Το ελληνικό superfood ηλικίας 3.000 ετών

114

Αναμφίβολα η φύση αποτελεί τον μεγαλύτερο «κατασκευαστή» φαρμάκων της ανθρωπότητας, προσφέροντας στον άνθρωπο όλα όσα χρειάζεται για να γιατρέψει τις ασθένειες του και να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του.

Ένα από αυτά τα «δώρα» είναι και η αγκινάρα, η οποία έχει ιστορία 3.000 ετών και η οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής για τις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητές της.

Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούταν ως τροφή για τους Θεούς του Ολύμπου, ενώ στην Αρχαία Ρώμη προοριζόταν μόνο για τους οισοφάγους των αριστοκρατών. Στον Μεσαίωνα, παράλληλα, οι αγκινάρες ισοδυναμούσαν με εξωτικό φαγητό και ήταν διαθέσιμες αποκλειστικά για τους βασιλείς.

Ο ρόλος του Δία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πρώτη αγκινάρα ήταν στην πραγματικότητα μια όμορφη, νεαρή θνητή γυναίκα με το όνομα Κυνάρα, η οποία ζούσε σε ένα νησί του Αιγαίου. 

Μία ημέρα ο Δίας επισκέφτηκε τον αδελφό του Ποσειδώνα και ξαφνικά είδε την Κυνάρα να κάνει μπάνιο στις ακτές του νησιού. Αμέσως την ερωτεύτηκε και την έκανε θεά για να βρίσκεται δίπλα του στον Όλυμπο. 

Όμως, η Κυνάρα ένιωθε νοσταλγία για τον παλιό τρόπο ζωής της και πολύ συχνά έφευγε κρυφά από τον Όλυμπο και κατέβαινε στο νησί της. Όταν το αντιλήφθηκε ο Δίας, όντας τυφλωμένος από ζήλια, θύμωσε και μετάτρεψε την Κυνάρα σε φυτό.

Το superfoods της Μεσογείου

Το συγκεκριμένο φυτό σήμερα ονομάζεται αγκινάρα και παράγεται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται ως τροφή για περισσότερα από 3.000 χρόνια, χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες.  

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται superfood, έχοντας υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες Κ – C, ενώ βοηθάει στη μείωση του σακχάρου, στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος, στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην υγεία του εντέρου. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις