Η ελκώδης κολίτιδα χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακό άλγος και αίμα στα κόπρανα. Η νόσος μπορεί να ποικίλλει ως προς το μέγεθος του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί και στη σοβαρότητα επίσης.
Ελκώδης κολίτιδα: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αιματηρή διάρροια (συχνά το κύριο σύμπτωμα της ελκώδους κολίτιδας)
- Συχνές κενώσεις του εντέρου
- Πόνος στην κοιλιά, ή στο ορθό
- Πυρετός
- Απώλεια βάρους
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Δερματικά εξανθήματα
- Περιστασιακά, δυσκοιλιότητα και σπασμός του ορθού
Ελκώδης κολίτιδα: Θεραπεία
Ο στόχος στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι η μείωση της φλεγμονής, με σκοπό να οδηγήσει σε ύφεση. Οι δύο κορυφαίες θεραπευτικές επιλογές είναι η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση.
Περίπου το 70% των ασθενών ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή και περνάει σε ύφεση. Για όσους δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή.
Οι θεραπευτικές επιλογές για την ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνουν:
Θεραπεία ελκώδους κολίτιδας με φαρμακευτική αγωγή
Η πιο κοινή φαρμακευτική επιλογή είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα ή τοπικά για την μείωση της φλεγμονής του παχέος εντέρου και του ορθού. Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη διαδικασία. Το θεραπευτικό σχήμα σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.
Άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν:
- Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σταματήσουν την ανοσολογική απόκριση που προκαλεί πρήξιμο του παχέος εντέρου και του ορθού.
- Βιολογικά: Όπως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα βιολογικά στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά τα βιολογικά δρουν σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που ενθαρρύνουν τη φλεγμονή.
Θεραπεία ελκώδους κολίτιδας με χειρουργική επέμβαση
Εάν δεν ανταποκριθείτε σε ένα θεραπευτικό σχήμα ή αναπτύξατε επιπλοκές κολίτιδας, μπορεί να είστε υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.
Η κολεκτομή (αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του παχέος εντέρου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με ελκώδη κολίτιδα που παρουσίασαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Σε όλους τους ασθενείς, η εκλεκτική κολεκτομή μπορεί να είναι θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Σχεδόν πάντα, η επέμβαση είναι ολική κολεκτομή, που σημαίνει ότι αφαιρείται ολόκληρο το κόλον.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:
- Ολική πρωκτοκολεκτομή με ειλεοστομία Brooke: Αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού σας. Ο γιατρός σας θα κάνει μια ειλεοστομία, η οποία βγάζει το λεπτό έντερο μέσω του κοιλιακού τοιχώματος. Τα απόβλητα συλλέγονται σε σάκο ειλεοστομίας. Η ειλεοστομία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.
- Επανορθωτική πρωκτοκολεκτομή με αναστόμωση θύλακα ειλεού-πρωκτού: Αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του μεγαλύτερου μέρους, ή ολόκληρου του ορθού. Ένα νέο ορθό δημιουργείται από το λεπτό έντερο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, για να διευκολυνθεί η ανάρρωση και να μειωθούν οι ουλές.
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org
φωτό: iStock