Γιατί στην εποχή της πανδημίας πρέπει να προσέχεις διπλά τα δόντια σου

137

Το να μην βουρτσίζεις τα δόντια σου θα σε οδηγήσει μαθηματικά στον οδοντίατρο. Ωστόσο, στην εποχή της πανδημίας αναμένεται να σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Ειδικότερα, αυξάνονται οι ενδείξεις που δείχνουν ότι η κακή υγιεινή του στόματος αυξάνει το ρίσκο σοβαρής COVID.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κακή υγιεινή του στόματος μπορούν να καταλήξουν με πιο σοβαρά συμπτώματα αν προσβληθούν από την COVID-19. Οι ασθενείς COVID με περιοδοντιτιδα είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να εισαχθούν σε ΜΕΘ σε σχέση με όσους δεν έχουν. Είναι επίσης 4,5 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν αναπνευστήρα και 9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID.

Μπορεί αυτά τα νούμερα να ακούγονται σοκαριστικά αλλά δεν είναι αν σκεφτούμε τη σχέση της στοματικής υγιεινής με άλλες ασθένειες. Η κακή υγεία του στόματος έχει συνδεθεί με την επιδείνωση πολλών άλλων ασθενειών. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η κακή υγιεινή συντηρείται για πολύ καιρό, οδηγώντας σε δυσβίωση, μία κατάσταση όπου τα βακτήρια στο στόμα αλλάζουν από μία ήρεμη φάση σε μία πιο επιθετική.

Μόλις επιδεινωθούν τα βακτήρια του στόματος, μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα, να φθείρουν τους ιστούς του στόματος και να εισέλθουν στη ροή του αίματος. Μόλις βρεθούν εκεί, τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να ρέουν γύρω από το σώμα και να εγκατασταθούν σε διάφορα όργανα, αυξάνοντας τα επίπεδα φλεγμονής και με την πάροδο του χρόνου συμβάλλοντας σε διάφορες συγκεκριμένες και χρόνιες καταστάσεις.

Αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει κάποιος μέρος του σώματος που δεν μπορεί ενδεχομένως να επηρεαστεί. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καρδιά, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιδεινώσει τον διαβήτη αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έχει συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις, αρθρίτιδα, νεφροπαθείς, αναπνευστικές παθήσεις και ακόμη και ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αυτό συμβαίνει και με την COVID-19;

Πιθανότατα. Συγκριτικά με όσους έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώμαρτα, τα άτομα με σοβαρή COVID έχουν αυξημένα επίπεδα ενός συγκεκριμένου δείκτη φλεγμονής (ονομάζεται CRP). Κάποια άτομα με σοβαρή COVID υποφέρουν επίσης από μία «καταιγίδα κυτοκίνων», όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δουλεύει πολύ σκληρά για να καταπολεμήσει τον ιό, με αποτέλεσμα να κάνει κακό στους ιστούς του ίδου του σώματος.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με φτωχή υγιεινή του στόματος έχουν κάποιες φορές αυξημένα επίπεδο CRP και κυτοκίνες – γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει το ίδιο είδος ανοσολογικής απόκρισης με τη COVID (αν και σε μικρότερο βαθμό). Έτσι, εάν οι δύο ασθένειες συναντώνται ταυτόχρονα, με τον κορωνοϊό και τα επιθετικά βακτήρια του στόματος να περιστρέφονται στο αίμα, τότε είναι πιθανό ότι μαζί θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ανοσολογική απόκριση για να βλάψουν τους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα για τους ανθρώπους.

Καθώς ο χρόνος περνάει θα γίνεται πιο ξεκάθαρο ο ρόλος της στοματικής υγιεινής στην εξέλιξη της νόσου με COVID-19. Ίσως ισχύει ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί δραστηριοποιούνται την ίδια στιγμή. Προς το παρόν, όμως, υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να θεωρήσουμε ότι η κακή υγεία του στόματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για όσους νοσούν με COVID και ειδικά για όσους υποφέρουν από παθήσεις, όπως ο διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακή ασθένεια.

Γι αυτό το λόγο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά με μία καλή οδοντόπαστα που σας συστήνει ο οδοντίατρος.

ΠΗΓΗ: theconversation

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις