της Σοφίας Κωστάρα
Η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε σύγχυση. Ο λόγος; Η αύξηση των κρουσμάτων -όχι υποχρεωτικά των θανάτων- και φυσικά οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι φαίνεται να χρεώνονται ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της αναζωπύρωσης.
Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, χθες είχαμε εκτόξευση στους δείκτες με 80 θανάτους, 8.129 νέα κρούσματα και 547 διασωληνωμένους, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή είναι ικανοποιημένη σε ό,τι αφορά τα μέτρα και δεν προτίθεται να λάβει νέα, περιμένοντας να αποδώσουν τα ήδη υπάρχοντα.
Όπως και να έχει πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μέσα στον επόμενο χρόνο, ακόμη και αν θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Βέβαια, κάτι τέτοιο θέλει ακόμα δουλειά πολύ, με την έννοια ότι οι εμβολιασμοί -κυρίως- είναι απαραίτητοι προκειμένου να δούμε μια εξέλιξη της πανδημίας σε μια άλλη μορφή, όχι τόσο επιθετική και θανατηφόρα.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, μίλησε για εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της παραλλαγής Δ, η οποία προκάλεσε ανατροπή πολλών θεμάτων που θεωρούνταν δεδομένα και μείωσαν το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού.
“Η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες, ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του ιού και με αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και το σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, αυτό δεν έγινε. Δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα”, παραδέχτηκε η καθηγήτρια.
Το απαισιόδοξο στοιχείο είναι ότι φαίνεται πως ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή ακόμη άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Το θετικό, όμως, είναι ότι τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προϋπόθεση, για την οποία εγκρίθηκαν κιόλας, που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης.
“Το CDC σε πολύ πρόσφατη δημοσίευσή του συνοπτικά δίνει μηνύματα – κλειδιά σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την επιδημία. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Δ”, τόνισε η καθηγήτρια, ενώ έκανε λόγο “για ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση”.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης εκτίμησε ότι ο κοροωνοϊός μπορεί να γίνει μια απλή γρίπη ακόμα και μέσα στον επόμενο χρόνο. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να αυξηθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.
“Σε περίπτωση που τελικά γίνει αυτό θα εξακολουθούμε να μολυνόμαστε αλλά θα το περνάμε στο σπίτι μας χωρίς περαιτέρω προβλήματα.” Τέλος, ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τη φυσική ανοσία. Τόνισε ότι είναι χαμηλότερης δύναμης σε σχέση με αυτή που προσφέρουν τα εμβόλια, ενώ προειδοποίησε ότι όσοι επιλέξουν να νοσήσουν αντί να εμβολιαστούν εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Η μόνη ανοσία που μπορούμε να έχουμε είναι το εμβόλιο”, είπε χαρακτηριστικά.