Ολοένα και περισσότερες είναι οι διαγνώσεις για διαβήτη τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής με κακή διατροφή και ελλιπή άσκηση.
Και χωρίς το όφελος της έγκαιρης διάγνωσης (και κατ’ επέκταση, της έγκαιρης θεραπείας και αλλαγών στον τρόπο ζωής) πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν πιο σοβαρά συμπτώματα διαβήτη.
Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο γρήγορα λάβετε βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητές σας για τα χειρότερα αποτελέσματα της νόσου.
“Η έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η διαταραχή της όρασης και η νεφρική νόσος”, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.
Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να ξέρετε τα λίγα σημάδια που τείνουν να εμφανίζονται στα πιο πρώιμα στάδια του διαβήτη και του προδιαβήτη. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα σας. Αν το δείτε, είναι καιρός να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Εάν παρατηρήσετε μια ζώνη σκούρου δέρματος στον σβέρκο σας, κάντε εξετάσεις για διαβήτη
Λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, οι δερματικές παθήσεις είναι συχνές στα άτομα με διαβήτη. Οι ειδικοί λένε ότι πολλοί διαβητικοί αναπτύσσουν μια πάθηση γνωστή ως μέλαινα ακάνθωση (acanthosis nigricans), η οποία εκδηλώνεται συχνά ως μια σκούρα ζώνη δέρματος, που εντοπίζεται συχνότερα στον σβέρκο.
Σε πολλούς ασθενείς, η μέλαινα ακάνθωση μπορεί να βρεθεί σε άλλες περιοχές του σώματος όπου το δέρμα διπλώνει, όπως τα χέρια, οι μασχάλες, ή η βουβωνική χώρα. Εκτός από τον αξιοσημείωτο αποχρωματισμό που σχετίζεται με την πάθηση, μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο παχύ το δέρμα που έχει προσβληθεί από μέλαινα ακάνθωση. Οι αλλαγές στο δέρμα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και όχι απότομα. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί επίσης να έχει μια οσμή, ή φαγούρα.
Η μέλαινα ακάνθωση συχνά είναι το πρώτο σημάδι διαβήτη
Η μέλαινα ακάνθωση θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να αναγνωριστεί εγκαίρως, επειδή τείνει να εμφανίζεται νωρίς στη νόσο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AAD), “η μέλαινα ακάνθωση μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάποιος έχει διαβήτη”.
Το σύμπτωμα είναι επίσης γνωστό ότι εμφανίζεται σε άτομα που έχουν προδιαβήτη, καθιστώντας το ένα από τα λίγα ορατά συμπτώματα της ασθένειας. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία να αλλάξει η πορεία της ασθένειας, προτού εξελιχθεί. “Η αλλαγή του τρόπου ζωής πριν την ανάπτυξη του διαβήτη μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη”, λένε οι ειδικοί.
Άλλες σοβαρές αιτίες για την μέλαινα ακάνθωση
Ο διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία για την μέλαινα ακάνθωση, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να εμφανιστεί η πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, ειδικά σε άτομα με υπολειτουργία του θυρεοειδούς, προβλήματα στα επινεφρίδια, ή κύστεις στις ωοθήκες. Φάρμακα και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί επίσης να ευθύνονται. Ιδιαίτερα ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, η πρεδνιζόνη και άλλα κορτικοστεροειδή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μέλαινα ακάνθωση σχετίζεται με λέμφωμα και καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.
Άλλες φορές, αυτά τα σκοτεινά μπαλώματα στο δέρμα δεν έχουν καμία σχέση με κάποια ιατρική πάθηση. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τι προκαλεί το αποχρωματισμένο δέρμα σας.
Αυτά τα πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να σας οδηγήσουν σε διάγνωση διαβήτη
Η αναγνώριση των άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε εγκαίρως την ιατρική φροντίδα που χρειάζεστε. Εκτός από τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με την μέλαινα ακάνθωση, εάν έχετε τα ακόλουθα, πρέπει σίγουρα να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη:
συχνή ανάγκη για ούρηση
ακούσια απώλεια βάρους
προβλήματα όρασης
ξηρό δέρμα ή πληγές που δεν επουλώνονται
επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
αυξημένη πείνα
υπερβολική δίψα
μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
επίμονη κόπωση
Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.mayoclinic.org, https://www.diabetes.org, https://bestlifeonline.com
φωτό: iStock