«Ο πιο σημαντικός αριθμός της χρονιάς που μας πέρασε είναι ότι με βάση έρευνες και της δικής μας χώρας περισσότεροι από 15.000 πολίτες θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν διενεργηθεί οι εμβολιασμοί».
Αυτό τα λόγια ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στον ένα χρόνο εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα και μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε.
Όπως είπε ξεκινώντας την τελευταία ενημέρωση του 2021 για το εμβολιαστικό στην Ελλάδα, σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της covid-19 που έγινε στη χώρα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%, 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων.
«Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε την δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον. Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές».
Το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους για τον ένα χρόνο εμβολιασμών στην Ελλάδα
Η Κυβέρνηση από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, σε απόλυτη συνεργασία με τους επιστήμονες, πέτυχε. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε τη δυνατότητα εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ της 2ης και 3ης δόσης.
Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν ακόμα την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον». Πρώτη, επίσης, όρισε το διάστημα 7 μηνών ως απαραίτητο διάστημα διενέργειας 3ης δόσης και έτσι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 8η στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις.
Έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών από το καλοκαίρι και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.
Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 300 Κινητές Μονάδες εμβολιάζουν σε σπίτια σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε νησιωτικές περιοχές, κάτι που για πρώτη φορά έγινε σε αυτή την έκταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Επίσης, έχουν γίνει και γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε Δήμους και όπου αλλού είναι αναγκαίο σε άμεση συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και άλλους τοπικούς παράγοντες.
Προχωρήσαμε σε νέα μέτρα προστασίας Δημόσιας Υγείας με την απαγόρευση της πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.
Παρουσιάσαμε συστηματική και διαρκή καμπάνια ενημέρωσης από την έναρξη του εμβολιασμού τον Ιανουάριο, για τους κινδύνους της Covid – 19 στις μεγαλύτερες ηλικίες και εφαρμόσαμε χρονική προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.
Επίσης, ήμασταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση Covid free application σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο του 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών από τον Οκτώβριο του 2021.
Η Ελλάδα, επίσης, ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους 60 και άνω μετά την πάροδο του επτάμηνου.
Δώσαμε κίνητρα εμβολιασμού για νέους. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια για data και περισσότερα από 79 εκατομμύρια για το freedom pass.
Σήμερα, λοιπόν, κλείνουμε ένα χρόνο του εμβολιαστικού προγράμματος που στηρίχτηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες. Είναι οι πυλώνες που ανέφερα στην πρώτη ενημέρωση που κάναμε με την Καθηγήτρια, την κυρία Θεοδωρίδου, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. 7,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έλαβαν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλη τη χώρα από το μικρό νησάκι τη Θύμαινα μέχρι το Μέγα Εμβολιαστικό Σταθμό στο Μαρούσι.
Ο δεύτερος πυρήνας είναι η δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου από την είσοδο του εμβολίου στη χώρα μας μέχρι το υπενθυμιστικό sms στον πολίτη.
Η Ελλάδα πέτυχε να φτιάξει ένα αξιόπιστο σύστημα ραντεβού και να δημιουργήσει πρώτη στην Ευρώπη ένα επίσης αξιόπιστο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Και ο τρίτος πυλώνας ήταν η ασφάλεια στη διαδικασία και στη διενέργεια των εμβολιασμών και η διαφάνεια και η αμεσότητα στην ενημέρωση.
Η σημαντική, όμως, διαφορά από αυτά που λέγαμε ένα χρόνο πριν, είναι ότι σήμερα αυτά δεν είναι θεωρία, σήμερα αυτά δεν είναι σχεδιασμοί και ούτε λόγια στην πρώτη ενημέρωσή μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σήμερα η θεωρία έγινε πράξη και αυτό είναι το κληροδότημα, η αρχή του δρόμου για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Όλα αυτά έγιναν βασισμένα στον επαγγελματισμό των χιλιάδων εργαζομένων της επιχείρησης «Ελευθερία». Σε καθημερινή βάση εργάζονται σε περισσότερα από 3.000 εμβολιαστικά κέντρα που βρίσκονται σε 725 σημεία σε όλη τη χώρα και στο Κέντρο Επιχειρήσεων περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από το Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΗΔΙΚΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Επιχειρησιακό Κέντρο.
Ένα χρόνο μετά, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους που με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού προσέφεραν τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, υπηρεσίες στους πολίτες.
Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Οργανισμούς και τις Οργανώσεις που μας βοήθησαν, όπως τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Πρόεδρό του κύριο Αυγερινό που στήριξε και στηρίζει τη λειτουργία των Μέγα Εμβολιαστικών Σταθμών, τις Κινητές Μονάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννησις και Πρόοδος» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο του Ιδρύματος κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο, το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Πρόεδρο κύριο Γιαννόπουλο και την ΑΜΚΕ «Σύμπλευση» που στήριξε την επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία.
Αυτό τον ένα χρόνο, εξαιρετικής σημασίας ήταν ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Εθνική Επιτροπή αποτέλεσε το «φωτοδότη» του εμβολιαστικού προγράμματος, εργάστηκε άοκνα όλο αυτό το διάστημα, διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα και έλαβε δύσκολες αποφάσεις.
Κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα ο χειρισμός του θέματος του εμβολίου της AstraZeneca, που ταλάνισαν τα εμβολιαστικά προγράμματα όλων των χωρών.
Όλες οι εθνικές επιτροπές δοκιμάστηκαν, οι αποφάσεις ήταν δύσκολες., σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε πως η δική μας Επιτροπή έλαβε αποφάσεις που δικαιώθηκαν και υπήρξε, αν θέλετε, πρωτοπόρος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
Η Επιτροπή αυτή δεν είναι κάτι το αόριστο. Είναι οι καλύτεροι επιστήμονες που έχει η χώρα για το θέμα των εμβολίων. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Καθηγήτρια κυρία Θεοδωρίδου και ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αλλά και ως επιστήμονα που πάντα με το απόλυτο ψύχραιμο ήθος της μάς έδωσε και μου έδωσε προσωπικά τη συμβουλή της στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω τους εργαζόμενους που ένα χρόνο τώρα έχουμε γίνει μια οικογένεια στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Επιχείρησης «Ελευθερία».
Μαζί περάσαμε γιορτές, διακοπές και μοιραστήκαμε χαρές, ένταση, άγχη, διαχειριστήκαμε κρίσεις και επιλύσαμε προβλήματα. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτούς που αποτελούν την επιτελική ομάδα της Επιχείρησης «Ελευθερία».
Κλείνω με το δικό μου ευχαριστώ στον κάθε πολίτη, στον κάθε εργαζόμενο, στον κάθε εθελοντή που εργάστηκε για την «Επιχείρηση Ελευθερία».