Αποτελεσματικότητα 90% για το χάπι της Pfizer – «Πιάνει» και την Όμικρον

126

H Pfizer ανέφερε την Τρίτη ότι η τελική ανάλυση του αντιικού της χαπιού κατά της COVID-19 έδειξε σχεδόν 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Η αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε πριν ένα μήνα ότι το φάρμακο διά στόματος που έχει παρασκευάσει ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σχέση με το placebo με βάση προσωρινά αποτελέσματα σε 1.200 άτομα. Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη συμπεριλαμβάνουν ακόμη 1.00 άτομα.

Κανείς στη δοκιμή που έλαβε την θεραπεία της Pfizer δεν πέθανε σε σύγκριση με τα 12 άτομα στο γκρουπ του placebo. Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται μαζί με το παλιότερο αντιικό, ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για 5 μέρες, ξεκινώντας πολύ σύντομα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Προς το παρόν η θεραπεία δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης δεδομένα από μία δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξαν ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες γύρω στο 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου. «Είναι ένα φοβερό αποτέλεσμα. Μιλάμε για ένα απίστευτο αριθμό ζωών που θα σωθούν και νοσηλειών που θα αποτραπούν. Και φυσικά, αν το λάβεις γρήγορα μετά τη μόλυνση, είναι πιθανό να μειώσουμε σημαντικά τη μετάδοση» ανέφερε ο ιατρός και Πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης-Ιατρικής της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν.

Ο Ντόλστεν εκτίμησε ότι μία έγκριση της θεραπείας θα δοθεί σύντομα από τον FDA και άλλους ρυθμιστικούς φορείς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιικές θεραπείες δια του στόματος κατά της COVID εγκεκριμένες στις ΗΠΑ

Τέλος ο Ντόλστεν ανέφερε ότι πρόσφατα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι η δραστηριότητα κατά της παραλλαγής Όμικρον «είναι τόσο καλή όσο κατά κάθε άλλου στελέχους του SARS-CoV-2.

Γιατί διαφέρει το χάπι της Pfizer από το χάπι της MSD

Για τo αντιικό χάπι κατά της COVID που έχει παρασκευάσει η MSD, η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Το συγκεκριμένο φάρμακο, όμως, μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους στην κλινική δοκιμή ασθενών υψηλού κινδύνου μόνο κατά 30%.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών από το φάρμακο της MSD καθώς και ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάλλαξη του ιού.

Το φάρμακο της Pfizer λειτουργεί διαφορετικά. Είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη θεραπεία του HIV, της ηπατίτιδας C και άλλων ιών.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις