευτική στρατηγική απαιτεί προσεκτικό ιστορικό ασθενούς, εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις και μερικές φορές ενδοσκόπηση.

Μια κοινή απεικονιστική εξέταση ονομάζεται σάρωση γαστρικής εκκένωσης, η οποία διαρκεί τέσσερις έως πέντε ώρες. Το άτομο που κάνει το τεστ τρώει ένα τυποποιημένο γεύμα, όπως ένα σάντουιτς με αυγά, που περιέχει ασφαλή επίπεδα ειδικής ιατρικής ακτινοβολίας. Ανά ορισμένα διαστήματα, λαμβάνονται εικόνες για να φανεί πόσο από το γεύμα παραμένει στο στομάχι. Κατά τη διάρκεια της κανονικής πέψης, περίπου το 90% του στομάχου αδειάζει μέσα σε τέσσερις ώρες και το 10% μένει πίσω. Οτιδήποτε πάνω από αυτό το ποσό που απομένει πληροί το ένα βασικό κριτήριο για να διαγνωστεί η γαστροπάρεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακριβής ποσότητα κένωσης του στομάχου σε τέσσερις ώρες μπορεί να κυμαίνεται και μπορεί να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες υγείας, όπως το μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα, ή ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα οπιούχα παυσίπονα.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροπάρεση

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση του συμπτώματος που σας ενοχλεί περισσότερο. Ανάλογα με τη διάγνωση και τα συμπτώματά σας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Φάρμακα

Η ερυθρομυκίνη (erythromycin) και η μετοκλοπραμίδη (metoclopramide) επιταχύνουν την κένωση του στομάχου. Ένα νεότερο φάρμακο που ονομάζεται προυκαλοπρίδη (prucalopride) μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Άλλα φάρμακα, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν πιο έντονο πόνο και ναυτία, στοχεύουν στη διαταραγμένη αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας νευροδιαμορφωτές, όπως παλαιότερες μορφές αντικαταθλιπτικών και φάρμακα για τη νευροπάθεια. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν την αίσθηση του γαστρεντερικού σωλήνα.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να προτείνει διαφορετικές τεχνικές ενδοσκόπησης, που βελτιώνουν την κένωση του στομάχου διαταράσσοντας μια βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου που ονομάζεται πυλωρός. Μια προσέγγιση, που ονομάζεται πυλωροπλαστική από το στόμα, δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Μια χειρουργική προσέγγιση που ονομάζεται λαπαροσκοπική πυλωροπλαστική αναδιαμορφώνει τον μυ της βαλβίδας μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου για να βοηθήσει το στομάχι να αδειάζει πιο γρήγορα. Λιγότερο συχνά, μπορεί να εξεταστεί η χειρουργική εμφύτευση ενός γαστρικού διεγέρτη για τη βελτίωση της σηματοδότησης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Εάν έχετε γαστροπάρεση, φροντίστε να συζητήσετε με τον γιατρό σας όλες αυτές τις θεραπευτικές επιλογές, για να δείτε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις